Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο 1% ο πληθωρισμός στη χονδρική τον Δεκέμβριο με μηνιαία μείωση

Περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις στη χονδρική των ΗΠΑ, λίγο αυξημένες από τον περασμένο μήνα αλλά αρκετά χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, έδειξαν τα νέα στοιχεία για τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού εμφάνισε μικρή αύξηση στο 1% ετησίως τον Δεκέμβριο από το 0,8% που είχε προηγηθεί, την ώρα που η μέση πρόβλεψη της αγοράς έβλεπε επιτάχυνση στο 1,3%.

Σε σύγκριση μάλιστα Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου οι τιμές παραγωγού ήταν απροσδόκητα μειωμένες για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά 0,1% όπως και τον προηγούμενο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 0,1%.

Ακόμα παραπάνω, πτωτική ήταν η τάση στις υποκείμενες πιέσεις, με το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη να υποχωρεί στο 1,8% ετησίως από το 2% του Νοεμβρίου έναντι της εκτίμησης ότι ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού θα παρέμενε αμετάβλητος.

Σε μηνιαίο επίπεδο, εξαιρουμένων των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος (0%) κόντρα στην εκτίμηση για αύξηση 0,2%. Στο ακόμα πιο στενό μέτρο που εξαιρεί ενέργεια, τρόφιμα και υπηρεσίες εμπορίου, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 0,2% όσο ανέμεναν οι προβλέψεις.  

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία χτες για τον γενικό πληθωρισμό έδειξαν ότι ακολούθησε αντίθετη πορεία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να ενισχύεται στο 3,4% ετησίως τον Δεκέμβριο από το 3,1% (εκτίμηση για 3,2%) με αύξηση 0,3% μηνιαίως (ξεπερνώντας επίσης την εκτίμηση για 0,2%).

Related posts

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: “Ανεπαρκής μια ανθρωπιστική παύση 4 ημερών”, λένε ΜΚΟ

admin

Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν στην ενορία της Καθολικής εκκλησίας στη Γάζα από πυρά Ισραηλινού στρατιώτη

admin

Έκκληση στο Κογκρέσο από Ευρωπαίους βουλευτές για την Ουκρανία

admin

Σολτς: Κρίσιμης σημασίας η προστασία των αμάχων στη Γάζα

admin

Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στην ιρανική πόλη Ισφαχάν

admin

Γάζα: Πούτιν και Σίσι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός

admin

Κομισιόν: Θα χρηματοδοτήσει με 250 εκατ. ευρώ την ενίσχυση συστημάτων προστασίας συνόρων

admin

COP28: Η προεδρία της φετινής διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα θέλει μια “ιστορική” αναφορά στα ορυκτά καύσιμα στο κείμενο συμφωνίας

admin

Τα ουκρανικά στρατεύματα καταγράφουν μικρή πρόοδο εν μέσω “εξαιρετικά σφοδρών” συγκρούσεων

admin