Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στις 220.000 οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, υποχώρησαν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. 

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 220.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 222.000.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν στο τέλος του Νοεμβρίου από τα υψηλά δύο ετών που είχαν σημειώσει στα μέσα του προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων που συνέχισαν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μετά την αρχική εβδομάδα υποχώρησε κατά 64.000 στα 1,86 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου. 

Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την Τρίτη ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν τον Οκτώβριο σε χαμηλό άνω των δύο ετών.  

Η εξέλιξη αυτή μαζί με την επιβράδυνση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες έχουν πυροδοτήσει αισιοδοξία στις αγορές ότι η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της, αλλά αντίθετα, από το 2024, θα αρχίσει τις μειώσεις, ακόμα και από το α’ τρίμηνο. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει πάλι την επόμενη Τετάρτη και αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της. Από τον Μάρτιο του 2022, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης στο 5,25% με 5,50% που είναι σήμερα.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στην κυβερνητική έκθεση που θα δει την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας για την πορεία της απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τον δείκτη ανεργίας. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 180.000 θέσεις το Νοέμβριο σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters. 

Τον Οκτώβριο η οικονομία δημιούργησε 150.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο. Για την ανεργία, οι αναλυτές περιμένουν να παραμείνει αμετάβλητη στο 3,9%.

Related posts

Τα ΗΑΕ ζητούν κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα

admin

Ιταλία: Πέθανε η Μπάρμπαρα Μπαλτζεράνι, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ερυθρές Ταξιαρχίες”

admin

Εξαιτίας ενός “i” ο βρετανικός στρατός έστειλε mails που ήταν για το αμερικανικό Πεντάγωνο σε αρχές του Μαλί

admin

Το Ιράν αρνείται – τουλάχιστον επισήμως – ότι εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

admin

Europol: Σύλληψη 288 ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν στο σκοτεινό διαδίκτυο

admin

Τζακ Γουάιτ: Βγάζει σε δημοπρασία το Tesla αυτοκίνητό του με τιμή $32,500

admin

Ο Ρώσος εθνικιστής συγγραφέας Πριλέπιν τραυματίστηκε σε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο

admin

Ισχυρός σεισμός στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 296 νεκροί και 153 τραυματίες

admin

Τουρκία: Στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν, με το “βλέμμα” στον δήμο Κωνσταντινούπολης

admin