Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στα επίπεδα της κατάρρευσης των dot.com οι απολύσεις στη Big Tech

Η Άλισον Κρόισαν, επιστήμονας ανάλυσης δεδομένων με 10 χρόνια εμπειρίας στην τεχνολογία, απολύθηκε από την PayPal νωρίτερα φέτος, αυξάνοντας τα πλήθη των ανέργων στον κλάδο της.  Η Κρόισαντ μια λέξη για να περιγράψει τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας αυτή τη στιγμή: “Είναι τρέλα”.

“Πάρα πολλοί απολύονται τώρα”, είπε η Κρόισαντ, που ζει στην Ομάχα της Νεμπράσκα, από όπου εργαζόταν εξ αποστάσεως για το PayPal. Κι αυτό πράγματι ισχύει.  Από την αρχή του 2023, έχουν απολυθεί περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι από 200 εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Layoffs.fyi. 

Οι απολύσεις κυρίαρχο μοτίβο και το 2023

Οι απολύσεις είχαν αποτελέσει κυρίαρχο μοτίβο και το 2023, όταν περισσότεροι από 260.000 εργαζόμενοι σε σχεδόν 1.200 εταιρείες τεχνολογίας έχασαν τις δουλειές τους.

Η Alhabet, η Amazon, η Meta, η Microsoft, η eBay, η Unity Software, η SAP και η Cisco, όλες αυτές οι εταιρείες έχουν προβεί σε απολύσεις φέτος, ενώ η Wall Street σε μεγάλο βαθμό χειροκροτά για τη μείωση του κόστους που επιτυχγάνεται, στέλνοντας πολλές μετοχές τεχνολογίας σε νέα ιστορικά υψηλά με την αισιόδοξη πεποίθηση ότι η πειθαρχία στις δαπάνες σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αποδοτικότητας των εταιρειών τεχνολογίας από την τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε αύξηση των κερδών τους. 

Η PayPal ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι απολύει το 9% του εργατικού δυναμικού της καταργώντας περίπου 2.500 θέσεις εργασίας.

Έξοδος εργαζομένων στα πρότυπα της κατάρρευσης των dot.com

Για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στη θέση της Κρόισαν η πορεία για την επιστροφή στην αγορά εργασίας είναι πλέον τρομακτική. 

Το 2023 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη χρονιά περικοπών που έχει καταγραφεί στον τομέα της τεχνολογίας, πίσω μόνο από τη συντριβή του κλάδου την εποχή των dot-com το 2001, σύμφωνα με την εταιρεία outplacement Challenger, Gray & Christmas.  Μόνο τότε που χάνονταν εταιρείες όπως οι Pets.com, eToys και Webvan έχασαν τη δουλειά τους τόσοι πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας στην τεχνολογία τον περασμένο μήνα ήταν ο υψηλότερος από κάθε Φεβρουάριο από το 2009, όταν η οικονομική κρίση ανάγκασε τις εταιρείες σε λειτουργία διατήρησης μετρητών.

Το CNBC μίλησε σε δώδεκα άτομα που απολύθηκαν από θέσεις εργασίας στην τεχνολογία το 2023 για την εμπειρία τους στην αγορά εργασίας και όσα είχαν να πουν έδωσαν την εικόνα μιας όλο και πιο ανταγωνιστικής αγοράς με λίστες θέσεων εργασίας που περιλαμβάνουν αυστηρές απαιτήσεις για όλο και περισσότερα προσόντα και έχουν χαμηλότερες αμοιβές  από τις προηγούμενες θέσεις εργασίας τους. 

Η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη μάλιστα για τους προγραμματιστές λογισμικού και τους αναλυτές δεδομένων, οι οποίοι μόλις πριν από μερικά χρόνια είχαν μερικές από τις πιο εμπορεύσιμες και πολύτιμες δεξιότητες στον πλανήτη και τώρα σκέφτονται εάν πρέπει να εγκαταλείψουν τον κλάδο και να ασχοληθούν με κάτι άλλο.

Χάνονται οι καλές θέσεις εργασίας από τον κλάδο της τεχνολογίας

“Η αγορά δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε”, είπε ο Roger Lee, δημιουργός του Layoffs.fyi, σε ένα email. “Για να εξασφαλίσουν μια να θέση εργασίας, πολλοί πωλητές και υπεύθυνοι προσλήψεων εγκαταλείπουν εντελώς τον κλάδο της τεχνολογίας. Ακόμη και οι μηχανικοί συμβιβάζονται – αποδέχονται ρόλους με λιγότερη σταθερότητα, πιο σκληρό εργασιακό περιβάλλον ή χαμηλότερες αμοιβές και παροχές”.

Ο Lee είπε ότι οι μισθοί της τεχνολογίας έχουν “μείνει σε μεγάλο βαθμό στάσιμοι” τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενος δεδομένα από το Comprehensive.io, ένα πρόγραμμα παρακολούθησης αποζημιώσεων που δημιούργησε πρόσφατα.

Αναζητώντας εργασία η Άλισον Κρόισαντ έκανε αίτηση για ορισμένες θέσεις για τις οποίες είχαν υποβληθεί εκατοντάδες άλλες αιτήσεις. Μπορούσε να δει αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Talent Insights του LinkedIn, η οποία δείχνει πόσοι άνθρωποι διεκδικούν μια ανοικτή θέση εργασίας.

Εκεί διαπίστωσε ότι για ορισμένες θέσεις εργασίας απαιτούνταν από τους αιτούντες να έχουν προηγμένα πτυχία ή επαγγελματική εμπειρία στην τεχνητή νοημοσύνη, μια νέα εξέλιξη στην εμπειρία της Κρόισαντ στην αγορά εργασίας.

Κατά τη διάρκεια πέντε εβδομάδων αναζήτησης εργασίας, η Κρόισαντ είπε ότι έκανε αίτηση για 48 ανοικτές θέσεις εργασίας και δύο συνεντεύξεις. Τελικά επέλεξε να δεχτεί μια θέση αναλυτή δεδομένων χαμηλότερου επιπέδου και μια μείωση περίπου 3.000 δολαρίων στη βασική της αμοιβή για να προσληφθεί σε μια εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Πολλοί ψάχνουν μήνες για δουλειά και δε βρίσκουν

“Αυτή ήταν μια απολύτως τρομακτική εμπειρία για μένα και δεν είμαι σίγουρη αν θα νιώσω ποτέ πραγματικά ασφαλής σε μια δουλειά ξανά”, είπε η Κρόισαντ. “Αλλά εν τέλει είμαι από τις τυχερές. Έχω φίλους που έψαχναν για μήνες και ακόμα δεν βρήκαν τίποτα”.

Η ίδια δυναμική επικρατεί σε ολόκληρο τον κλάδο, ακόμη και για πρώην υπαλλήλους της Google που κάποτε θεωρούταν η ελίτ των ταλέντων της Silicon Valley και ήταν περιζήτητοι. Τον Ιανουάριο, η Google κατάργησε αρκετές εκατοντάδες θέσεις σε όλες τις ομάδες υλικού, κεντρικής μηχανικής και Google Assistant. Ένα χρόνο νωρίτερα, η εταιρεία έκοψε 12.000 θέσεις εργασίας, ή περίπου το 6% του εργατικού δυναμικού της πλήρους απασχόλησης.

Related posts

ΗΠΑ: Αισιόδοξος ο Μπάιντεν ότι θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών

admin

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι στιγμής φέτος οικονομική βοήθεια 16,7 δισ. δολαρίων από τη Δύση

admin

IIF: Σε ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος, αγγίζει τα $307 τρισ.

admin

Η στρατιωτική άσκηση Αρμενίας-ΗΠΑ ξεκίνησε κοντά στο Γερεβάν

admin

Γερμανία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ακροδεξιάς AfD

admin

Κίνα: Το Κρατικό Συμβούλιο εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για την αύξηση των ξένων επενδύσεων

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με τους ηγέτες Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιράν, Αιγύπτου, Συρίας και Παλαιστίνης

admin

Τζο Μπάιντεν: Θα μιλήσει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου εντός της ημέρας, δηλώνουν δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου

admin

Λίβανος: Εμπλέκει τη Μοσάντ στη δολοφονία κατηγορούμενου για μεταφορά κεφαλαίων από το Ιράν στη Χαμάς

admin