Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θα γίνουν αλλαγές στο ΝΑΤΟ, λέει στενός σύμβουλος του Τραμπ

Ένας κορυφαίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι θα πιέσει για αλλαγές στο ΝΑΤΟ εάν ο πρώην πρόεδρος επιστρέψει στην εξουσία, αλλαγές που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένα κράτη μέλη να χάσουν την προστασία τους από εξωτερική επίθεση.

Ο Keith Kellogg, ένας απόστρατος αντιστράτηγος και κάποτε αρχηγός του επιτελείου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του πρώην προέδρου, είπε σε συνέντευξή του ότι εάν ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν ξοδέψει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ του για την άμυνα – όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της Συμμαχίας – θα υποστήριζε την άρση της προστασίας του άρθρου 5 για την εν λόγω χώρα.

Το άρθρο 5 ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων και τα μέλη της συμμαχίας πρέπει να ανταποκριθούν κατάλληλα. 

“Από εκεί απ’ όπου κατάγομαι, οι συμμαχίες έχουν σημασία”, δήλωσε ο Kellogg, ο οποίος διετέλεσε επίσης σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς. “Αλλά αν πρόκειται να γίνετε μέρος μιας συμμαχίας, θα πρέπει να συνεισφέρετε στη συμμαχία, να γίνετε μέρος της συμμαχίας”.

Ο Τραμπ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ανώτατους δυτικούς αξιωματούχους όταν ανέφερε σε μια συγκέντρωση το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που απέτυχαν να δαπανήσουν αρκετά για την άμυνα τους και θα ενθάρρυνε ακόμη και τη Ρωσία να τους επιτεθεί.

Ο Kellogg αρνήθηκε να πει εάν είχε συζητήσει την πρότασή του με τον Τραμπ αν και είπε ότι έχουν συζητήσει συχνά το μέλλον του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ είναι κοντά στο να εξασφαλίσει την προεδρική υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Kellogg ανέφερε ότι αν κερδίσει ο Τραμπ, πιθανότατα θα πρότεινε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2025 για να συζητηθεί το μέλλον της συμμαχίας. Είπε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε στη συνέχεια να γίνει μια “κλιμακωτή συμμαχία”, στην οποία ορισμένα μέλη απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία με βάση τη συμμόρφωσή τους με τα ιδρυτικά άρθρα της Συμμαχίας. 

Εκτός από την απώλεια της προστασίας του άρθρου 5, ο Kellogg ανέφερε ότι είναι πιθανές και άλλες, λιγότερο αυστηρές κυρώσεις, όπως η απώλεια πρόσβασης σε εκπαίδευση ή κοινόχρηστους πόρους εξοπλισμού. Τα κράτη μέλη, πρόσθεσε, θα πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν την ελευθερία να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ.

“Εάν επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Τραμπ, μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογές, θα έδινα σε όλους αυτό που λέμε προειδοποιητική εντολή. Θα έλεγα πιθανότατα εδώ θα πάμε, ώστε να τους επιτρέψουμε να προετοιμαστούν για να συζητήσουμε τον Ιούνιο”, ανέφερε. “Νομίζω ότι είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση που πρέπει να γίνει και είναι μια από τις πολλές συζητήσεις για την εθνική ασφάλεια που πρέπει να γίνουν”.

Ο Kellogg υπογράμμισε παράλληλα ότι εάν δεν τηρηθεί το άρθρο 3 της Συνθήκης, η προστασία που παρέχει το άρθρο 5 δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αυτόματη.

Το άρθρο 3 ορίζει ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να καταβάλουν τις κατάλληλες προσπάθειες για να αναπτύξουν τις ατομικές αμυντικές τους ικανότητες. Αν και το άρθρο 3 δεν λέει ότι οι χώρες πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν σε μια σύνοδο κορυφής το 2014 στην Ουαλία να κινηθούν προς αυτό το ποσό μέσα σε μια δεκαετία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ από τον περασμένο Ιούλιο, 11 από τα 31 έθνη επρόκειτο να επιτύχουν αυτόν τον στόχο το 2023, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. 

“Όλοι καταλαβαίνουν το Άρθρο 5 – μια επίθεση σε έναν είναι επίθεση σε όλους – αλλά ξεχνάνε όλα τα άλλα άρθρα που είτε είναι χτισμένα κάτω από αυτό, είτε πάνω από αυτό”, είπε ο Kellogg. “Ένα από αυτά είναι το άρθρο 3”, ανέφερε.


 

Related posts

Η Ουάσινγκτον δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16

admin

Κυρώσεις στο Ιράν από ΗΠΑ και Μ. Βρετανία – Στο στόχαστρο κατασκευαστές drones

admin

Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν είχε καμία σχέση με τον θάνατο του Πριγκόζιν

admin

Ο Κινέζος απεσταλμένος για την ουκρανική κρίση αναμένεται την Παρασκευή στη Βαρσοβία

admin

Η εκτίναξη του κόστους της ζάχαρης απειλεί να αυξήσει τις τιμές στην ΕΕ

admin

Το πρώτο Macintosh γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1984 και γίνεται 40 ετών!

admin

Βραζιλία: 14 νεκροί από τη συντριβή αεροσκάφους στην περιοχή Αμαζόνας

admin

Αρμενία: Ο Πασινιάν θα συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα με τον Αλίγιεφ και τον Πούτιν

admin

Ουκρανία: Συνελήφθη μια γυναίκα που φέρεται να βοήθησε τη Ρωσία στον σχεδιασμό επίθεσης κατά του Ζελένσκι

admin