Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Βουλή στρατιωτική βοήθεια $95 δισ. για Ουκρανία, Ισραήλ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και τους συμμάχους των ΗΠΕ στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού με ευρεία δικομματική ψηφοφορία, ξεπερνώντας τις σκληροπυρηνικές αντιστάσεις των Ρεπουμπλικανών που την είχαν παγώσει επί μήνες. 

Κατά την ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Παρασκευής, η χρηματοδότηση εγκρίθηκε με 316 ψήφους υπέρ έναντι 94 κατά, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών να τάσσονται υπέρ και ένα σημαντικό μέρος των Ρεπουμπλικάνων να καταψηφίζει. Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων έστω και με μικρή πλειοψηφία.  Το συγκεκριμένο πακέτο είχε εγκριθεί από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ και ο κορυφαίος Δημοκρατικός της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις ασκούσαν πιέσεις προκειμένου να εγκριθεί το πακέτο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων από τότε. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, αντιμετώπιζε ισχυρές αντιστάσεις από ένα μικρό αλλά θορυβώδες τμήμα του  κόμματός του.

Για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Το πακέτο αυτό, εκτός από τη βοήθεια προς τους συμμάχους των ΗΠΑ, περιλαμβάνει επίσης διάταξη που προβλέπει τη μεταφορά παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία, κυρώσεις με στόχο τη Χαμάς και το Ιράν και διάταξη που επιδιώκει να αναγκάσει την κινεζική ByteDance να πουλήσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, διαφορετικά προβλέπεται η απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Ο νόμος παρέχει περισσότερα από 95 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία είχαν ζητήσει οι Δημοκρατικοί.

Μετά την έγκριση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από τη Βουλή, σειρά παίρνει η Γερουσία όπου δεν αναμένονται προβλήματα ώστε μετά να πάει στον πρόεδρο Μπάιντεν προς υπογραφή. . 

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είπε την Παρασκευή στους γερουσιαστές να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν το Σαββατοκύριακο εάν χρειαστεί.

Πολιτικές αντιστάσεις

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές αντιτίθενται στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ έχει στείλει μεικτά μηνύματα σχετικά με ό,τι έχει να κάνει με την συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν επίσης Δημοκρατικοί που αντιτίθενται επίσης σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ιδίως σε ότι αφορά τη βοήθεια προς το Ισραήλ.

Related posts

Κατά 0,1% υποχώρησε το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στο γ’ τρίμηνο

admin

Ο Πούτιν επισκέφθηκε στρατιωτικό νοσοκομείο και παρασημοφόρησε τραυματίες από το μέτωπο της Ουκρανίας

admin

Ισραήλ και Χαμάς μια ανάσα από τη συμφωνία παρά τη διαφωνία δύο κομμάτων – Πώς θα ψηφίσει το υπουργικό -“ΟΚ” από IDF

admin

Τι άλλο πρέπει να κάνει η Τουρκία για να τιμωρηθει;

admin

Γουατεμάλα: Η ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Μπερνάρντο Αρέβαλο καθυστερεί

admin

Microsoft: Ο αντιπρόεδρος πούλησε μετοχές αξίας 17 εκατ. δολαρίων

admin

Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην απαγόρευση της Huawei από ορισμένες χώρες της ΕΕ

admin

Grammy Awards 2024: Το ιστορικό ρεκόρ της Taylor Swift – Όλοι οι νικητές

admin

Στη Βαλτιμόρη ο Μπάιντεν την Παρασκευή, 10 μέρες μετά την κατάρρευση της γέφυρας

admin