Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητούν έρευνα για τη διασύνδεση ΕΥΠ – Predator

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΔΑΕ και τις καταγγελίες του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για απειλές που δέχεται, οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σήκωσαν κι άλλο τους τόνους στην υπόθεση των υποκλοπών: ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφτηκε χθες την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού κατέθεσε υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για αντιπαραβολή των στόχων που παρακολουθήθηκαν από το Predator σε σχέση με τη «λίστα Μενουδάκου» που αφορά τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, είχε σχετική συνάντηση με τον Ράμμο. Επισημαίνεται πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με πρόεδρο τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Κωνσταντίνο Μενουδάκο, έχει βρει 91 δημόσια πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από το κακόβουλο λογισμικό, ενώ οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, μεταξύ αυτών και των «ΝΕΩΝ», μιλούν για μοτίβο κοινών στόχων ΕΥΠ – Predator πολύ μεγαλύτερο πέραν των γνωστών περιπτώσεων, όπως αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μετά την επίσκεψή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πως εξέφρασε τις ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στην έρευνα των υποκλοπών στην Αδειλίνη. «Συμφωνήσαμε ότι είναι προτεραιότητα για τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία η συντομότερη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι ανησυχίες μας εδράζονται όχι μόνο στην ουσία της υπόθεσης αλλά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου στο κάδρο των ευθυνών, ενώ επανήλθε στο θέμα κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Ο Κασσελάκης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» μετά τη συζήτηση που έκανε στην Εισαγγελία (αν και «θα το δούμε στην πράξη»), κάνοντας λόγο για «κοινό συντονιστικό κέντρο ΕΥΠ και ιδιωτών φορέων του Predator για κοινή παρακολούθηση πάνω από 100 στόχων».

«Στον βωμό της συγκάλυψης»

Η αποκάλυψη ενός πιθανού ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων έχει ζητηθεί ήδη από τον Νίκο Ανδρουλάκη τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν κατέθεσε συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών. «Δεν είναι δυνατόν κοινοί εγκληματίες να στοχεύουν την ίδια περίοδο τους ίδιους στόχους με τις κρατικές υπηρεσίες», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με γνώση της υπόθεσης. «Εάν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την επιτάχυνση της διαδικασίας να πέσει φως σε αυτήν τη νοσηρή υπόθεση, τότε πρέπει άμεσα να γίνει αυτή η αντιπαραβολή και να ενημερωθεί το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός», ανέφερε στην επίσημη δήλωσή του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καταγγέλλει ανοιχτά ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων. «Εδώ και ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα ζούμε τη σταθερή παρακμή του κράτους δικαίου στον βωμό της συγκάλυψης. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, με όλες αυτές τις πρακτικές, οδηγούν τη χώρα μακριά από το ευρωπαϊκό πρότυπο λειτουργίας των θεσμών», σχολίασε, επιρρίπτοντας τις ευθύνες της ενδεχόμενης συγκάλυψης στην κυβέρνηση. Μιλώντας για τις καταγγελίες Ράμμου, ο Ανδρουλάκης επεσήμανε πως «είναι αδιανόητο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να υπάρχει ένα σκοτεινό παρασκήνιο με απειλές σε πρόσωπα, που εκπροσωπούν τις ανεξάρτητες Αρχές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα σταματήσει την πίεση με τις χθεσινές του κινήσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φέρει το ζήτημα και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, θέτοντας επί τάπητος ζητήματα θεσμών που πληγώνουν το κράτος δικαίου και το υποβαθμίζουν, δείχνοντας (στην πασοκική ανάγνωση) αποτυχία της κυβέρνησης να χειριστεί συγκεκριμένα ζητήματα.

Θα μπορούσε αυτή η πίεση που δημιουργείται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι προάγγελος σχηματισμού ενός μετώπου; Η πραγματικότητα είναι διαφορετική: στο ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνούν πως η στάση της Κουμουνδούρου για την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν επαμφοτερίζουσα, καθώς προεκλογικά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε υιοθετήσει το αφήγημα περί «εκβιαζόμενου πολιτικού αρχηγού», την ώρα που καταδίκαζε τις υποκλοπές – ούτε προσπερνούν τις αιχμές από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ακόμα και χθες, από την εκπρόσωπο Τύπου) για τους χειρισμούς Ανδρουλάκη όσον αφορά τις μηνυτήριες αναφορές που έχει καταθέσει. «Θα ήταν καλό να μάθουμε ποια ακριβώς είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα», σχολίαζαν χαρακτηριστικά, φράση που είναι ενδεικτική και για το κλίμα που υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο τραπέζι υποκλοπές και Τέμπη

Η συνάντηση του Κασσελάκη με τον Ανδρουλάκη, η οποία «κλείστηκε» έπειτα από επίσημο αίτημα του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς το γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (διαδικασία που, όπως τονίζεται, διαφέρει πολύ σε θεσμικό επίπεδο από την αντίστοιχη που επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης), αναμένεται το πιθανότερο την Παρασκευή – αν και η ημερομηνία δεν έχει, λόγω προγράμματος, οριστικοποιηθεί. Σ’ αυτήν δεν αποκλείεται οι υποκλοπές να τεθούν προς συζήτηση, όμως στο πλαίσιο διασαφήνισης που ήδη προκύπτει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η Χαριλάου Τρικούπη αναμένει και την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα της πράσινης Κοινοβουλευτικής Ομάδας για Προανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη.

Related posts

Η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν πιέζεται, ο Τσαβούσογλου προκαλεί

admin

Τα όρια του PowerPoint

admin

Ράδιο… Κασσελάκης: Εκπομπή «Στο Κόκκινο» θα κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Διθυραμβική ανάρτηση γερουσιαστή μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

admin

ΜΕ SMS

admin

Πλεύρης για Κιβωτό του Κόσμου: Αν ισχύουν οι καταγγελίες, κόσμος θα μπει φυλακή

admin

Εντεκα πρόσωπα – κλειδιά στην τουρκική αποστολή

admin

Μητσοτάκης και Χέρτζοκ συζητήσαν για το «νέο ενεργειακό χάρτη»

admin