Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητείται ενιαία φωνή για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Η άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μετά το μεσημέρι στη Βουλή αναμένεται να «κλείσει» την εσωκομματική συζήτηση για τη στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι οι βουλευτές να προσέλθουν συντεταγμένα στη συζήτηση της Ολομέλειας, χωρίς καμία διαφοροποίηση – αν χρειαστεί, η κομματική πειθαρχία θα υπάρχει στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, και παρά την αισιοδοξία πως στο τέλος διαρροές δεν θα υπάρξουν, η συζήτηση δεν αναμένεται εύκολη: δύο βουλευτές, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έχουν δηλώσει πως βλέπουν θετικά τη μεταρρύθμιση.

Η Γιαννακοπούλου έχει ταχθεί υπέρ της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων και αναμένεται να τοποθετηθεί εντός του κοινοβουλευτικού οργάνου για τον τρόπο λήψης της απόφασης για την πασοκική στάση, η οποία είναι αρνητική – μένει να φανεί αν η βουλευτής Δυτικής Αθήνας θα επιμείνει στη διαφοροποίησή της, κάτι που εκτιμάται ως η λιγότερο πιθανή εξέλιξη από τα επιτελικά στελέχη. Σε συνέντευξή του («Καρφί») ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέφερε πως η ΚΟ του 2019 είχε συμφωνήσει στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ με προϋπόθεση την αναθεώρηση του άρθρου 16, πως ο ίδιος άκουσε για πρώτη φορά την αντιπρόταση του ΠΑΣΟΚ για το «σκανδιναβικό μοντέλο» στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε για το θέμα η Χαριλάου Τρικούπη, προτείνοντας ακόμα και τις τελευταίες μέρες να ανοίξει διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος με στοχευμένες προτάσεις.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του αντιπροέδρου αναφέρουν πως, παρά την κριτική, το νομοσχέδιο για τον ίδιο δεν είναι συνειδησιακό και δεν τίθεται θέμα αποχής ή καταψήφισης. Δεν αποκλείεται, πάντως, ζήτημα θεσμικής λειτουργίας και τρόπου λήψης αποφάσεων να τεθεί και από άλλους βουλευτές – με δεδομένο ότι βρισκόταν σε αναμονή και μια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικό ρόλο στη συζήτηση για τη στάση του ΠΑΣΟΚ έπαιξε η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στην αρμόδια επιτροπή, με την οποία ξεκαθάρισε πως ο ίδιος συντάσσεται πλήρως με τη στάση του κόμματός του: «Αντί, λοιπόν, να ανοίξει η συζήτηση για το άρθρο 16 σοβαρά, με διαβούλευση, έρχεται η κυβέρνηση και άρον άρον προσπαθεί να νομιμοποιήσει ουσιαστικά κάποιες – δεν ξέρουμε τι θα είναι ακριβώς – ιδιωτικές πρωτοβουλίες», σημείωσε πριν από μερικές μέρες ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας για απόπειρα εντυπωσιασμού και πιέσεις λόμπι, επισημαίνοντας πως για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ βασικό σημείο είναι η συναίνεση στη συνταγματική αναθεώρηση.

ΜΥΡΤΩ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

Related posts

Μητσοτάκης: Τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία

admin

Κατρίνης: Η νίκη Κασσελάκη δεν συνιστά ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

admin

Τζέφρι Πάιατ: Θα μου λείψει το ελληνικό καλοκαίρι

admin

Πού και πώς ψηφίζουμε – Τι ώρα θα μάθουμε τα πρώτα αποτελέσματα

admin

Διπλή καμπάνια από το Μέγαρο Μαξίμου για το εκλογικό τεστ του Ιουνίου

admin

Στο Μαξίμου ο Άντονι Μπλίνκεν

admin

Φυσικό αέριο: Τι αλλάζει στη συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας

admin

Τι προβλέπεται για την τριήμερη διαδικασία στην πρόταση δυσπιστίας

admin

ΑΠΘ: Η Βιβλιοθήκη θα προχωρήσει λέει η Κεραμέως

admin