Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθύνες στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια για τις φονικές πλημμύρες

«Αποδεικνύεται ότι είμαστε απροετοίμαστοι ως πολιτεία για τόσο σημαντικά και ακραία καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την περιοδεία του στις πληγείσες από τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας.

Έκανε λόγο μια «πολύ μεγάλη βιβλική καταστροφή», που βιώνει η Θεσσαλία, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας, σημειώνοντας πως το πρώτο μέλημα είναι «η στήριξή μας στους ανθρώπους που είτε επιχειρούν, είτε προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους».

Στο Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας της Θεσσαλίας, ο κ. Φάμελλος και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν από τους υπουργούς και τον πεφερειάρχη για τις προσπάθειες αποκατάστασης των υποδομών.

«Οι προτεραιότητες που θέσαμε, μετά φυσικά από τη διάσωση των πολιτών και την υποστήριξη όσων επιχειρούν, ήταν τα θέματα των συγκοινωνιακών συνδέσεων, πρώτα στις νομαρχιακές οδικές διασυνδέσεις, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των υγειονομικών υποδομών», ανέφερε.

«Χρειαζόμαστε νέα σχέδια πολιτικής προστασίας»

Εικόνες απόγνωσης στη Θεσσαλία

«Είμαστε απροετοίμαστοι ως πολιτεία»

Τόνισε ότι πρωτεύει φυσικά η προστασία της ζωής και πως ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Παλαμά Καρδίτσας, κ. Σακελαρίου, για τις προσπάθειες που γίνονται για τον απεγκλωβισμό πολλών συμπολιτών μας και τα εκτεταμένα προβλήματα και τον αποκλεισμό σε πολλούς οικισμούς.

Και προσέθεσε πως και στον νομό Λάρισας υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις από τις φονικές πλημμύρες: «Στο Δήμο Κιλελέρ, με τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμή ο Δήμος, προκύπτει ότι  τουλάχιστον 150.000 στρέμματα έχουν πλημμυρήσει και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο Δήμος μάς ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή έχει 300 ανθρώπους που στεγάζει προσωρινά, γιατί χρειάστηκε να εκκενωθούν οι κατοικίες τους».

Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε πως χρειάζεται συνολικά ένα «άμεσο δίκτυο πολιτικής προστασίας και αλληλεγγύης, για να μπορέσει να συντηρηθεί ο τόπος σήμερα. Και σε αυτό θα συνεισφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και οι οργανώσεις του. Προφανώς και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, ώστε να υποστηριχτούν οι πολίτες για να μην υπάρχουν θύματα και κόστος ανθρώπινης ζωής».

«Να ενοποιηθεί η κλιματική πολιτική»

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «αποδεικνύεται ότι είμαστε απροετοίμαστοι ως πολιτεία για τόσο σημαντικά και ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε την επάρκεια της πολιτείας. Για να είναι έτοιμη να στηρίξει και τους πολίτες και την οικονομία».

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα φαινόμενα που ζούμε ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τις είχαμε συζητήσει και ξέρουμε ότι θα είναι σφοδρές», προσέθεσε.

Και σημείωσε πως το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι «να ενοποιηθεί η κλιματική πολιτική».

«Ήταν λάθος ο διαχωρισμός, η μεταφορά της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», είπε ο κ. Φάμελλος, σημειώνοντας πως «χρειαζόμαστε ενιαίες πολιτικές με έμφαση στο σχεδιασμό και στην πρόληψη, για τη διαχείριση πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών, χωροταξικών θεμάτων και προστατευόμενων περιοχών. Πρέπει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός να γίνει ουσιαστικός και ιδίως να υλοποιείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε «νέα σχέδια πολιτικής προστασίας, το ζητήσαμε και στη Βουλή, διότι οι συνθήκες μεταβάλλονται και χρειάζεται να αναβαθμίσουμε την επάρκεια της πολιτείας. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή πολιτεία, για να δώσει τη μάχη και να υπερασπιστεί την επόμενη μέρα τις μεγάλες αβεβαιότητες που έχουμε μπροστά μας».

«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» επτά χρόνια μετά

Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων κατοίκων

Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, «το 2016 εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Πρέπει να επικαιροποιηθεί άμεσα και να αναβαθμιστεί με τα νέα κλιματικά δεδομένα. Ήταν μία πρωτοβουλία που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Να αναθεωρηθούν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας»

Απαιτούνται όμως και Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, σημείωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το σχετικό περιφερειακό σχέδιο, παρότι έχουν περάσει επτά χρόνια από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό πρέπει να γίνει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, όπως προτείνει σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Και επανέλαβε πως ένα σημαντικό εργαλείο «που καθυστερεί είναι τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας», σημειώνοντας ότι οι περιοχές του Βόλου που επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες ήταν στις προτεραιότητες του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, «που κυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Αυτά τα έργα δεν υλοποιήθηκαν. Όμως τα Σχέδια αυτά έπρεπε να είχαν αναθεωρηθεί και υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 31.12.2021, αλλά η κυβέρνηση δεν έλαβε τη σχετική μέριμνα».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε πως έχουμε ήδη θεσμικά εργαλεία που πρέπει να ενεργοποιηθούν, προσθέτοντας πως «έχουμε όμως και νέες προτάσεις για την αναβάθμιση της επάρκειας της πολιτείας. Αυτά όλα θα τα καταθέσουμε και από αύριο. Σήμερα προέχει να υποστηρίξουμε τους πολίτες και τις περιοχές που πλήττονται».

«Μετά την καταστροφή όμως απαιτείται να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της πολιτείας, γιατί σε αυτά τα δύσκολα φαινόμενα μόνο μια ισχυρή πολιτεία μπορεί να στηρίξει τους πολίτες», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Related posts

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του Boston College

admin

Παρόντες στο Ζάππειο οι δύο πρώην, αλλά σιωπηλοί

admin

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

admin

Η πλάστιγγα του 41%

admin

Μητσοτάκης: Τι θα εισηγηθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα

admin

«Μπαράζ» επαφών Τσίπρα για την εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Είδε και τον Ηλιόπουλο

admin

Με σύστημα «4-4-2» στην πολιτική σκακιέρα

admin

Η Ελλάδα καταδικάζει την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρνητικός στο τεστ κοροναϊού

admin