Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Οι εκτροπές δεξαμενόπλοιων αυξάνονται αλλά οι περισσότεροι εξακολουθούν να διέρχονται

Της Αναστασίας Βαμβακά

Καθώς οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται, οι ναύλοι για τις βασικές ροές μέσω της ταραχώδους περιοχής έχουν αυξηθεί αλλά παραμένουν ανεπηρέαστοι σε παγκόσμια κλίμακα.  Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεως Vortexa, oι εκτροπές δεξαμενόπλοιων έχουν αυξηθεί κατά το διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων, αλλά δεν συμβαίνουν μαζικά καθώς τα δεξαμενόπλοια και οι όγκοι συνεχίζουν να ρέουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Αντίθετα, αυτές οι εκτροπές περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό σε φορτία και πλοία  που συνδέονται με τις ΗΠΑ/ΕΕ/Ισραήλ, καθώς και στις εταιρείες που ανακοίνωσαν την απόφαση να εκτρέψουν εκτροπή μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εντείνονται στις αρχές του 2024 καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι. Αρκετές εταιρείες στον κόσμο της ναυτιλίας –τουλάχιστον 18 με πρόσφατα σχόλια από τον ΙΜΟ– αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την Ερυθρά Θάλασσα, με τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να αισθάνονται τον μεγαλύτερο αντίκτυπο με τους ναύλους να τριπλασιάζονται τον τελευταίο μήνα για να φτάσουν στα υψηλά 12 μηνών.

Όπως επισημαίνει ο Ιωάννης Παπαδημητρίου αναλυτής ναύλων,  τις τελευταίες 10 ημέρες οι αριθμοί διέλευσης είναι περίπου 15% χαμηλότεροι από ό,τι κατά μέσο όρο το 2023. Η μείωση είναι πιο έντονη για τα δεξαμενόπλοια LNG και LPG, τα οποία είχαν επίσης ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά διέλευσης. Τους μήνες πριν οι επιθέσεις των Χούτι εντάθηκαν με βάση τους περιορισμούς της Διώρυγας του Παναμά, αλλά συνολικά η πλειονότητα των πλοίων εξακολουθεί να διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ναύλα

Οι ναύλοι στα δεξαμενόπλοιά για διαδρομές που περιλαμβάνουν διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχουν αυξηθεί, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στη συνολική αγορά δεξαμενόπλοιων, υποδηλώνοντας ότι δεν πραγματοποιείται μαζική αλλαγή δρομολογίων αυτή τη στιγμή. Τα πρόσθετα ασφάλιστρα κινδύνου πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα συνέβαλαν εν μέρει στις αυξήσεις των ναύλων για τις σχετικές διαδρομές, αλλά αυτή η επιβάρυνση είναι σημαντικά χαμηλότερη από το κόστος που συνδέεται με τη μεταφορά μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Λόγω της τρέχουσας δυναμικής των τιμών, τα δεξαμενόπλοια που εκτρέπονται είναι κυρίως αυτά που ναυλώνονται από εταιρείες που ανακοινώνουν εκτροπές καθώς και εκείνα που λειτουργούν από οντότητες που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Related posts

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά τη Γάζα – Δεκάδες νεκροί

admin

ΗΠΑ προς Λίβανο: Ο λαός σας θα επηρεαστεί εάν εμπλακείτε στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

admin

Φον ντερ Λάιεν: “Δεν θα αφήσουμε ούτε πέτρα που να μην σηκώσουμε για να λογοδοτήσει ο Πούτιν”

admin

Ιταλία: Έκρηξη σε πολυκατοικία στη Ρώμη με δώδεκα τραυματίες

admin

Ινδία: Η αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τουρίστρια

admin

Σουδάν: Νέες συγκρούσεις στο Χαρτούμ απειλούν την εκεχειρία

admin

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας θα παραστεί στην ορκωμοσία Ερντογάν

admin

Ουκρανία: Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την Αβντιίβκα – “Κρατάμε τις θέσεις μας” λέει ο Ζελένσκι

admin

“Μάχη” βίντεο Κιέβου – Μόσχας για την επίθεση σε ρωσικό πολεμικό πλοίο

admin