Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πάνω από 27 νεκροί και 200 τραυματίες

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η στρατιωτική του επιχείρηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ελέγχεται από την Αρμενία συνεχίστηκε με επιτυχία αφότου οι ΗΠΑ κάλεσαν το Μπακού να σταματήσει τις εχθροπραξίες και η Μόσχα προέτρεψε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν την αιματοχυσία στην επίμαχη περιοχή.

BREAKING:

Large scale fighting has just started in Nagorno-Karabakh.

Artillery and suicide drones are in action by both sides.

It’s possible that another war between Azerbaijan and Armenia is starting in front of our eyes. pic.twitter.com/xXC0Er8fCj

— Visegrád 24 (@visegrad24) September 19, 2023

Μετά από μήνες αυξανόμενων εντάσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο, το Αζερμπαϊτζάν αυτή την εβδομάδα έστειλε στρατεύματα με την υποστήριξη πυροβολικού στην περιοχή σε μια προσπάθεια να ελέγξει την αποσχισθείσα περιοχή. Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε την “αντιτρομοκρατική” του επιχείρηση την Τρίτη εναντίον του Ναγκόρνο -Καραμπάχ, αφότου μερικοί από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε επιθέσεις, όπως είπε το Μπακού, από την ορεινή περιοχή.

Τα στρατιωτικά μέτρα “συνεχίζονται με επιτυχία”, με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό να καταστρέφονται, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν σε δήλωση στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. “Θέσεις μάχης, στρατιωτικά οχήματα, θέσεις πυροβολικού και αντιαεροπορικών πυραύλων, σταθμοί ράδιο-ηλεκτρονικών παρεμβολών, αλλά και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός που ανήκε σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, έχουν αδρανοποιηθεί”, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι το Καραμπάχ βομβαρδίζεται εντατικά σε μια προσπάθεια να προκληθεί πόλεμος. Απαίτησε από τους Ρώσους ειρηνευτές να κάνουν τη δουλειά τους και προειδοποίησε ότι άγνωστες δυνάμεις μιλούσαν για πραξικόπημα στο Ερεβάν.

Το ορεινό Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά μέρος του διοικείται από αυτονομιστικές αρχές της Αρμενίας που λένε ότι είναι η πατρίδα των προγόνων τους.

Οι Αρμένιοι στο Καραμπάχ είπαν ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε πυροδοτήσει έναν νέο πόλεμο εναντίον των 120.000 ανθρώπων που ζουν σε μια περιοχή που θεωρούν πατρίδα τους. Η γειτονική Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο έχει ισχυρούς γλωσσικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Καραμπάχ και 200 ​​τραυματίστηκαν, ανέφεραν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνήματα τόσο με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ όσο και με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, καλώντας το Αζερμπαϊτζάν “να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες” και να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι ο Αλίεφ “εξέφρασε ετοιμότητα” να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπροσώπους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Μπλίνκεν είπε στον Πασινιάν στην κλήση τους ότι η Αρμενία έχει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Nighttime footage of Azerbaijan’s targeting in Nagorno Karabakh. pic.twitter.com/MWqluTaPrH

— Nagorno Karabakh Observer (@NKobserver) September 19, 2023

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε πως ο Αλίεφ είπε στον Μπλίνκεν πως το Αζερμπαϊτζάν θα σταματήσει την επιχείρησή του μόνο αφότου οι Αρμένιοι μαχητές καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν .

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε “για τον άμεσο τερματισμό των μαχών” αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν τη στρατιωτική δράση του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία πήρε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων εδάφους σε έναν πόλεμο που εκτυλίχθηκε καθώς κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Το Αζερμπαϊτζάν πήρε το μεγαλύτερο μέρος του πίσω σε μια σύγκρουση έξι εβδομάδων το 2020, που έληξε με μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Δεν ήταν σαφές εάν οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν θα πυροδοτούσαν μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας που θα σέρνεται στην Αρμενία, αλλά οι μάχες στο Καραμπάχ θα μπορούσαν να αλλάξουν τη γεωπολιτική ισορροπία στον Νότιο Καύκασο.

BREAKING:

Azeri missile strike destroys a Tor air defense system in Khankendi.

It looks more and more like full-scale war is breaking out in Nagorno-Karabakh.pic.twitter.com/kbVkMj6vU1

— Visegrád 24 (@visegrad24) September 19, 2023

Ρωσία και νότιος Καύκασος

Η Ρωσία – αποσπασμένη από τον δικό της πόλεμο στην Ουκρανία – επιδιώκει να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή, που διασταυρώνεται από αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενόψει της αυξανόμενης δραστηριότητας από την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Οι αυτονομιστικές αρχές του Καραμπάχ ανέφεραν ότι 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο άμαχοι, και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης την Τρίτη. Οι κάτοικοι ορισμένων χωριών είχαν εκκενωθεί, είπαν.

Η Μόσχα κάλεσε νωρίς την Τετάρτη και τις δύο πλευρές να σταματήσουν την αιματοχυσία και τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 2020: “Καλούμε τα αντιμαχόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως την αιματοχυσία, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να εξαλείψουν τις απώλειες αμάχων”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα μηνυμάτων του Telegram.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας – παραδοσιακοί σύμμαχοι – έχουν διαρραγεί από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και επιδεινώθηκαν περαιτέρω τους τελευταίους μήνες λόγω της αποτυχίας της Μόσχας να τηρήσει πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020.

Azerbaijan’s attacks on Nagorno-Karabakh continued during the night pic.twitter.com/674iLP4XPz

— Sprinter (@Sprinter99800) September 20, 2023

Η Αρμενία, η οποία διεξήγαγε περιοδικές ειρηνευτικές συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων ερωτημάτων για το μέλλον του Καραμπάχ, καταδίκασε την “πλήρους κλίμακας επίθεση” του Μπακού εναντίον του λαού του Καραμπάχ και κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για βομβαρδισμούς πόλεων και χωριών.

Το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι πρόθεσή του ήταν να “αφοπλίσει και να εξασφαλίσει την απόσυρση σχηματισμών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας από τα εδάφη μας, (και) να εξουδετερώσει τη στρατιωτική τους υποδομή”.

Related posts

Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία χαλαρώνει τις επιθέσεις στο Μπαχμούτ και μιλά για την αναμενόμενη αντεπίθεση

admin

Τουρκία: Σύλληψη 34 υπόπτων για σχέσεις με το ΙΚ

admin

Πακιστάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί από πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στο Καράτσι

admin

Σκωτία: Μεγάλες πλημμύρες από την καταιγίδα “Μπαμπέτ”

admin

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο δύο παλαιστινίων δημοσιογράφων από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

admin

Η Ρωσία προωθεί την επιρροή της στην Αφρική μέσω του Νίγηρα

admin

ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτή είναι η “αριστεία” της ΝΔ: ακροδεξιά, σκοταδισμός, μισογυνισμός, ομοφοβία και βεβαίως “μπάζωμα””

admin

CNN: Ο Μακάρθι θα παραιτηθεί από βουλευτής πριν τη λήξη της θητείας του

admin

Ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου, Μπεν-Γκβιρ, απαντά: “Χάγη και κουραφέξαλα”

admin