Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξι χώρες περιμένουν στον προθάλαμο της Ευρώπης

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα «πακέτο» οικονομικής αρωγής προς τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ύψους 6 δισ. ευρώ, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανό το «όνειρο» της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η διεύρυνση παραμένει μια κεντρική πολιτική για την ΕΕ. Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους σε επίπεδο πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας και θα ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες των λαών της περιοχής», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, η οποία περιελάμβανε και σειρά προϋποθέσεων για την εκταμίευση του παραπάνω ποσού.

Κάτι ανάλογο θα περιλαμβάνει και το κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται, εκτός απροόπτου, να δοθεί στη δημοσιότητα μετά το τέλος της σημερινής συνόδου που διεξάγεται στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους 27 και τους ηγέτες των έξι υπό ένταξη χωρών – Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, Κοσόβου και Σερβίας –, οι οποίες, πλην της πρώτης, προέκυψαν από τη βίαιη διάλυση της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ’90. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι εκείνη η περίοδος έχει αφήσει τόσες ανοιχτές πληγές ώστε, παρά τις διακηρύξεις και τις προθέσεις, τα εμπόδια στον δρόμο των προαναφερθέντων κρατών προς την ΕΕ κάθε άλλο παρά μειώνονται με το πέρας των χρόνων. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος που ο πήχης ενόψει της σημερινής συνόδου παραμένει χαμηλά και οι προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο ή, πολύ περισσότερο, για έναν πιο συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» είναι περιορισμένες.

Οι ίδιες οι διατυπώσεις που περιλαμβάνει το επίσημο ανακοινωθέν του Συμβουλίου είναι ενδεικτικές για το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι συζητήσεις. Η σύνοδος χαρακτηρίζεται ως «ευκαιρία για να επαναβεβαιωθεί η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, όπως επίσης και η ανάγκη για συγκεκριμένα και μη αντιστρεπτά βήματα των εταίρων σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων», τονίζεται. Ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι «η ΕΕ έχει στόχο να φέρει τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά της και να προετοιμάσει το έδαφος για την ένταξη».

Πρακτικά, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ακόμη και ο στόχος να ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία εντός του 2025, έστω για κάποιες από τις έξι χώρες, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολος. Καθεμία από τις υποψήφιες, άλλωστε, έχει τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα που «φρενάρουν» την πορεία της: Σερβία και Κόσοβο τη μεταξύ τους αντιπαράθεση (το Βελιγράδι δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Κοσοβάρων), η Βόρεια Μακεδονία τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας για αλλαγές στο Σύνταγμά της, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη τις αποσχιστικές τάσεις της σερβικής συνιστώσας της, το Μαυροβούνιο την ισχυρή παρουσία του φιλορωσικού στοιχείου στην πολιτική σκηνή και η Αλβανία τη φυλάκιση του εκλεγέντος δημάρχου της Χειμάρρας.

Related posts

Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για τις εκλογές

admin

«Βροχή» οι υποψηφιότητες κομμάτων για συμμετοχή στις εκλογές

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η εσωκομματική κόντρα λίγο πριν τη δεύτερη συνεδρίαση της ΠΓ

admin

Ευχαρίστησε την ΕΜΑΚ ο Μητσοτάκης – «Βαθιά υπόχρεοι για την αποστολή σας»

admin

Περιοδεία – ορόσημο του Μητσοτάκη στα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία

admin

Θεωρία

admin

Κινήσεις εξωστρέφειας κάτω από εμφυλιοπολεμικά πυρά

admin

Φωτιά στη Ρόδο: Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουρισμού

admin

Θεοδωρικάκος: Είναι οριστική η απόφαση να δημιουργηθεί φράχτης 140 χιλιομέτρων στον Έβρο

admin