Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενα ταξίδι που σχεδιαζόταν από τις 29 Ιανουαρίου

Το ταξίδι υπήρχε στη σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως επιθυμία, εδώ και μερικούς μήνες. Στο πρόγραμμά του όμως μπήκε επί της ουσίας πριν από 37 ημέρες, έστω και χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες. Ηταν πρωί της 29ης Ιανουαρίου όταν ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τότε δεν είχε εγκριθεί καν από τις Βρυξέλλες το πακέτο ενίσχυσης της Ουκρανίας ύψους 50 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν ήταν το μοναδικό θέμα της επικοινωνίας, ούτε συζητήθηκαν μόνο η κατάσταση επί του πεδίου και οι ουκρανικές ανάγκες. Σε εκείνη την επικοινωνία Μητσοτάκης και Ζελένσκι συμφώνησαν να συναντηθούν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για πρώτη φορά σε ουκρανικό έδαφος.

Εκτοτε οι διπλωματικοί δίαυλοι ήταν ανοιχτοί για το φορμάτ της συνάντησης, με τον Μητσοτάκη να στοχεύει σε κινήσεις υψηλού συμβολισμού. Για παράδειγμα, πρόκρινε – σε συνεννόηση με τον Ζελένσκι – τη μετάβαση στην Οδησσό και όχι στο Κίεβο, δεδομένου ότι με τα δικά του λόγια «μαζί με τη Μαριούπολη η Οδησσός υπήρξε επί πολλούς αιώνες ζωτικός κόμβος του Ελληνισμού στις ακτές του Εύξεινου Πόντου». Ηθελε, κατά τους συνεργάτες του, να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης στην εμπόλεμη χώρα και στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της και άλλο ένα προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας.

Εξάλλου ο Πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα κατά την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, πρωτίστως στην Οδησσό, από τις μέρες που ο Ζελένσκι βρισκόταν στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, όταν η ελληνική πλευρά έριξε γέφυρα για τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ. Το ίδιο επιβεβαίωσε το πρόσφατο συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας από το υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Αθήνα έχει δείξει ενδιαφέρον συγκεκριμένα για ενεργοποίηση συμπράξεων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αλλά και τη συνένωση δυνάμεων στα πεδία της ψηφιοποίησης, της υγείας, της αναστήλωσης πολιτιστικών μνημείων. Επιπλέον στο κάδρο των συμβολισμών εντάσσεται και η επιλογή της επίσκεψης στην Ουκρανία μερικές ώρες πριν από το συνέδριο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στο Βουκουρέστι. Εκεί εξελίσσονται από χθες συζητήσεις για κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ανάμεσά τους η ρωσική εισβολή, με βασική θέση του Μητσοτάκη ότι απαιτείται στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Επικοινωνία με Μπλίνκεν

Για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών προχθές, πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό, επιβεβαιώθηκαν επίσης η σημασία της διμερούς σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας «και των κοινών μας αξιών ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας».

Related posts

Οικογενειακές ιστορίες πολιτικών διασπάσεων εντός και εκτός των τειχών

admin

Κυπριακό: Θα ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες μετά τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών; Η θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη

admin

Κασσελάκης: Σημαντικό οι Δημοκρατικοί να έχουν επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφωθεί πρόγραμμα διακυβέρνησης

admin

Πέτσας: Διαφωνώ με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και θα απέχω

admin

Καλάθι του νοικοκυριού: Ενεργό έως τις 30 Ιουνίου

admin

Ενα ταξίδι – εξπρές στο Παρίσι για τον Κασσελάκη

admin

Aκης Σκέρτσος: Οι εκλογές θα γίνουν στον χρόνο που πρέπει

admin

Κασσελάκης: «Πάμε να πάρουμε τη χώρα πίσω – Από αύριο πρέπει να ενωθούμε»

admin

Μητσοτάκης για υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου: «Ο Δημήτρης Πτωχός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση»

admin