Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Κερδίζει έδαφος το σενάριο της “παύσης” στις αυξήσεις των επιτοκίων

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης και – αν και η συζήτηση παραμένει ανοιχτή – αναπτύσσεται πλέον μια δυναμική για μία παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο οκτώ πηγές με άμεση γνώση της συζήτησης. 

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της σε κάθε μία από τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, με την πιο πρόσφατη αύξηση στις 27 Ιουλίου, όταν άφησε ανοιχτές τις επιλογές της για την επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Οι συζητήσεις που έγιναν με συνολικά οκτώ αξιωματούχους της ΕΚΤ στο περιθώριο του οικονομικού συμποσίου της Federal Reserve στο Jackson Hole έδειξαν ότι το στρατόπεδο υπέρ μιας “παύσης” [στις αυξήσεις των επιτοκίων] αυξάνεται πλέον, αφού σημαντικοί οικονομικοί δείκτες τις τελευταίες έξι εβδομάδες ήταν κάτω από τις προσδοκίες, υποδηλώνοντας ότι η ύφεση είναι πλέον αρκετά πιθανή, μεταδίδει το Reuters. 

“Ο αριθμός των φωνών που υποστηρίζουν μια παύση πολλαπλασιάζεται καθώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα οικονομικά στοιχεία”, ανέφερε μια από τις πηγές, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αρκετές από τις πηγές είπαν ότι βλέπουν μοιρασμένες τις πιθανότητες μεταξύ μιας νέας αύξησης και μιας παύσης, ενώ ένας μικρότερος αριθμός θεωρούσε μια παύση ως πιο πιθανή. Αλλά κανένας δεν είπε ότι βλέπει μια νέα αύξηση των επιτοκίων ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αναφέρει το πρακτορείο. 

Αυτό δείχνει μια σημαντική μετατόπιση σε σχέση με πριν από έξι εβδομάδες, όταν η αύξηση των επιτοκίων ήταν το πιθανότερο σενάριο για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Όλες οι πηγές συμφωνούν πάντως ότι ακόμη και σε περίπτωση παύσης, η ΕΚΤ θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η δουλειά της δεν έχει ολοκληρωθεί και ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον.

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν εξάλλου ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες, ίσως μέχρι τις αρχές του 2024, για να υπάρξει η βεβαιότητα πως ο πληθωρισμός – ο οποίος σήμερα είναι στο 5,3% – οδεύει προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Οι πηγές συμφώνησαν επίσης ότι η συζήτηση παραμένει ανοιχτή και δεν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις μέχρι την επόμενη μέτρηση του πληθωρισμού στις 31 Αυγούστου αλλά και τις νέες οικονομικές προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ. 

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 14 Σεπτεμβρίου. 

Τα επιχειρήματα για μία παύση στη νομισματική σύσφιξη επικεντρώνονται στους αυξανόμενους φόβους για μία ύφεση στην Ευρωζώνη, αλλά και στην επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης στην Κίνα. Στην ίδια κατεύθυνση συνηγορούν και οι θετικές μετρήσεις στο μισθολογικό κόστος αλλά και τα επιχειρήματα ότι οι προηγούμενες αυξήσεις της ΕΚΤ περνούν όλο και περισσότερο στην οικονομία.

Ο κλάδος της μεταποίησης βρίσκεται σε ύφεση για μεγάλο μέρος του 2023, ενώ τα τελευταία στοιχεία των δεικτών PMI έδειξαν ότι και οι υπηρεσίες – που οδηγούσαν την ανάπτυξη – χάνουν τη δυναμική τους. Καλύτερη είναι η εικόνα στην απασχόληση η οποία συνεχίζει να αυξάνεται, οδηγώντας την ανεργία σε ιστορικό χαμηλό, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων. Αυτό έχει αιφνιδιάσει τους αναλυτές καθώς ιστορικά, η επιθετική νομισματική σύσφιξη συνοδεύεται πάντα από αύξηση της ανεργίας.

Οι υποστηρικτές της παύσης υποστηρίζουν ότι οι μισθολογικές αυξήσεις με βάση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι συγκρατημένες και δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι προσπαθούν απλώς να ανακτήσουν το έδαφος που χάθηκε λόγω ετών υψηλού πληθωρισμού.

Στον αντίποδα, εκείνοι που τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης σύσφιξη λένε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός μόλις βρήκε τα υψηλά του και θα χρειαστεί να υποχωρήσει σημαντικά για να πατήσει η ΕΚΤ το κουμπί της παύσης. Οι ίδιοι θέλουν ακλόνητα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο, χωρίς κίνδυνο να κολλήσει πάνω από το 2%.

Related posts

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε νεαρό Παλαιστίνιο στη διάρκεια επιδρομής στη Δυτική Όχθη

admin

Το Κογκρέσο απέτρεψε in extremis τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ

admin

Μετά την εμφάνισή του ενώπιον δικαστηρίου, ο Τραμπ επέστρεψε στην προεκλογική εκστρατεία

admin

Τσεχία: Ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτόνησε

admin

Μπάιντεν: Ελπίζω να συναντήσω τον Σι μέσα στους επόμενους μήνες

admin

Η σημασία της ομιλίας Ερντογάν για τη Γάζα

admin

Ισραήλ: Τα παιδιά του κιμπούτς Μπεέρι επέστρεψαν στο σχολείο, όχι όμως και στην κανονικότητα

admin

Bullard (Fed): Μπορούμε να επιτύχουμε “ήπια προσγείωση” της οικονομίας χωρίς ύφεση

admin

Στο Ισραήλ αντιπροσωπεία του Κατάρ για να παρακολουθήσει την εφαρμογή της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς

admin