Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Πάσχα 2024: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή του Δώρου για το Πάσχα για το 2024, με τους εργαζόμενους να περιμένουν ήδη να δουν τα χρήματα στο λογαριασμό του.


Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους, άρα φέτος θα καταβληθεί την 1η Μαΐου (ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει μετακινηθεί). Το Δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Σημειώνεται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.





Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.






Δώρο Πάσχα: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται





Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Πάσχα.





Μπορείτε να υπολογίσετε το Δώρο του Πάσχα, που θα λάβετε,

στην online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ

.






Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα





Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων

λαμβάνεται υπόψη

ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών

, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ής Απριλίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.


Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.





Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).





Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα “τριήμερα ασθενείας”, δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.






Παράδειγμα:

Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του, λόγω ασθένειας, 60 ημέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.






Ειδήσεις σήμερα:





Καιρός: Ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες Μαΐου μέχρι και την Κυριακή – Έρχεται νέο «κύμα» σκόνης από εβδομάδα





Χίος: Τρία κοριτσάκια 4, 7 και 10 ετών νεκρά μετά την προσάραξη φουσκωτού με παράνομους μετανάστες





Λίνα Κλείτου: Πέθανε ο πατέρας της δημοσιογράφου – Είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός με τη ΝΔ

Related posts

Ζωοτροφές: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς μπορείτε θα διορθώσετε λάθη ή παραλείψεις

admin

Handelsblatt: Η Ελλάδα κερδίζει επενδυτές παρά την κρίση του κορωνοϊού

admin

Χρηματιστήρια: Στάση αναμονής στις ευρωαγορές, έντονες διακυμάνσεις στην Ασία

admin

Google: O γενικός διευθυντής ανακοίνωσε νέες περικοπές θέσεων εργασίας

admin

Ο Έλον Μασκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο – Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος

admin

Στεγαστικά Δάνεια: Δεύτερη ευκαιρία για όσους κόπηκαν από την επιδότηση επιτοκίου

admin

Δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία – Ενεργό ΑΜΚΑ: Τι αλλάζει στους ανασφάλιστους

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: Λιανικό εμπόριο και βιομηχανία οι επόμενοι κλάδοι που θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

admin