Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διατηρήθηκε το θετικό κλίμα στη Wall Street – Νέα κέρδη στους δείκτες

Δεύτερη ημέρα ανάκαμψης για τους δείκτες στη

Wall Street

, αν και τα κέρδη που αποκόμισαν δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν το αρνητικό πρόσημο του μήνα. Πάντως, η μεγάλη είδηση του Οκτωβρίου προήλθε από την αγορά ομολόγων και το ράλι των αποδόσεων σε υψηλά 16 ετών, με το 10ετές να ξεπερνά και το όριο του 5%.

Σήμερα βέβαια το θετικό κλίμα διατηρήθηκε με όλους τους δείκτες να κρατούν και κυρίως να διευρύνουν τα ισχυρά κέρδη της Δευτέρας. Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 33.052 μονάδες, ο S&P 500 διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,65% φτάνοντας τις 4.193 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq αποτίναξε τις αρχικές πιέσεις που δέχτηκε για να κλείσει επίσης με κέρδη ύψους 0,48% στις 12.851 μονάδες.

Ο Οκτώβριος, ωστόσο, ολοκληρώθηκε σε αρνητικό έδαφος αποτελώντας μάλιστα τον τρίτο συνεχόμενο μήνα απωλειών για τις αμερικανικές μετοχές.

Για τον Dow Jones και τον S&P οι απώλειες για το μήνα κυμάνθηκαν αντιστοίχως κατά περίπου 1% και 2%. Με τον τρόπο αυτό αμφότεροι οι δείκτες κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο καθοδικό σερί τους από τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο Nasdaq με απώλειες της τάξεως του 2,8%, συμπληρώνοντας επίσης τον τρίτο του μήνα με αρνητικό πρόσημο και τον χειρότερο Οκτώβριο από το 2018.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, του μήνα είχε να κάνει με την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων σαν αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων από τη βεβαιότητα ότι η Fed θα αναγκαστεί να κρατήσει τα επιτόκια στο «ταβάνι» για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως την αστάθεια που έφερε ο πόλεμος στο Ισραήλ στρέφοντας πολλούς επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε το όριο του 5% για πρώτη φορά από το 2007 και αν και τις τελευταίες ημέρες κινείται κάτω από τα επίπεδα αυτά (σήμερα βρέθηκε στο 4,884%) ουσιαστικά παραμένει σε πολυετή υψηλά προβληματίζοντας τους επενδυτές.

Μπορεί, εξάλλου, οι traders να προεξοφλούν με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη διήμερη συνεδρίαση της που ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη, όμως είναι εξίσου πιθανό πως θα τα κρατήσει στο «ταβάνι» επί μακρόν λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη επαναφοράς του πληθωρισμού στο όριο του 2% συνάμα με τις αντοχές που επιδεικνύει η αγορά εργασίας και η οικονομία.

Οι επενδυτές περιμένουν με αδημονία το ανακοινωθέν του συμβουλίου και κυρίως τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει, προκειμένου να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για τις προθέσεις της Fed, αν έχει ουσιαστικά τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων και αν είναι έτοιμη να υιοθετήσει πιο μετριοπαθή οπτική απέναντι στις εξελίξεις της οικονομίας. Αν ακούσουν ότι ελπίζουν, ο νέος μήνας για το αμερικανικό χρηματιστήριο θα μπει με το… δεξί δικαιώνοντας και την παράδοση που θέλει τον Νοέμβριο να είναι ένας ισχυρός μήνας για τις αγορές.

Σε επίπεδο μετοχών ο Οκτώβριος ήταν αρκετά δύσκολος για τις τεχνολογικές μετοχές και κυρίως τις περίφημες «Υπέροχες Επτά». Η Nvidia έχει χάσει πάνω από 7% με αποτέλεσμα να βρίσκεται περίπου 20% χαμηλότερα από το υψηλό της, τον Αύγουστο. Η Alphabet έπεσε 5,8% μέσα στο μήνα, ενώ πολύ καλύτερα «στάθηκε» η Apple και η Meta, με την πρώτη να περιορίζεται κατά 1% και τη δεύτερη να μένει σχεδόν αμετάβλητη. Ωστόσο, η μεγάλη χαμένη ήταν η Tesla με «βουτιά» κατά 20,5% για το μήνα που ανεβάζει τις απώλειες της στο 33,5% σε σχέση με το υψηλό 52 εβδομάδες που κατέγραψε στα μέσα Ιουλίου.

Μόνες κερδισμένες μεταξύ των Big Tech ήταν η Microsoft χάρη στην αξιοποίηση της επένδυσης της στην τεχνητή νοημοσύνη και η Amazon, που τα κέρδη της στο δεύτερο μισό του μήνα κάλυψαν και με το παραπάνω τις προηγούμενες απώλειες.

Στον S&P 500, πάντως, ο κλάδος με τις χειρότερες επιδόσεις μέσα στο μήνα ήταν ο ενεργειακός με φόντο τις συχνές αυξομειώσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού. Ο κλάδος έχασε πάνω από 6% μέσα στο μήνα, με την Chevron και την ExxonMobil να οδηγούν την πτώση με απώλειες άνω του 14% και 10% αντιστοίχως.

Στον Dow, οι πλέον χαμένες του Οκτωβρίου ήταν η Caterpillar και η Chevron. Μάλιστα, το sell off στη μετοχή της Caterpillar συνεχίστηκε και σήμερα με κάμψη άνω του 7%, καθώς η εταιρεία παραδέχτηκε ότι οι απογοητευτικές οικονομικές της επιδόσεις θα συνεχιστούν και το τέταρτο τρίμηνο.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, στους θετικούς πρωταγωνιστές ήταν η Pinterest, η Anheuser-Busch, η Wolfspeed και η Arista Networks και στους αρνητικούς η JetBlue, η Chegg, η VF Corporation και η BP.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:

«Ήθελε να εκδικηθεί γιατί πήρα τη μέριμνα» είπε η 36χρονη που δήθεν έπαιζε σε πορνό βίντεο τα οποία έστελνε ο πρώην της στα παιδιά τους

Χειρουργείο στο κρανίο έκανε ο 11χρονος που του επιτέθηκε πιτ μπουλ – «Έκανε τον νεκρό για να φύγει το σκυλί»

Ζήτησε από τεχνικό στη Θεσσαλονίκη να ψάξει για τις απιστίες της συντρόφου του και τον πυροβόλησε στους όρχεις

Related posts

Οριστική η απόφαση για λουκέτο στο εργοστάσιο της Pitsos

admin

Ολοκλήρωση της εξαγοράς της WIND Ελλάς από την United Group (UG)

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό άνοιγμα, προσεγγίζει τις 1.270 μονάδες

admin

To 3ο ετήσιο συνέδριο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις – Οι ομιλητές

admin

Wall Street: Στα… πράσινα ολοκληρώθηκε η εβδομάδα – Ράλι στον Nasdaq

admin

Σεισμός στη Σάμο: Αναστέλλονται οι νομικές ενέργειες για οφειλές επιχειρήσεων και κατοίκων του νησιού

admin

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

admin

Γεωργιάδης για αναδρομικά δικαστικών: Δεν θα εφαρμοστεί για όλους – Mπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εκτροχιασμό

admin

Παπαστράτος: Ξεκινά μεγάλο πρόγραμμα στήριξης της μικρής λιανικής

admin