Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Διαιωνίζεται το θρίλερ της Ερυθράς Θάλασσας

Του Κώστα Ράπτη

Οδεύει η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας προς ενδεχόμενη αποκλιμάκωση ή μήπως προς την εμπλοκή των ΗΠΑ ακόμη και με χερσαίες δυνάμεις σε ένα ακόμη μέτωπο, με στόχο αυτή τη φορά τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης; 

Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς υποδεικνύουν ως πιθανότερο το πρώτο ενδεχόμενο, καθώς ναυτιλιακοί κολοσσοί που είχαν από τις αρχές του μηνός διακόψει δρομολόγιά τους από την επισφαλή πλέον θαλάσσια οδό μεταξύ του Σουέζ και των Στενών του Μπαμπ ελ Μαντέμπ επανακάμπτουν.  

Η δανέζικη Maersk ανακοίνωσε την Κυριακή (και επανέλαβε την Τετάρτη) ότι προσανατολίζεται στο να επιτρέπει εφεξής στα πλοία της τον διάπλου της Ερυθράς Θαλάσσης, ενώ σε αντίστοιχη ανακοίνωση προέβη την Τρίτη η γαλλική CMA CGM, αναφερόμενη σε “σταδιακή αύξηση” των πλοίων τα οποία θα εισέρχονται στη Διώρυγα του Σουέζ, ενόσω θα συνεχίζεται η παρακολούθηση της κατάστασης ασφαλείας.  

Άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί, όπως η γερμανική Hapag LLoyd, η οποία την Τετάρτη ανάφερε ότι η Ερυθρά Θάλασσα παραμένει “πολύ επικίνδυνη” και ότι επρόκειτο να προχωρήσει σε επανεξέταση της κατάστασης χθες. 

Οι αγορές πάντως πήραν το μήνυμα, καθώς οι μετοχές των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών προσαρμόσθηκαν την εβδομάδα αυτή προς τα κάτω, σε αποτύπωση προφανώς εκτιμήσεων ότι επίκειται αποκλιμάκωση των ναύλων.  

Πού οφείλεται αυτή η συγκρατημένη αισιοδοξία; Η Maersk επικαλείται ως καθησυχαστική την εξαγγελία ανάπτυξης στην περιοχή πολυεθνούς ναυτικής αποστολής υπό αμερικανική ηγεσία, με την επωνυμία “Φρουρός της Ευημερίας”. Όμως η ειρωνεία του πράγματος συνίσταται στο ότι ακριβώς αυτή την εβδομάδα η εν λόγω πρωτοβουλία εμφανιζόταν να αποσυναρμολογείται, εφόσον η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έκαναν γνωστό ότι δεν θα θέσουν τα πλοία τους υπό αμερικανική επιχειρησιακή διοίκηση.  

Νωρίτερα, είχε καταστεί σαφές ότι χώρες της “Τετράδας” της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, στις οποίες προσέβλεπε η Ουάσιγκτον για συμμετοχή στον “Φρουρό της Ευημερίας”, όπως η Αυστραλία και η Ινδία, θα έμεναν αμέτοχες, ενώ βέβαια εντύπωση προκαλούσε εξαρχής η απουσία όλων των παράκτιων κρατών της Ερυθράς Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων και παραδοσιακών συμμάχων των Αμερικανών, όπως η Σαουδική Αραβία.  

Οι νέες επιθέσεις 

Σε κάθε περίπτωση, οι Χούθι κάθε άλλο παρά αναδιπλώνονται. Εξ ού και στις 26 Δεκεμβρίου εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις με πυραύλους ή μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές (drones) τόσο κατά εμπορικού πλοίου, του “MSC United” το οποίο δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις  τους, όσο και κατά του λιμανιού του Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ, το οποίο έχει δει την κίνησή του να μειώνεται κατά 80%. Προχθές Πέμπτη το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέρριψε στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα και βαλλιστικό πύραυλο που εξαπολύθηκε σε περιοχή με 18 πλοία.

Related posts

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Μάλλον τελειώνει η νομισματική σύσφιξη – Από το 2024 έχει αυξηθεί η πιθανότητα χαλάρωσης

admin

ΗΠΑ: Η σχέση Ρωσίας-Κίνας στην Ουκρανία είναι “ανησυχητική”

admin

Σκωτία: Η Βουλή εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία

admin

ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών

admin

Έκθεση WEF: Παρέμβαση μέσω τεχνητής νοημοσύνης σε εκλογές ο κορυφαίος παγκόσμιος κίνδυνος το 2024

admin

Δείπνο εργασίας στο Παρίσι από Μακρόν με Μισέλ και τέσσερις Ευρωπαίους πρωθυπουργούς

admin

Η Σρι Λάνκα πλησιάζει σε συμφωνία για χρηματοδότηση με το ΔΝΤ

admin

Γερμανός στρατιωτικός αξιωματούχος: “Η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ σε 5-8 χρόνια”

admin

Γερμανία: Το ΝΑΤΟ μπορεί να άρει ορισμένα εμπόδια στην πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη

admin