Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σρι Λάνκα πλησιάζει σε συμφωνία για χρηματοδότηση με το ΔΝΤ

Η Σρι Λάνκα είναι πιθανό να πετύχει μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες που θα τη βοηθήσει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρόλο που προσπαθεί ακόμη να σταθεροποιήσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του χρέους. 

Αξιωματούχοι από το κράτος της Νότιας Ασίας και το ΔΝΤ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού μετά από συνομιλίες στο Μαρόκο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που συμμετέχουν στις συζητήσεις, τα οποία επικαλείται το Bloomberg. Απομένουν μόνο μερικά εκκρεμή ζητήματα, δήλωσε ένα άτομο, αρνούμενο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ΔΝΤ αξιολογεί την πρόοδο της Σρι Λάνκα ως προς την επίτευξη των οικονομικών στόχων και των στόχων των μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης ύψους 3 δισ. δολαρίων. Μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται προκειμένου να εκταμιευθεί μια δεύτερη δόση δανείων ύψους 334 εκατ. δολαρίων. 

Η Σρι Λάνκα χρειάζεται αυτή τη συμφωνία, καθώς και ξεχωριστές συμφωνίες με τους πιστωτές της σχετικά με τους όρους αναδιάρθρωσης που ευθυγραμμίζονται επίσης με τα κριτήρια βιωσιμότητας του χρέους του προγράμματος, πριν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ υπογράψει τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης.

Οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους με τους πιστωτές της Λέσχης των Παρισίων και άλλους δανειστές διεξάγονται επίσης στο Μαρόκο αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η επίσημη επιτροπή πιστωτών είχε ως στόχο να υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με τη Σρι Λάνκα αυτή την εβδομάδα, αν και μια ανακοίνωση φαίνεται όλο και πιο απίθανη, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση και ζήτησαν να μην κατονομαστούν. 

Η αποτυχία ολοκλήρωσης των συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του χρέους αυτή την εβδομάδα δεν θα σταματήσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΔΝΤ, αν και μπορεί να καθυστερήσει την πρόοδό του. 

Η Σρι Λάνκα κατέληξε σε συμφωνία με την Export-Import Bank of China για την αναδιάρθρωση χρέους ύψους 4,2 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ελπίζει ότι η συμφωνία θα αποτελέσει “άγκυρα” για συνομιλίες με άλλους διμερείς πιστωτές και κατόχους ομολόγων της χώρας και θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να εγκρίνει τη δεύτερη δόση χρηματοδότησης προς τη χώρα.

Related posts

Τζορτζ Λούκας: Πρωτοπόρος και ιδιοφυής… δισεκατομμυριούχος

admin

Καναδάς: Κρίσιμη η κατάσταση με τις πυρκαγιές τις επόμενες ημέρες

admin

Δύο ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ

admin

NN Group: Αυξάνει 15% το μέρισμα με φόντο την ενισχυμένη δημιουργία κεφαλαίων

admin

Ινδία: Επιβάλλεται εξαγωγικός δασμός 40% στο κρεμμύδι για να ενισχυθεί ο τοπικός εφοδιασμός

admin

ΕΕ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία

admin

Κίνα – ΗΠΑ: Οι δύο χώρες θα πρέπει να έχουν “αντικειμενική” αντίληψη των στρατηγικών προθέσεων η μία της άλλης

admin

Κίνα: Δεν θα διασωθούν οι κατασκευαστικές – Καλύτερη λύση η πτώχευση

admin

Ιταλία: “Η αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα επηρεάζει και τον μισθό τους”, λέει η κυβέρνηση Μελόνι

admin