Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Το σχέδιο μετασχηματισμού σε διεθνοποιημένο όμιλο

Μία νέα σελίδα εγγράφει η ΔΕH στη μακρόχρονη ιστορία της, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania. Μετασχηματίζεται πλέον σε διεθνοποιημένο ευρωπαϊκό ενεργειακό όμιλο, με ταυτόχρονη επιδίωξη την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην ελληνική αγορά, μέσω της σχεδιαζόμενης εξαγοράς της Κωτσόβολος.

Όλες οι στρατηγικές κινήσεις της διοίκησης της ΔΕH θα αποτυπωθούν στο επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Σχέδιο της Επιχείρησης για την 5ετία 2023-2027, με το οποίο θα σηματοδοτείται επί της ουσίας η εικόνα της στο μέλλον. Το Σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Γιώργο Στάσση, σε Investor Day, στο Λονδίνο, στις 23 Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του -.gr, δεν υπάρχουν επί του παρόντος άλλα σχέδια εκτός συνόρων του βεληνεκούς της εξαγοράς στη Ρουμανία. Οι όποιες κινήσεις γίνουν αφορούν σε μικρότερους στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ αναμένει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού έργου Cebren, ισχύος 333 MW, καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού Tikves, ισχύος 116 MW, στον ποταμό Crna της γειτονικής χώρας. Η ΔΕH έχει υποβάλει προσφορά σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Archirodon Group.

Δεν αποκλείεται, επίσης, εξαγορά μικρού έργου - στη Βουλγαρία, με τη γειτονική χώρα να παραμένει πάντα στο στόχαστρο του ομίλου της ΔΕΗ. Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο η συμφωνία της ΔΕH Ανανεώσιμες με ευρωπαϊκές θυγατρικές της Lukoil, για την εξαγορά εν λειτουργία αιολικού πάρκου στη Ρουμανία, ισχύος 85 MW.

Στόχος της ΔΕH σε αυτή τη φάση είναι να αφομοιωθεί η στρατηγική εξαγορά της Enel στη Ρουμανία, με τα επόμενα βήματα να περιλαμβάνουν την οργάνωση και ενίσχυση της θέσης της Επιχείρησης στη ρουμανική αγορά.

Η Enel Romania είναι ηγέτιδα εταιρία σε -, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε τροχιά υλοποίησης. Ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχει 3,1 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κατέχει το δίκτυο διανομής σε τρεις περιφέρειες της Ρουμανίας, μεταξύ των οποίων και η σημαντική περιφέρεια του Βουκουρεστίου. Διανέμει ενέργεια περίπου στο 1/3 της χώρας, με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου και έχει εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. «έξυπνους» μετρητές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ένα ακόμη στοιχείο. Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς είναι οριακά μικρότερο από αυτό που περιλαμβανόταν στην Έκθεση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ. Η Επιχείρηση κατέβαλε τελικά 1,240 δισ. ευρώ, από 1,260 δισ. ευρώ που αναγραφόταν. Η εξαγορά καλύπτεται από ίδια και δανειακά κεφάλαια. Τα τελευταία ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 486 εκατ. ευρώ είναι από ελληνικές τράπεζες με διάρκεια πέντε ετών και τα υπόλοιπα 315 εκατ. ευρώ είναι δάνειο-γέφυρα από διεθνείς τράπεζες.

Related posts

Σε 50 εποχιακές προσλήψεις προχωρά η Coca-Cola 3Ε

admin

Βράβευσε 360 αριστούχους απόφοιτους Λυκείου η HELLENiQ ENERGY

admin

Υπερδιπλασιασμός κερδών για τον όμιλο Βιοκαρπέτ

admin

«Εσβησαν οι μηχανές της ΠΙΤΣΟΣ»

admin

Lamda Development: Εντός «λίγων εβδομάδων» οι τελικές υπογραφές για το Ελληνικό

admin

Interamerican: Αποζημιώσεις 5,3 εκατ. ευρώ για πυρκαγιές και χαλαζόπτωση

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πράσινο φως από ομολογιούχους για αλλαγή όρων των δανείων

admin

Medicon: Νέα Αντιπρόεδρος η Σωτηρία Μητροπούλου

admin

Τριπλή διάκριση για τον όμιλο «The Newel Hospitality collection»

admin