Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί είναι win-win η συμφωνία ΔΕΗ-Intrakat στις ΑΠΕ

Συνεχίζει να «χτίζει» στρατηγικές συμμαχίες η ΔEΗ Ανανεώσιμες (ΔEΗΑΝ), για την ταχύτερη προώθηση του φιλόδοξου επιχειρηματικού πλάνου της, με απώτερο στόχο να αναδειχθεί σε πρωτοπόρα εταιρία στην πράσινη ενέργεια.

Μετά την RWE Renewables και την MORE του ομίλου της Motor Oil, προστίθεται η Intrakat, με την οποία αποφασίστηκε να συμπράξουν για την κατασκευή από κοινού έργων - ισχύος έως 2,7 GW.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Intrakat η ΔEΗΑΝ θα αποκτήσει καταρχάς έξι έργα -, συνολικής ισχύος 164 MW, από τα οποία τα 20 MW είναι δύο εν λειτουργία αιολικά πάρκα και θα αθροισθούν στο χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής της ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας τον Φεβρουάριο του 2024. Πρόκειται, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές, για υψηλότατης αιολικής δυναμικότητας πάρκα στην Άνδρο και την Εύβοια. Τα υπόλοιπα 144 MW είναι έργα στη φάση υλοποίησης.

Ταυτόχρονα, η ΔEΗΑΝ θα εισέλθει ως μέτοχος με ποσοστό 49% σε εταιρίες συμμετοχών της Intrakat, οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο έργων - υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW. Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών προβλέπει τη δυνατότητα διεύρυνσης των υπό ανάπτυξη έργων έως τα 2,7 GW.

Σύμφωνα με πληροφορίες του -.gr, το 50% των συμφωνηθέντων έργων είναι αιολικά και το υπόλοιπο φωτοβολταϊκά. Σε ό,τι αφορά τους όρους της συμφωνίας, χαρακτηρίζεται win-win και για τα δύο μέρη. Η μεν ΔEΗΑΝ γίνεται συνεταίρος σε μεγάλο pipeline έργων -, που θα της δώσει τη δυνατότητα, παράλληλα με την οργανική ανάπτυξη της, να καλύψει τους στόχους της για την απόκτηση ενός διευρυμένου χαρτοφυλακίου πάνω από 5 GW μέσα στην επόμενη 5ετία. Η δε Intrakat αποκτά έναν στρατηγικό εταίρο του μεγέθους του ομίλου της ΔEΗ για την επίτευξη των «πράσινων» στόχων της.

Σήμερα η ΔEΗΑΝ διαθέτει έργα - εν λειτουργία περί τα 700 MW και έχει υπό κατασκευή ή υπό δημοπράτηση στα τελικά στάδια 1,3 GW, τα οποία θα προστεθούν στο δυναμικό της σταδιακά από το 2024 έως το 2026. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται το φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 550 MW, που κατασκευάζεται σε ανενεργό ορυχείο λιγνίτη της ΔEΗ στην Πτολεμαΐδα. Το έργο αυτό, που θεωρείται ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025.

Η ΔEΗΑΝ, εξάλλου, έχει αποκτήσει και το 49% στις εταιρίες Baliaga, Pivot Solar και Teichio, που ελέγχονται κατά 51% από την Unagi, εταιρία των αδελφών Μανωλόπουλων, την οποία εξαγόρασε κατά 75% η More της Motor Oil. Οι τρεις εταιρίες διαθέτουν άδειες για 16 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα, συνολικής ισχύος 1,9 GW. Από αυτά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το -.gr, τα 300 MW μπαίνουν σε ρότα κατασκευής στους επόμενους τρεις μήνες.

Related posts

Croatia Airlines: Δύο πτήσεις την εβδομάδα Αθήνα-Ντουμπρόβνικ-Ζάγκρεμπ

admin

Πιστοποιημένος συνεργάτης της Amazon Web Services η Space Hellas

admin

Ενδυση: Νέες αλυσίδες μπαίνουν στο παιχνίδι, αποχωρεί η Sfera

admin

Τίτλοι τέλους για τη Freenow (Beat) στη Λατινική Αμερική

admin

ΔΕΗ: Βλέπει λειτουργικά κέρδη €3 δισ. το 2030

admin

Σε δέκα ακόμη υποκαταστήματα το personal banking της Παγκρήτιας Τράπεζας

admin

ΜΙG: Πράσινο φως για ΑΜΚ εντός τριετίας από τη ΓΣ

admin

Ικανοποιημένες οκτώ στις 10 επιχειρήσεις από την Αναπτυξιακή

admin

Δύο νέα deal εντός του έτους ετοιμάζει η Ideal

admin