Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η Κομισιόν ενέκρινε την κρατική ενίσχυση ύψους 2,6 δισ. ευρώ προς την RWE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενέκρινε την κρατική ενίσχυση ύψους 2,6 δισ. ευρώ που χορήγησε η κυβέρνηση της Γερμανίας στον ενεργειακό κολοσσό RWE ως βοήθεια για τον πρόωρο τερματισμό λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του.

Το κλείσιμο των προσοδοφόρων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της RWE περιλαμβάνεται στο σχέδιο του Βερολίνου να τερματίσει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα έως το 2038.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η βοήθεια είναι απαραίτητη, κατάλληλη και αναλογική αποζημίωση για την RWE που θα κλείσει πρόωρα τις λιγνιτικές μονάδες της προκειμένου να βοηθήσει τη Γερμανία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για το κλίμα έως το 2030.

“Η συμβολή του μέτρου στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ αντισταθμίζει την όποια πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού προκαλεί η ενίσχυση”, ανέφερε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι “σε αυτήν τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το γερμανικό μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις”.

Η RWE, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, χαιρέτισε την απόφαση, ενώ σημείωσε ότι η περαιτέρω επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος κατάργησης των λιγνιτικών μονάδων δεν θα απαιτήσει πρόσθετη ενίσχυση καθώς το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ την καλύπτει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τα σχέδια κρατικής ενίσχυσης της Γερμανίας προς την RWE και τη LEAG τον Μάρτιο του 2021.

Η Κομισιόν είχε αναφέρει τότε ότι η Γερμανία είχε κοινοποιήσει σχέδιο ύψους 4,35 δισ. ευρώ για τους δύο φορείς εκμετάλλευσης – 2,6 δισ. ευρώ για την RWE και 1,75 δισ. ευρώ για τη LEAG.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανέφερε τη Δευτέρα ότι η έρευνα που αφορά το ποσό που συμφωνήθηκε με τη LEAG, βρίσκεται σε εξέλιξη. “Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τη LEAG, τα πληγέντα ομοσπονδιακά κρατίδια και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατό”, σημείωσε το υπουργείο.

Related posts

Η Βρετανία λέει ότι πολεμικό πλοίο απέκρουσε επίθεση με drone από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Μεσανατολικό: Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ειρηνευτικές συνομιλίες ζητά η Επιτροπή για τα δικαιώματα του παιδιού

admin

Το Κατάρ θα συνεχίσει να πιέζει το Ισραήλ και τη Χαμάς για εκεχειρία

admin

Λιβύη – Πλημμύρες στη Ντέρνα: Προφυλάκιση οκτώ αξιωματούχων για τη θανατηφόρα κατάρρευση των φραγμάτων

admin

Σούνακ: Συγγνώμη για τη φρικτή μεταχείριση των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που υπηρέτησαν στον στρατό μέχρι το 2000

admin

Gazprom: Θα στείλει 42 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

admin

Γερμανία: Διαδήλωση ισλαμιστών στο Αμβούργο – Κατηγορούν την κυβέρνηση για “εχθρική πολιτική προς το Ισλάμ”

admin

Σηκώνουν αυλαία τα αποτελέσματα τριμήνου στη Wall Street – Όλα τα βλέμματα στις τράπεζες

admin

Thyssenkrupp: Ζημιές στο τρίμηνο, αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις

admin