Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννητούρια

Γεννητούρια

Το χαρμόσυνο νέο, μέσα στη βαθιά κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως οι άνθρωποι βρίσκουν το κουράγιο να παντρευτούν. Αναφέρομαι στον Πέτρο Κόκκαλη, τον ευρωβουλευτή, ο οποίος ανήγγειλε τον γάμο του, προσεχώς, με την ευειδή κυρία Δήμητρα Ματσούκα, ηθοποιό. Και πάνω εκεί που έψαχνα να βρω κανένα τηλέφωνο για να ευχηθώ στον φίλο (εξ αποστάσεως) Πέτρο το κλασικό «η ώρα η καλή», πέφτω πάνω σε κάτι φήμες που τον αφορούν, αλλά διαφορετικής κατεύθυνσης. Μην πάει ο νους σας στο κακό, σε φήμες για καλό αναφέρομαι. Ο άνθρωπός μου στην Κουμουνδούρου, αυτή η «κουβαρίστρα» που γυρνάει πάνω – κάτω τους ορόφους, με πληροφόρησε ότι από το ισόγειο ως τον έβδομο το είχαν χθες βέβαιο πως «η κρίση γεννάει ήδη το πρώτο κόμμα» και πως, όχι, δεν πρόκειται για τους «ομπρελίστας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αυτοί το κλωθογυρίζουν ακόμη και, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα συνεχίσουν να το κάνουν, διότι αυτό συμβαίνει με τους αριστερούς, «λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα». Το νέο κόμμα λοιπόν, ισχυρίστηκε – στα όρια της βεβαιότητας – ο δικός μου, πράγμα που με εξέπληξε, το ιδρύει ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης.

Και είχε και λεπτομέρειες, σχεδόν ανατριχιαστικές: θα είναι, μου είπε, κόμμα πράσινο, της οικολογίας, και ο ιδρυτής του προτίθεται να το ονομάσει, κατά τα φαινόμενα, Πράσινη Αριστερά.

Ψάχτηκα να βρω τι συμβαίνει, αλλά είναι αλήθεια πως παρά την προσπάθεια δεν κατάφερα πολλά.

Στέκομαι μόνο στο γεγονός ότι ο Πέτρος Κόκκαλης, που έτσι κι αλλιώς εμφανιζόταν συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως επικεφαλής μιας κίνησης για την οικολογία, από καιρό εξέταζε το ενδεχόμενο να δημιουργήσει το δικό του κόμμα, διαπιστώνοντας, εκ των ένδον, το μπάχαλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αν το επιχειρήσει τώρα, η απόφασή του δεν μπορεί να αποκοπεί από το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ, εξού και, αν κάνει το μεγάλο βήμα, στοχεύει στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Φήμες

Κατά το απογευματάκι, που ο ήλιος πια είχε δύσει και άρχισε να καπακώνει την Αθήνα αυτό το σύθαμπο που δεν χωνεύεται με τίποτε, 6 παρά το απόγευμα να μοιάζει σαν 11 το βράδυ, άρχισαν να κυκλοφορούν στην «πιάτσα» ακόμη πιο… ανατριχιαστικές φήμες (τις οποίες και μεταφέρω με πάσα επιφύλαξη): ότι το νέο κόμμα θα πλαισιώσουν σε κεντρικές θέσεις δύο πρόσωπα με ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο της οικολογίας, των δικαιωμάτων και της Αριστεράς. Αν όντως είναι έτσι τα πράγματα, για το ένα τουλάχιστον, προεξοφλώ ότι θα αποτελέσει μια μεγάλη έκπληξη για πολλούς.

Γίνεται λόγος για την κυρία Μαρία Βασιλάκου, την επί δεκαετία και πλέον αντιπρόεδρο των Πρασίνων της Αυστρίας, με τους οποίους εκλεγόταν στην τοπική Βουλή της Βιέννης από το 1996, ενώ από το 2010 έως τον Ιούνιο του 2019 διετέλεσε αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της αυστριακής πρωτεύουσας. Τη γεννημένη στην Αθήνα, ψυχολόγο το επάγγελμα, κυρία Βασιλάκου μέχρι και πρόεδρο του νέου κόμματος μπορεί να δούμε, αν και η ίδια όταν αποχώρησε από την αντιδημαρχία της Βιέννης είχε δηλώσει ότι το κάνει επειδή θεωρεί πως ολοκλήρωσε τον κύκλο της στην πολιτική.

Το άλλο πρόσωπο που φέρεται να δραστηριοποιείται στο «κόμμα Κόκκαλη» είναι ο κύριος Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων (επί διοικήσεως Γ. Καμίνη), που έχει μια έντονη δραστηριότητα στα θέματα του Μεταναστευτικού και αποτελεί μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Και ο Κόκκαλης; θα ρωτήσει κάποιος. Ο Πέτρος λοιπόν, κατά την οργιώδη φημολογία, θα είναι απλώς υποψήφιος για τις ευρωεκλογές…

Φεύγουν

Ο Π. Κόκκαλης φέρεται να προχωρεί, αλλά και οι άλλοι υπό την κυρία Εφη Αχτσιόγλου δεν φαίνεται να πηγαίνουν πίσω. Το Σαββατοκύριακο έχουν συγκαλέσει πανελλαδική συνδιάσκεψη για να αποφασίσουν οριστικά τι θα κάνουν, όμως όλες οι ενδείξεις δείχνουν την έξοδο. Αλλωστε το κείμενο που κατέθεσαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Αντίθετα, όποιος το διάβασε προσεκτικά, κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ένα κόμμα, του οποίου ο πρόεδρος, όπως τον κατηγορούν, εκφράζει ακροδεξιές θέσεις. Το είπαν, μην μπερδεύεστε, τον κατηγόρησαν ακριβώς γι’ αυτό, με το alt right θέσεις που ανέφεραν στο κείμενό τους. Θα φύγουν. Αλλά θέλουν να το κάνουν οργανωμένα και με τη συναίνεση όσων τους ακολουθούν ανά την Ελλάδα.

Πότε θα φύγουν; Κατά τα φαινόμενα, την προσεχή Δευτέρα. Δεν μένουν άλλο, οριστικό. Αν υπάρχει μια έκπληξη σε όλο αυτό, είναι ότι η κυρίαρχη άποψη έως τώρα για το τι θα κάνουν οι «αχτσιογλικοί» ήταν πως θα παραμείνουν μέχρι το Συνέδριο του προσεχούς Φεβρουαρίου. Και πως θα αποχωρήσουν αμέσως μετά ή πανηγυρικά εντός της διαδικασίας του για να εντείνουν την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι το επιχειρούν τώρα, προφανώς έχει να κάνει με εκτιμήσεις ότι η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαία και δεν θέλουν να χρεωθούν τίποτε από αυτή. Επίσης δεν θέλουν να αποτελέσουν το άλλοθι του προέδρου Κασσελάκη για την πιθανή συντριβή στις ευρωεκλογές.

Αυτό.

Γρίφος

Και το ερώτημα που απασχολεί τους συριζαίους, όσους τέλος πάντων έχουν απομείνει, είναι αν η Εφη Αχτσιόγλου θα συνταχθεί με τους «ομπρελίστας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ωστε με τους επτά – οκτώ βουλευτές που την ακολουθούν, μαζί με τους δύο της Ομπρέλας, να αποτελέσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή – και να κάνουν χρήση όλων των δικαιωμάτων που τους παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής. Από τα πιο απλά (γραφεία κ.λπ.) μέχρι τα πιο σύνθετα, όπως συμμετοχή στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στο κοινοβούλιο.

Η απάντηση που δίνεται δεν είναι απολύτως καθαρή. Και θέλουν, και δεν θέλουν. Επειδή δεν έχουν αποσαφηνιστεί η μορφή, οι όροι και οι προϋποθέσεις της συνεργασίας. Αν γίνει με όρους «ποιοτικούς» ή ποσοτικούς. Προσχωρούν οι «αχτσιογλικοί» στην Ομπρέλα ή η Ομπρέλα στους «αχτσιογλικούς»; Η προσχώρηση, ας πούμε, θα εμπεριέχει και ηλικιακά χαρακτηριστικά; Ητοι, η 38 ετών Αχτσιόγλου απέναντι στον 35άρη πρόεδρο Κασσελάκη; Ή μήπως η πολυπληθέστερη σε στελέχη και οπαδούς Ομπρέλα θα επιβάλει ως αρχηγό του σχήματος τον «ηγέτη» της, Τσακαλώτο;

Να, αυτά δεν έχουν λυθεί ακόμη, και προφανώς θέλουν αρκετό χρόνο για να συζητηθούν, πράγμα που δυσκολεύει σημαντικά μια πρόβλεψη για το τι θα γίνει τελικά. Οπως επίσης εξηγεί σε έναν βαθμό και γιατί θα καθυστερήσει η πιθανή συνένωση των δύο ομάδων.

Νομίζω ότι τώρα τα ξέρετε όλα για τις εξελίξεις στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ της… καρδιάς μας…

Προσκλητήριο

Και εκεί, που λέτε, που είμαι αραχτός και παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τη «Γη της ελιάς» στο Mega, έρχεται μήνυμα στο κινητό ότι έχω mail. Είναι 10 παρά, λέω κάτι σοβαρό θα είναι για να έρχεται mail τέτοια ώρα, το ανοίγω, και τι να δω. Προσκλητήριο. Από τον πρόεδρο Κασσελάκη. Ψάχνει ταλέντα ο πρόεδρος, τώρα που έφυγαν οι «ομπρελίστας» και θα φύγουν και οι υπόλοιποι, οπότε ιδού η ευκαιρία για όλους… εμάς που ψαχνόμαστε να κάνουμε, τέλος πάντων, καριέρα στην πολιτική. Για κάποιο λόγο όμως ο πρόεδρος το θυμήθηκε βράδυ. Τέλος πάντων, δεν θα επιμείνω περισσότερο στους ρυθμούς του, και αν είναι 10 το βράδυ εδώ, στο… Μαϊάμι, που λέει κι ο Φίλης, είναι 3 το μεσημέρι, οπότε ο πρόεδρος είναι σε φάση full job. Επειδή όμως δεν θέλω να τα λέω μόνος μου, παραθέτω ολόκληρη την… αγγελία, έτσι όπως την ανήρτησε στα social media φυσικά και την κοινολόγησε και σε μένα:

«Οταν σας μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας, δεν αναφέρομαι σ’ ένα αόριστο μέλλον. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή σας στα θεματικά think tanks του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι έτοιμη. Μπείτε και επιλέξτε τις θεματικές στις οποίες θέλετε να συμμετάσχετε. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ των νέων στελεχών που θα προκύψουν από τη βάση.

Από εσάς».

Αρχισε η… ανασυγκρότηση, είναι φανερό.

Related posts

Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» στον ουρανοξύστη του Μανχάταν

admin

«Παγώνουν» τα εξοπλιστικά προγράμματα

admin

Ο Ανδρουλάκης «καλεί» Μητσοτάκη και εκείνος «περιμένει στο ακουστικό»

admin

Ντόρα Μπακογιάννη: Τι μου είπε ο Κουφοντίνας για τη δολοφονία του Παύλου

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης για ποτό στο Κολωνάκι με τους βουλευτές μετά το… εκρηκτικό συνέδριο

admin

Η κοινωνία αναμένει προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης

admin

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης – «Το κόμμα έχει καταστεί μέρος του προβλήματος»

admin

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

admin

Το PowerPoint, η… πίσω πόρτα, τα «καρφιά», οι αμετάπειστοι: Τι έγινε στο γαλάζιο ραντεβού για τα ομόφυλα ζευγάρια

admin