Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πώς σχεδιάζει να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια και τράπεζες

Η Γαλλία θέλει να διευκολύνει τα ιδιωτικά κεφάλαια να επενδύουν σε εισηγμένες και να καταστήσει λιγότερο δαπανηρό για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες να απολύουν τραπεζίτες, στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας να καταστήσει το Παρίσι πιο ελκυστικό για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δήλωσε τη Δευτέρα Γάλλος βουλευτής.

Η Γαλλία προσπαθεί να προσελκύσει υψηλόμισθες θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα στη γαλλική πρωτεύουσα από το 2016, όταν η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το κατάφερε επιτυχημένα σε κάποιον βαθμό.

Μεταξύ του 2017 και του 2022, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο, σύμφωνα με το προσχέδιο ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και θα πάει στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.

Οι τράπεζες της Wall Street, όπως η Bank of America, η JP Morgan και η Morgan Stanley, καθώς και ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η Barclays, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων τους στη Γαλλία.

Ειδικότερα, το νέο νομοσχέδιο στοχεύει να κάνει μια εξαίρεση στο πλαίσιο της γαλλικής νομοθεσίας, η οποία είναι γενικά ιδιαίτερα προστατευτική για τους εργαζόμενους, όσον αφορά την απόλυση υψηλόμισθων traders, ώστε τα πακέτα αποζημίωσής τους να είναι λιγότερο δαπανηρά για τους εργοδότες τους.

Η εξαίρεση αυτή είχε ζητηθεί από ορισμένες αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες λένε ότι το πιθανό κόστος απολύσεων δυσκόλεψε την επέκταση του προσωπικού υψηλόβαθμων στελεχών στο Παρίσι, όπως είπαν πηγές του κλάδου στο Reuters.

Ορισμένοι τραπεζίτες, ωστόσο, αμφιβάλλουν ότι η εξαίρεση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, διότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας του γαλλικού Συντάγματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο βουλευτής Alexander Holroyd, μέλος του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να υπάρξει νομοθεσία που να ξεχωρίζει ορισμένους υπαλλήλους με καθεστώς ευνοϊκής νομικής μεταχείρισης, αλλά δήλωσε ότι το μέτρο στοχεύει σε traders τραπεζών και hedge funds, καθώς και σε εταιρείες ενέργειας και εμπορίας εμπορευμάτων.

Περιγράφοντας το νομοσχέδιο, ο Holroyd δήλωσε ότι η γαλλική νομοθεσία πρέπει να προσαρμοστεί ώστε οι εταιρείες να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα να καταστεί το Παρίσι πιο ελκυστικός οικονομικός κόμβος.

Για τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, το νομοσχέδιο θα τους επιτρέπει να επενδύουν σε γαλλικές εταιρείες με κεφαλαιοποίηση έως 500 εκατομμύρια ευρώ, που αυξάνεται από το όριο των 150 εκατομμυρίων ευρώ που ισχύει σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια θα μπορούσαν ενδεχομένως να επενδύσουν σε επιπλέον 88 γαλλικές επιχειρήσεις σε σύγκριση με σήμερα, τόνισε ο Holroyd.

Το νομοσχέδιο θα εισάγει επίσης δικαιώματα πολλαπλής ψήφου ως μέρος των αρχικών δημόσιων προσφορών στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ακολουθώντας τα βήματα του Λονδίνου και του Άμστερνταμ.

Μεταξύ άλλων μέτρων, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη χαλάρωση των κανόνων για την άντληση νέων κεφαλαίων ώστε να ευθυγραμμιστεί καλύτερα η γαλλική νομοθεσία με τους κανόνες σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Το πραγματικό υπαρξιακό πρόβλημα της Ευρώπης είναι το πώς χρηματοδοτούμε την οικονομία μας”, δήλωσε ο Holroyd στους δημοσιογράφους. “Εάν είμαστε σε θέση να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα, θα προσελκύσουμε επενδυτές”.

Άλλες προτεινόμενες αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνουν την παροχή μεγαλύτερης ευχέρειας στις εταιρείες όσον αφορά τον καθορισμό της τιμής όταν επιδιώκουν να αντλήσουν νέα κεφάλαια, ένα μέτρο που επιδιώκουν ιδίως οι start-ups, και τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις τράπεζες όσον αφορά τη χρηματοδότηση εμπορικών δραστηριοτήτων.

Related posts

Το “ευχαριστώ” Ζελένσκι στην αμερικανική Βουλή για την υπερψήφιση του πακέτου βοήθειας

admin

Καταρχήν αντίθετη η ΕΚΤ στην επιβολή έκτακτου φόρου στις ιταλικές τράπεζες

admin

Λιβύη – ΥΠΕΣ: Συμφωνία για να εγκαταλείψουν την Τρίπολη οι ένοπλες ομάδες που συγκρούονται

admin

Φον ντερ Λάιεν: Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία

admin

Meta: Κατέβασε τον πήχη για τα έσοδα β’ τριμήνου και έχασε κεφαλαιοποίηση $125 δισ.

admin

Εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκεντρώθηκαν σε Βρυξέλλες και Λιέγη

admin

Εξελέγη ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος αρχηγός κράτους στην ΕΕ – Ο νέος πρόεδρος της Λετονίας

admin

Το Ισραήλ δηλώνει ότι θα αποδείξει τους “δεσμούς της Urnwa με την τρομοκρατία”

admin

Κλιματική αλλαγή: “Σε 20 χρόνια το Αμβούργο θα μπορούσε να έχει κλίμα νότιας Γαλλίας”

admin