Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Άρθηκαν τα ζητήματα Χαμάς – Ισραήλ, απόψε η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:18

Τα ζητήματα που οδήγησαν στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς επιλύθηκαν με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ανέφερε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, κατόπιν επικοινωνίας αξιωματούχων του Κατάρ και της Αιγύπτου.

“Σήμερα ο βράδυ” αναμένεται να απελευθερωθούν συνολικά 20 όμηροι, οι 13 εκ των οποίων είναι Ισραηλινοί, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων θα γίνει απόψε και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ.

Νωρίτερα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, είχαν ανακοινώσει ότι αποφάσισαν να καθυστερήσουν τον δεύτερο γύρο της απελευθέρωσης των ομήρων, μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη βόρεια Γάζα.

Επιπλέον, η Χαμάς έθετε ζήτημα παραβίασης των συμφωνηθέντων αναφορικά με την ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων, ζητώντας να τηρηθούν τα “κριτήρια επιλογής” για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Ειδικότερα, όπως είχαν γράψει στο Telegram οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, 

“Αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας αιχμαλώτων έως ότου οι κατοχικές δυνάμεις τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας σχετικά με την είσοδο φορτηγών βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων κριτηρίων για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων”.

Εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ επιβεβαίωσε την καθυστέρηση στην παράδοση των ομήρων, σημειώνοντας ότι επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα 14 όμηροι και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε πάντως στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούν πλήρως την εκεχειρία.

Στο μεταξύ, ρόλο διαμεσολαβητή είχε αναλάβει το Κατάρ, διεξάγοντας συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Χαμάς προκειμένου να επιλυθεί “το συντομότερο δυνατόν” το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση του δεύτερου γύρου της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων, όπως ανέφερε αξιωματούχος.

Το μεσημέρι μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωση “ξεκίνησε να παραδίδει τη δεύτερη ομάδα” των ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση των Ταξιαρχιών το διέψευδε.

Υπενθυμίζετι ότι χθες η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, εκ των οποίων οι 13 ήταν Ισραηλινοί. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αφού πέρασαν από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

Related posts

Η Ουκρανία αντιστέκεται ακόμη στη Μπαχμούτ – Για πρόοδο κάνουν λόγο οι Ρώσοι

admin

Fed (Beige Book): Επιβραδύνει η οικονομία – Αλλά υποχωρεί και ο πληθωρισμός

admin

Πυροβολισμοί σε κεντρικό δρόμο των Βρυξελλών – Πληροφορίες για τρεις τραυματίες

admin

Πώς παρεμβάλλεται ο Ερντογάν στο παλαιστινιακό ζήτημα

admin

Βραζιλία: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε νέα αιματηρή αστυνομική έφοδο σε φαβέλες

admin

Η British American Tobacco ολοκλήρωσε την αποχώρησή της από τις αγορές Ρωσίας και Λευκορωσίας

admin

Ανάλυση Reuters: Μόλις οι ΗΠΑ παρασύρθηκαν σε πόλεμο με τους Χούθι;

admin

Γκ. Σίμκους (ΕΚΤ): Υπεραισιόδοξες οι προσδοκίες της αγοράς για τις μειώσεις επιτοκίων

admin

ΕΕ: Τον Ολλανδό ΥΠΕΞ Β. Χούκστρα προτείνει η Φον ντερ Λάιεν για τη θέση του Επιτρόπου για τη Δράση για το Κλίμα

admin