Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

«Προσφεύγω στις ρίζες μου: στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» – και κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μια νέα επερχόμενη εσωκομματική διαδικασία, εφόσον κάποιος από τα στελέχη που τον αμφισβητούν σηκώσουν το γάντι τις επόμενες μέρες.

Η σημειολογία της χθεσινής ημέρας έχει τη δική της σημασία: ανεβαίνοντας στην εξέδρα του συνεδρίου για να μιλήσει, ο Στέφανος Κασσελάκης φορούσε γραβάτα – κάτι που δεν έκανε ποτέ, σε όποιο συνέδριο κι αν βρέθηκε, ο προκάτοχός του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και παρότι το όνομα του Αλέξη Τσίπρα ακούστηκε πολλές φορές, με το ανάλογο χειροκρότημα, σ’ αυτόν απαντούσε στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης. Γιατί ήταν ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η παρουσία του οποίου έχει συμβολική σημασία, ο οποίος με την παρέμβασή του έφερε ραγδαίες εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση», σχολίασε. «Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό», επεσήμανε ο Τσίπρας, αρνούμενος να μεταβεί στο συνέδριο και ρίχνοντας τα βέλη του προς όλες τις πλευρές, αλλά και προς την ηγεσία του κόμματος.

Ο Τσίπρας ήταν αυτός που έθεσε δημόσια, ανοιχτά, το θέμα νέων εσωκομματικών εκλογών: «O Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Οχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις», είπε, θέτοντας ζήτημα εμπιστοσύνης για τον Κασσελάκη – «αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου τον λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξή μας: στα μέλη μας». Και από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι.

Aιχμηρή ομιλία

Με μια αιχμηρή ομιλία που δεν απευθυνόταν ευθέως στον Τσίπρα, αλλά επί της ουσίας απαντούσε στην παρέμβασή του, ο Κασσελάκης επέμεινε στην κατεύθυνση που θέλει να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τη βάση, σηκώνοντας το γάντι της νέας κάλπης: «Δεν υπάρχει ομοψυχία, υπάρχουν ορισμένα τεράστια εγώ», είπε, απευθυνόμενος στα στελέχη που του έβαλαν «προθεσμία εμπιστοσύνης» μέχρι τις ευρωεκλογές: «Οποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει», σχολίασε, ρίχνοντας ένα αιχμηρό βλέμμα στις πρώτες σειρές, εκεί όπου κάθονταν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. «Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δεν λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32% στο 18% (…) Εγώ πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη. Θα κριθώ – και πολύ σκληρά – στις πρώτες εθνικές εκλογές».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επί της ουσίας χθες έθεσε το σχέδιο που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του υπό την κρίση των μελών. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφή την αποστασιοποίησή του από σενάρια που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες μέρες και αφορούσαν την πρωτοβουλία, στο όνομα της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ, της συγκέντρωσης υπογραφών ώστε να κριθεί στο σώμα των συνέδρων η αλλαγή της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία εκλέγει και την Πολιτική Γραμματεία. Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού είναι σαφές πως δεν υπάρχει «λευκή επιταγή», δείχνοντας την ευθύνη για τη χάραξη στρατηγικής (και όχι τη δημοσιοποίηση «ερωτημάτων»-ερωτηματολογίων) στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του Τσίπρα να τοποθετηθεί δημόσια ήρθε μετά την επικριτική στάση που κράτησαν αρκετά στελέχη που συμπεριλαμβάνονται στον κύκλο συνομιλητών του απέναντι στον σημερινό πρόεδρο – ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν έχει φιλοδοξίες από αυτήν την παρέμβαση, άρα δεν προτίθεται να επανακάμψει ως αντίπαλο δέος του Κασσελάκη σε μια κάλπη.

Related posts

Γ. Τσίπρας: Η Ομπρέλα είχε σχέδιο να φύγει, οι 6+6 έφυγαν χωρίς επίδικο

admin

Οι ηγέτες της ΕΕ αποχαιρετούν τον σούπερ Μάριο του «ό, τι χρειαστεί»

admin

Αποστολάκης: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και για πόλεμο

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: «Εγώ δεν είπα ουδείς ενδιαφέρεται για τα Τέμπη, αλλά…»

admin

Δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για οικονομία, συμμαχίες και μεταναστευτικό

admin

Μπαμπατζάν: Πάμε για συντριβή – Η Ελλάδα που κάποτε χρεοκοπούσε, σήμερα είναι σε καλύτερη θέση από την Τουρκία

admin

Τήλος: Ενα νησί με «πράσινες» πρωτιές

admin

Υψηλή συμμετοχή στις προκριματικές

admin

«Κόφτης» Κασσελάκη στον χρόνο των συνεδριάσεων

admin