Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τήλος: Ενα νησί με «πράσινες» πρωτιές

Μπορεί η Τήλος, με πληθυσμό 899 κατοίκους, βάσει της απογραφής του 2021, να καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των ελληνικών νησιών σε φθίνουσα κατάταξη έκτασης, τα τελευταία χρόνια μετρά αρκετές πρωτιές στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της «πράσινης ενέργειας», καταφέρνοντας να λάβει τον τίτλο του πρώτου ενεργειακού νησιού της Μεσογείου.

Είναι ενδεικτικό πως ο πρώτος υβριδικός στην Ευρώπη σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από - με υπογεγραμμένη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυτός της Τήλου και αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 800 κιλοβάτ, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 160 κιλοβάτ και μπαταρίες με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 μεγαβατώρες.

Ποσοστό ανακύκλωσης 90%!

Τα τελευταία δύο χρόνια, δε, με το πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos», η δημοτική αρχή του νησιού έχει καταφέρει να… διαγράψει διά παντός την έννοια της χωματερής από την καθημερινότητά της και να έχει 100% εκτροπή ταφής των απορριμμάτων, με την πόρτα – πόρτα συλλογή και με εφαρμογή διαλογής βιοαπόβλητων, ανακυκλώσιμων υλικών και υπολειμμάτων. «Το ποσοστό μας στην ανακύκλωση αγγίζει το 90%! Ο Δήμος Τήλου με την πρωτοβουλία αυτή κατάφερε να είναι ο πρώτος Πιστοποιημένος Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων στην Ελλάδα, και το πρώτο νησί παγκοσμίως που φέρει τη διαπίστευση αυτή (zero waste). Η συνεργασία του Δήμου μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κάτω από το όραμα της Polygreen που «τρέχει» το πρόγραμμα, έφερε το θαύμα αυτό που ζούμε σήμερα, για ένα μέλλον χωρίς σκουπίδια και το θαύμα αυτό ξεκίνησε από την Τήλο!», είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά – Αλιφέρη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Zero Waste Cities είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο πιστοποίησης που αξιολογείται από ανεξάρτητα τρίτα μέρη. Δημιουργήθηκε από τους Οργανισμούς Zero Waste Europe (ZWE) και Mission Zero Academy (MiZA) με στόχο την επίτευξη μηδενικών αποβλήτων και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας σε ευρωπαϊκές πόλεις και σε τοπικό επίπεδο.

Related posts

Αγωνίες, προσδοκίες και σενάρια

admin

Αλβανικό δημοσίευμα: Η Ελλάδα κάνει γεωτρήσεις στην αλβανική θάλασσα και ο Ράμα σιωπά

admin

«Να εξαλειφθούν τα στερεότυπα»: Μηνύματα Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

admin

Η μήνυση και αγωγή της Μαρέβας και η ασυλία της Ακρίτα

admin

Εξωσωματικές: Αυξάνεται το όριο ηλικίας – Τι άλλο αλλάζει με νομοσχέδιο του υπ. Υγείας

admin

Ντόρα Μπακογιάννη: Τι μου είπε ο Κουφοντίνας για τη δολοφονία του Παύλου

admin

Δεν πτοείται ο Ακάρ: «Ναι» στον διάλογο για «δίκαιη μοιρασιά» στο Αιγαίο

admin

Βασίλης Στίγκας: «Δεν είμαι ούτε μπροστινός, ούτε εντολοδόχος» – Μαίνεται η κρίση στους Σπαρτιάτες, ορίστηκε ΚΟ μετά τον «εμφύλιο»

admin

Ανδρουλάκης: Οι φορολογικές επιλογές της ΝΔ υπερασπίζονται τους λίγους και ισχυρούς

admin