Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Να σταματήσουν επισήμως οι συζητήσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, μέλος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), ζήτησε να τερματιστούν επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στην ΕΕ, οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και πέντε χρόνια, αν και η Τουρκία πρόσφατα επανέλαβε την επιθυμία της να ενταχθεί στο μπλοκ.

Οι δηλώσεις του Νεχάμερ, ο οποίος υπηρετεί ως καγκελάριος της Αυστρίας από τον Δεκέμβριο του 2021, έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη γερμανική εφημερίδα Die Welt που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

“Είμαστε υπέρ της περαιτέρω προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε την πλήρη ένταξη στην ΕΕ για την Τουρκία”, είπε στην Die Welt, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η βάση της οποίας είναι αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία σε οικονομικά και πολιτικά ζητήματα.

Η Τουρκία αναγνωρίστηκε επίσημα ως υποψήφια για πλήρη ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 1999 και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2005. Από το 2018, οι συνομιλίες έχουν παγώσει λόγω συνεχιζόμενων παραβιάσεων του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Δεκαέξι από τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων έχουν ανοίξει, αλλά μόνο ένα έχει κλείσει μέχρι στιγμής.

“Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε ειλικρινά ο ένας τον άλλον, και αυτό περιλαμβάνει επίσης τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει εδώ και χρόνια και την ανάπτυξη μιας νέας ιδέας για γειτονική συνεργασία”, είπε ο Νεχάμερ.

“Είμαστε υπέρ της περαιτέρω προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, αλλά η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι λογική για εμάς”, πρόσθεσε.

Ο Νεχάμερ τόνισε ότι η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός εταίρος και ότι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν “στο εγγύς μέλλον”.

Ωστόσο, η Τουρκία ανανέωσε πρόσφατα την προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία”.

“Είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξει ο δρόμος προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και να αναζωογονηθεί η προοπτική για ένταξη”, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Επίτροπο Γειτονίας της ΕΕ Ολιβέρ Βάρχελι. Ο Βάρχελι τόνισε επίσης ότι μια νέα συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας θα μπορούσε να πυροδοτηθεί εάν η Άγκυρα παρουσιάσει έναν “αξιόπιστο οδικό χάρτη” σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις “που σχετίζονται με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου”, είπε μετά τη συνάντηση.

Ωστόσο, το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ένταξη στην ΕΕ απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, επομένως η Αυστρία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε μια τέτοια απόφαση.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

ΟΗΕ: Ο επικεφαλής της UNRWA “δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί”

admin

Ρωσία: Ο Πούτιν ψήφισε διαδικτυακά στην πρώτη ημέρα των προεδρικών εκλογών

admin

Apple Vision Pro: Η Apple παρουσίασε τη νέα συσκευή διπλής πραγματικότητας

admin

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος – Τζόρτζια Μελόνι: “Η βαρβαρότητα του ναζιστικού και φασιστικού εγκληματικού σχεδίου δεν πρέπει να σκεπαστεί από την λήθη”

admin

Ινδία: Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται κατά του Ν. Μόντι – Τον κατηγορούν ότι ετοιμάζει εκλογική νοθεία

admin

Μαλάουι: Ο πρόεδρος Τσακουέρα απαγόρευσε στους υπουργούς και τον εαυτό του τα ταξίδια στο εξωτερικό

admin

Το Μεξικό διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 11,25%

admin

Εφικτή η εκεχειρία σε 24-48 ώρες αν το Ισραήλ δεχτεί τα αιτήματα της Χαμάς

admin

Διπλωματικός “πόλεμος” ανάμεσα σε Μεξικό και Ισημερινό: Προσωρινή αποβολή του Ισημερινού από τον ΟΗΕ ζητούν οι Μεξικανοί

admin