Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απότομη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά άνω του 2%, νέο χαμηλό 5μήνου

Στο χαμηλότερο σημείο από τις 4 Μαΐου κατρακύλησε τη Δευτέρα το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε «βαθιές» ρευστοποιήσεις, εν μέσω της ανάφλεξης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Αποτέλεσμα ήταν η ελληνική αγορά να κατέλθει έως τα στηρίγματα των 1.100 μονάδων, αδυνατώντας να ανακόψει την αρνητική τάση του φθινοπώρου (-15%).

Οι ξένοι συνέχισαν τις μαζικές εντολές πωλήσεων, καθώς η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ισραήλ ώθησε τους επενδυτές σε ασφαλέστερα «καταφύγια». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, παρατηρήθηκε μια διεθνώς γενικευμένη πτωτική τάση στις μετοχές, η οποία συνδυάστηκε με σημαντική άνοδο σε χρυσό, εμπορεύματα, δολάριο και γεν.

Αυτή η κατάσταση εύλογα επηρέασε και το ελληνικό ταμπλό, επιτείνοντας την ορμή του καθοδικού κύκλου, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη του Αυγούστου. Ενδεικτικά, οι απώλειες στις τράπεζες έφθασαν έως το 4%, ενώ οι Mytilineos – ΟΤΕ – ΔΕΗ – Motor Oil διολίσθησαν πέριξ του 2%. Βουτιά της τάξης του 6% έκανε και η Cenergy. Ακόμη χειρότερη, δε, ήταν η «εικόνα» στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ευρεία κάμψη κατά 2,26% και διαμορφώθηκε στις 1.111,29 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 25,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.125,79 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 22 μονάδες (από 1.105,59 έως 1.127,89 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 200 εκατ. ευρώ, λόγω του πακέτου των μετοχών του ΤΧΣ στη Eurobank (93,7 εκατ. ευρώ για το 1,4% των μετοχών).

Κλιμάκωση των ρευστοποιήσεων
«Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος». Σε αυτήν την φράση μπορούν να συμπυκνωθούν τα όσα λαμβάνουν χώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κλιμάκωση των συγκρούσεων σε Παλαιστίνη – Ισραήλ έρχεται να επιτείνει το κύμα ρευστοποιήσεων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη Αυγούστου.

Η επαναφορά των γεωπολιτικών προκλήσεων, αναμφίβολα, υπονομεύει περαιτέρω τη διάθεση για επενδυτικό ρίσκο, κάτι που οδηγεί σε μεγάλη βουτιά τις μετοχές διεθνώς. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια μαζική εισροή κεφαλαίων στα ασφαλέστερα επενδυτικά «καταφύγια», όπως ο χρυσός, τα εμπορεύματα και το δολάριο.

Ο Γενικός Δείκτης, ως απόρροια όλων αυτών, κατέρχεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου, χάνοντας και τις στηρίξεις των 1.140 μονάδων. Το επόμενο «ανάχωμα», πλέον, τοποθετείται στο όριο των 1.100 μονάδων.

Μην ξεχνάμε δε, ότι η ελληνική αγορά έχει ήδη συμπληρώσει την 6η διαδοχική καθοδική εβδομάδα, με τις απώλειες από τις αρχές του Σεπτεμβρίου να ξεπερνούν το 15%, με αποτέλεσμα η σωρευτική άνοδος από τις αρχές του 2023 να έχει «ροκανιστεί» κάτω του 20%.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εύλογα, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παραγόντων αποσταθεροποίησης της Λεωφόρου Αθηνών, με κυριότερη όλων την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση και η ραγδαία άνοδος στις ομολογιακές αποδόσεις αποτελούν τα συμπτώματα αυτής της σφιχτής νομισματική πολιτικής, τα οποία καθιστούν τις μετοχές σημαντικά λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές.

Και το ερώτημα όλων έγκειται στο πότε επιτέλους θα αρχίσουμε να βλέπουμε φως στο τούνελ…

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,13% και τις 444 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,51%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,38% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,35%. Στη Βρετανία ο FTSE 100 αυξάνεται οριακά κατά 0,28%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει μικρές απώλειες κάτω των 50 μονάδων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υπερβαίνει εκ νέου τα 85 δολάρια. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 3,65% και τα 85,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 3,35% και τα 87,4 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο 0,76% και τα 1.859 δολάρια ανά ουγγιά.

Ειδήσεις σήμερα

«Κρατηθείτε! Η απάντηση του Ισραήλ θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», λέει ο Νετανιάχου

Επίθεση και από το έδαφος του Λιβάνου στο Ισραήλ – «Σκοτώσαμε τους εισβολείς» απαντούν οι Ισραηλινοί

Κι επίσημα στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού το νέο πλοίο «Περσέας» – Παρουσία Δένδια η τελετή παράδοσης, φωτογραφίες

Related posts

Αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική για τους επενδυτές εν μέσω τραπεζικών κραδασμών: «Μην κάνετε τίποτα»

admin

Εξοικονόμηση Ενέργειας: Πρακτικές λύσεις για να μειώσετε την κατανάλωση στο σπίτι

admin

Hλεκτρική ενέργεια: Πεντάμηνη αναστολή χρεώσεων ΥΚΩ για 6 κατηγορίες καταναλωτών

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινά η υποβολή τους – Ερχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: 65 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

admin

Τουρισμός για Όλους 2024: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες – Δείτε τα αποτελέσματα της κλήρωσης

admin

Ειδικός φόρος Ακινήτων: Παράταση στην υποβολή δηλώσεων, διαβάστε το ΦΕΚ

admin

Ενεργειακή κρίση – Οικονόμου: Δεν θα ξαναδούμε λογαριασμό ρεύματος που θα είναι 4 και 5 φορές πάνω

admin

Συντάξεις – Γεωργιάδης: Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί κανονικά τον Ιανουάριο

admin