Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντήσεις από Καραμανλή για τα Τέμπη

Στη σημερινή κατάθεση του τότε υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την τραγωδία των Τεμπών.

Θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και διευκρινίσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που εγείρονται για όσα έγιναν ή δεν έγιναν επί των ημερών του και να φωτίσει εκ της θέσης του όλες εκείνες τις κρίσιμες πτυχές που συνέθεσαν το προβληματικό πλαίσιο εντός του οποίου εξελίχθηκε η φονική σύγκρουση.

Ο Καραμανλής είχε οδηγηθεί σε παραίτηση «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα», όπως είχε δηλώσει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη «για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».

Και αναμένεται να αναφερθεί τόσο στο τι παρέλαβε από τον προκάτοχό του Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος στην πρόσφατη κατάθεσή του είπε ότι ο ΟΣΕ κατέρρευσε σε σχέση με το προσωπικό του από το 2019 και μετά, όσο και σε εκείνα που έπραξε για την υλοποίηση της σύμβασης 717 για το σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, για το καθεστώς των μετατάξεων κ.λπ. Ο ίδιος έχει πει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του «κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα, δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα», ενώ για τους λόγους της παραίτησής του αμέσως μετά το δυστύχημα κατά την επιστροφή του από τα Τέμπη στην Αθήνα, έχει δηλώσει ότι υπαγορεύθηκε από την ηθική και τις αρχές του.

«Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να κρυφτώ πίσω από ευθύνες άλλων. Ανέλαβα την αντικειμενική πολιτική ευθύνη όχι μόνο για τη δική μου θητεία, αλλά και για τις θητείες όλων των προκατόχων μου και τις παθογένειες των προηγούμενων ετών», είχε δηλώσει, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις που δέχεται ότι η παραίτησή του ήταν προσχηματική ή «θεατρική», όπως είχε καταθέσει η μάνα της 20χρονης Μάρθας, ενός εκ των 57 θυμάτων της μοιραίας αμαξοστοιχίας, Μαρία Καρυστιανού, η οποία είχε καταλογίσει ευθύνες στον Καραμανλή για την κατάσταση των σιδηροδρόμων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν έμαθα πώς λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος, σκέφθηκα ότι ούτε λαχανικά δεν θα φόρτωνα πάνω του!».

Ο Καραμανλής έχει υποστηρίξει ότι η σύμβαση 717 ξεμπλόκαρε κατά τη διάρκεια της θητείας του και προχώρησε αποφασιστικά και τελικά παραδόθηκε ολοκληρωμένη τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει έξι παρατάσεις στη σύμβαση τηλεδιοίκησης απαλλάσσοντας τον ανάδοχο από ευθύνες. Για τις όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν στην υλοποίηση της σύμβασης επί των ημερών του, καθώς πριν ολοκληρωθεί το έργο δόθηκαν τρεις παρατάσεις, αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν σχετίζονται με το δυστύχημα, ενώ όσον αφορά το μπάζωμα του σημείου της σύγκρουσης ο ίδιος δεν είχε κάποια εμπλοκή καθώς είχε ήδη παραιτηθεί αναλαμβάνοντας τις «αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες», όπως είχε δηλώσει τότε, σημειώνοντας πάντως ότι η πολιτική ευθύνη δεν ισούται με ποινική ευθύνη την οποία ερευνά η Δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση και μετά την επανεκλογή του στις εκλογές του Ιουνίου 2023 ο Καραμανλής έχει πει ότι «δεν διαγράφουν καμία ευθύνη» και ότι «δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ», εμφανίζεται δε ως «ο πρώτος που επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως» σε μια υπόθεση που θα στοιχειώνει πάντα τις οικογένειες των θυμάτων και την ελληνική κοινωνία, όσο και την πολιτική διαδρομή του ίδιου.

Related posts

Στο ΣτΕ η αίτηση Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές – Τι ζήτησε ως παρακολουθούμενος

admin

Η ΝΔ, η νεολαία και το μέτωπο των ΑΕΙ

admin

ΠΑΣΟΚ: Με τις ευλογίες της κυβέρνησης η ακρίβεια στα τρόφιμα

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί παύθηκε η λειτουργία του Προξενείου της Ελλάδος στη Μόσχα;

admin

Τσακαλώτος: Χωρίς ιδεολογικές μάχες δεν μπορείς να κερδίσεις την ηγεμονία

admin

Κόμματα: Στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων

admin

Η Eλλάδα στην ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ομπρέλα

admin

Προετοιμασίες για το τρίτο ραντεβού στον Λευκό Οίκο

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Χατζηδάκη για τον κατώτατο μισθό

admin