Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικό ξέσπασμα στη Wall Street – Άλμα πάνω από 500 μονάδες για τον Dow Jones

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε η εβδομάδα στη

Wall Street

, μια εβδομάδα στην οποία θα κυριαρχήσει βέβαια η συνεδρίαση της

Federal Reserve

. Πάντως, παρά τα δυναμικά κέρδη που κατέγραψαν όλοι οι δείκτες, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αποφύγουν τα αρνητικά πρόσημα για το σύνολο του μήνα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 511 μονάδες, στο 1,58%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 32.928 μονάδες. Με την επίδοση αυτή ο δείκτης κατέγραψε την καλύτερη συνεδρίαση του από τις αρχές Ιουνίου.

Ο S&P 500 έκανε άλμα ύψους 1,20% στις 4.166 μονάδες, στο πλαίσιο της καλύτερης συνεδρίασης του από τα τέλη Αυγούστου, ενώ και ο τεχνολογικός Nasdaq διευρύνθηκε σε ποσοστό 1,16% φτάνοντας τις 12.789 μονάδες.

Πάντως, τα ισχυρά αυτά κέρδη δεν θα γλιτώσουν τους δείκτες από τον αρνητικό απολογισμό που θα αφήσει πίσω του ο Οκτώβριος. Ενδεικτικά ο S&P 500 έχασε 2,5% την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πάνω από 10% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2023, ενώ οι απώλειες του για το σύνολο του μήνα κυμαίνονται στο 2,9%. Μάλιστα, με την ολοκλήρωση του τρίτου συνεχόμενου μήνα στο «κόκκινο» θα συμπληρώσει το μεγαλύτερο καθοδικό σερί του από το 2020 και το ξέσπασμα της πανδημίας.

Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε το χρηματοδοτικό πλάνο του για το τελευταίο τρίμηνο του έτους ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να αντλήσει 776 δισ. δολάρια από τις αγορές μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Πρόκειται για ένα ποσό μικρότερο από ότι περίμενε η αγορά (ενδεικτικά η JPMorgan προέβλεπε γύρω στα 800 δισ. δολάρια) γεγονός σημαντικό σε ένα διάστημα αστάθειας για την αγορά ομολόγων και πολύ υψηλών αποδόσεων.

Οι επενδυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο των υψηλών αποδόσεων των ομολόγων, σε συνδυασμό με τις ανάγκες δανεισμού της κυβέρνησης, σε ένα διάστημα περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Βέβαια, όλα δείχνουν ότι η Federal Reserve θα αποφασίσει να διευρύνει την παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων που έχει εφαρμόσει, θεωρητικά προσωρινά, από τον περασμένο Ιούλιο. Κοινώς, στη διήμερη συνεδρίαση της που ξεκινά την Τρίτη εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% με 5,50%. Όμως, οι επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή για την… επόμενη ημέρα και τα σημάδια που θα εκπέμψει η κεντρική τράπεζα και ο Τζερόμ Πάουελ για την τροχιά που θα ακολουθήσει μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Προφανώς μεγάλη ελπίδα της αγοράς είναι πως η Fed ουσιαστικά.. τελείωσε με τις αυξήσεις των επιτοκίων λαμβάνοντας υπόψη την καθοδική τροχιά των τιμών και την ανασφάλεια που δημιουργεί ο πόλεμος στο Ισραήλ. Όμως, υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως η πορεία των ενεργειακών τιμών, που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα της εξίσωσης.

Στους παράγοντες αυτούς προσμετράται και η πορεία της αγοράς εργασίας. Η αγορά ελπίζει πως η νέα έκθεση για την απασχόληση που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή θα συνοδευτεί με στοιχεία αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας δικαιώνοντας την μετριοπαθή στάση της Fed.

Στο μεταξύ, πάντως δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν ακόμη αυξημένες. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς, αν και έχει υποχωρήσει από το ιστορικό όριο του 5%, κινήθηκε και σήμερα ανοδικά «πιάνοντας» το πολυετές υψηλό του 4,875%.

Σε επίπεδο μετοχών οι Big Tech κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, προσπαθώντας να καλύψουν το χαμένο έδαφος της περασμένης εβδομάδας. Μάλιστα, άλμα άνω του 3% σημείωσαν η Amazon και η Meta. Καλή επίδοση είχε και η Apple που θα είναι από τις πρωταγωνίστριες της εβδομάδας, καθώς την Πέμπτη είναι η σειρά της να ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Σε ανάλογο μοτίβο και οι μετοχές του κλάδου υπηρεσιών επικοινωνίας με τον επιμέρους κλάδο να διαγράφει την καλύτερη συνεδρίαση του από τα τέλη Αυγούστου.

Στον Dow την ανοδική τροχιά του δείκτη οδήγησαν κυρίως οι μετοχές της Verizon, της Goldman Sachs και της Nike, με κέρδη άνω του 3%.

Στις χαμένες ήταν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ, ήτοι της Ford, της Stellantis και της GM, διότι μπορεί η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κάθε μία (με τελευταία σήμερα την GM) με το συνδικάτο του UAW να σημαίνει το τέλος της παρατεταμένης απεργίας που ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου προκαλώντας προβλήματα και ζημιές στον κλάδο, όμως οι μέτοχοι δεν ικανοποιήθηκαν από τους όρους του συμβιβασμού. Ουσιαστικά οι εταιρείες ενέδωσαν και δέχτηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις για την επόμενη τετραετία, όπως και άλλα μέτρα που απαιτούσε το συνδικάτο, ανεβάζοντας έτσι σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος.

Πτωτικές πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της Tesla, καθώς η Bernstein επιβεβαίωσε το μέτριο rating για την μετοχή της, σχολιάζοντας πως οι προοπτικές της εταιρείας είναι αβέβαιες εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης.

Μετριοπαθείς ήταν και οι επιδόσεις των ενεργειακών ομίλων, κόντρα στο ανοδικό ρεύμα της αγοράς, λόγω της σημαντικής πτώσης των πετρελαϊκών τιμών. Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό χάνουν σήμερα περίπου 3%.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς αποκεφάλισε τη Σάνι Λουκ – «Αυτά τα βάρβαρα σαδιστικά ζώα της έκοψαν το κεφάλι» λέει ο πρόεδροςΥπουργείο Οικονομικών: Έρχεται «μπόνους» για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή από την εφαρμογή «Appodixi»Πόλεμος στο Ισραήλ: Έχουν κόψει τη Γάζα στα δύο – Περικυκλωμένη από τανκς και μπουλντόζες η πόλη

Related posts

Συνταξιούχοι: Όλες οι πληρωμές έως το τέλος Μαρτίου

admin

Λογαριασμοί ρεύματος: Παράταση στις απευθείας εκπτώσεις

admin

Ρεκόρ μερισμάτων, άνω των 3 δισ. ευρώ από τις εισηγμένες το 2023

admin

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ανάπτυξη 4,1% το 2021 στην Ελλάδα

admin

Αρνητικό «γύρισμα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κυριάρχησαν οι πωλητές στο τελευταίο δίωρο

admin

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινά σήμερα η καταβολή στους συνταξιούχους

admin

Ενεργειακή κρίση: «Πρωταπριλιάτικο αστείο» ή πραγματική απειλή; – Πώς αντιδρά η ΕΕ στον εκβιασμό του Πούτιν με το ρούβλι

admin

Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Φεβρουάριο – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη

admin

ΔΥΠΑ: Από Παρασκευή οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας – Στα €14.800 η επιχορήγηση

admin