Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάκαμψη της ΝΔ και εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ ανακάμπτει έστω και λίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αντέχει στη δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ πέφτει – για πρώτη φορά εδώ και κάποιους μήνες – ξανά σε μονοψήφιο ποσοστό. Αυτά είναι τα βασικά πολιτικά ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και προκύπτουν τόσο από τους σκληρούς δείκτες, όπως η πρόθεση ψήφου, όσο και από ορισμένα ποιοτικά στοιχεία.

Το ποσοστό της κοινής γνώμης που θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση έχει μειωθεί κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας – από 66% τον Μάρτιο έπεσε στο 64% –, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι κινείται προς τη σωστή – από 29% ένα μήνα πριν σε 31% σήμερα. Τα σημαντικότερα προβλήματα παραμένουν η ακρίβεια και η οικονομία για τους συμμετέχοντες. Η πρώτη για το 33%, όταν τον Μάρτιο το 37% την ιεραρχούσε ως το νούμερο ένα ζήτημα, και η δεύτερη για το 27%, όταν τον περασμένο μήνα απασχολούσε το 22% του δείγματος.

Το 70% δήλωσε ότι έχει «μάλλον αρνητικές εντυπώσεις» από την κυβέρνηση στο ζήτημα του πληθωρισμού (2% λιγότεροι από όσους το υποστήριζαν τον Μάρτιο) αλλά το 78% (1% περισσότεροι απ’ ό,τι έναν μήνα πριν) βαθμολογεί αρνητικά την κυβερνητική διαχείριση της εγκληματικότητας. Η αρνητική αξιολόγηση του συνολικού έργου κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει υψηλή, 62% για την πρώτη και 75% για τη δεύτερη. Ωστόσο, έχουν ελαφρώς αυξηθεί οι θετικές γνώμες και για τις δυο, 2% για την κυβέρνηση και 4% για τη μείζονα αντιπολίτευση.

Ο Πρωθυπουργός παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 41% θετικές γνώμες. Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 40%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 36%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 33%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 27% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 26%.

Το 64% απαντά ότι σίγουρα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα τον Ιούνιο αλλά μόλις ένα 35% είναι απόλυτα βέβαιο για το τι θα ψηφίσει και ένα 31% «μάλλον βέβαιο». Για το 65%, πάντως, η ευρωκάλπη δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα της χώρας, όπως διατείνεται το κυβερνών κόμμα. Τα ποσοστά των κεντρώων και των κεντροδεξιών που πιστεύουν το ίδιο είναι ακόμη υψηλότερα, 67% και 68% αντίστοιχα.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ κερδίζει 2,2% από την προηγούμενη έρευνα, ο ΣΥΡΙΖΑ μια μονάδα και το ΠΑΣΟΚ χάνει 0,3%, πέφτοντας σε μονοψήφιο ποσοστό. Απώλειες καταγράφει και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ αυξάνει τη δύναμή του κατά 0,2%.

Το κυβερνών κόμμα χάνει 5,6% των ψηφοφόρων του προς την Ελληνική Λύση, 3,5% προς το ΠΑΣΟΚ, 2,4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 1,9% προς τους Δημοκράτες, 1,1% προς τη Φωνή Λογικής και 3% προς άλλα μικρά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνει 10,3% προς τη Νέα Αριστερά, 5,6% προς την Πλεύση Ελευθερίας αλλά και 5,3% προς το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ χάνει από 5,7% τόσο προς τους Δημοκράτες όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 2,4% προς τη Νέα Αριστερά, 1,2% προς την Ελληνική Λύση και 1% προς το ΚΚΕ.

Related posts

Οικονόμου: Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, διαβεβαιώνει

admin

Ανδρουλάκης: Να μπουν κανόνες στη Golden Visa – Μόνιμη λύση, όχι μπάλωμα

admin

Χαμηλό βαρομετρικό διαρκείας και λόγω δημοσκοπήσεων

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Νταβός μεταβαίνει ο πρωθυπουργός – Θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες

admin

Μητσοτάκης από Υπουργικό: «Επιδότηση των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα»

admin

Ανεξήγητη σπουδή για να σβηστούν τα ονόματα των 57 θυμάτων

admin

Νάσος Ηλιόπουλος σε «6+6»: «Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο, πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον βούρκο»

admin

Τα πλήγματα εκ… δεξιών που φοβάται η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, είμαστε με την Ουκρανία»

admin