Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές στους όρους παραχώρησης και χρήσης του αιγιαλού

Αλλαγές στους όρους παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού με τη λειτουργία ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών φέρνει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα γίνονται με τιμές Εφορίας και θα είναι αισθητά πιο υψηλές από αυτές που καταβάλλουν έως τώρα οι ανάδοχοι. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία μιας εφαρμογής μέσω της οποίας θα ενημερώνεται ο πολίτης για τη νομιμότητα σχετικά με τις ξαπλώστρες στις παραλίες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά που παρουσιάστηκαν πέρυσι με το «κίνημα της πετσέτας». Για τον καλύτερο έλεγχο της χρήσης του αιγιαλού από τους παραχωρησιούχους το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιστρατεύει drones και αεροφωτογραφίες για να καταγράφει αυθαιρεσίες στον αιγιαλό, αλλά και νέα πλατφόρμα καταγγελιών όπου οι πολίτες θα ανεβάζουν φωτογραφίες και θα αναφέρουν κρούσματα κατάληψης χώρων ή παρεμπόδισης πρόσβασης σε δημόσιες παραλίες.

Οι πέντε νέες διατάξεις

Τις διατάξεις του νομοσχεδίου αναμένεται να παρουσιάσει αύριο η ηγεσία του ΥΠΕΘΟ και αμέσως μετά το σχέδιο νόμου  θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Η δημοπράτηση των αδειών χρήσης και εκμετάλλευσης θα γίνεται και θα ολοκληρώνεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους. Φέτος, πρώτο έτος εφαρμογής του νέου πλαισίου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί έξτρα χρόνος πέραν της 31ης Μαρτίου 2024. Θα επιβληθούν «τιμές Εφορίας» – κάτι σαν τις αντικειμενικές αξίες – που θα είναι αντιπροσωπευτικές της προσφοράς και της ζήτησης σε κάθε παραλία.

2. Οι έλεγχοι θα γίνονται κεντρικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με μεικτά κλιμάκια. Οι δήμοι δεν θα έχουν αρμοδιότητα ελέγχου.

3. Τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται στους παραβάτες, η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων θα επιτηρείται όπως συμβαίνει με τα «λουκέτα» 24 ή 48 ωρών που επιβάλλει η ΑΑΔΕ, ενώ οι ποινές αυστηροποιούνται. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν θα υπάρχει η δυνατότητα μετά την απομάκρυνση των ελεγκτών οι ξαπλώστρες να επιστρέφουν στην παράνομη θέση τους. Θα υπάρχουν drones και αεροφωτογραφίες που θα διασφαλίζουν πως ό,τι απομακρύνθηκε παραμένει μακριά.

4. Στα πρότυπα της εφαρμογής Appodixi της ΑΑΔΕ, οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν αυθαιρεσίες καταστηματαρχών σε αιγιαλό και παραλίες, μέσω ειδικής εφαρμογής στα κινητά τους.

5. Θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για τη σωστή χάραξη της ζώνης και τον επανακαθορισμό του αιγιαλού.

Related posts

Nordic Monitor: Το σχέδιο του Ερντογάν να κάνει τα κατεχόμενα κέντρο ανομίας για το οργανωμένο έγκλημα

admin

Στην πόρτα της Ευρώπης χωρίς δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα για ένταξη

admin

Νίκος Χαρδαλιάς: «Προτεραιότητά η δραστική περιστολή της μη χρήσιμης γραφειοκρατίας»

admin

Γ. Τσίπρας: Η Ομπρέλα είχε σχέδιο να φύγει, οι 6+6 έφυγαν χωρίς επίδικο

admin

Ηχηρό μήνυμα Μενέντεζ στην Τουρκία με νέο «όχι» στα F-16: «Οι εισβολές στον ελληνικό εναέριο χώρο πρέπει να σταματήσουν»

admin

Καρατόμηση Οικονόμου και επιστροφή Χροσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη, ο Γεωργιάδης στο Υγείας και η Μιχαηλίδου στο Εργασίας

admin

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με αντιφάσεις για τα e-mail

admin

Στο στόχαστρο Δούκα Μπακογιάννης και κυβέρνηση – Γιατί μιλά για οργανωμένη προβοκάτσια

admin

Φοβού τον «καναπέ» και τις εκπλήξεις από τους δυσαρεστημένους

admin