Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην πόρτα της Ευρώπης χωρίς δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα για ένταξη

ΣΕΡΒΙΑ

Η Σερβία κατέθεσε αίτηση ένταξης στην ΕΕ το 2009, ενώ αναγνωρίστηκε επισήμως ως υποψήφιο κράτος-μέλος το 2012. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2014, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει τα 22 από τα συνολικά 35 κεφάλαια, από τα οποία μόνο 2 έχουν κλείσει – κι αυτά όχι οριστικά. Βασικό εμπόδιο στην πρόοδο αποτελούν οι σχέσεις του Βελιγραδίου με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και η μη αναγνώριση του Κοσόβου και το κλίμα έντασης στις διμερείς σχέσεις.

ΚΟΣΟΒΟ

Το Κόσοβο είναι η μοναδική χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που προέκυψε από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας η οποία δεν έχει υποβάλει επισήμως αίτημα ένταξης στην ΕΕ. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η ανεξαρτησία του – η οποία ανακηρύχθηκε το 2008 – δεν έχει αναγνωριστεί από 5 κράτη-μέλη της ΕΕ: Ισπανία, Σλοβακία, Κύπρος, Ρουμανία και Ελλάδα.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η Βόρεια Μακεδονία ήταν η πρώτη από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, το 2004, ενώ αναγνωρίστηκε και επισήμως ως υποψήφιο κράτος-μέλος έναν χρόνο αργότερα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ωστόσο, ξεκίνησαν μόλις το 2022, εξαιτίας των διαδοχικών προβλημάτων στις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, που συνοδεύονταν από βέτο.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Το Μαυροβούνιο υπέβαλε επισήμως το αίτημά του για ένταξη στην ΕΕ το 2008, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να ξεκινούν το 2012. Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει όλα τα προβλεπόμενα κεφάλαια, όμως μόλις 3 έχουν κλείσει με καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών. Παρ’ όλα αυτά, είναι γενικώς αποδεκτό – και στις Βρυξέλλες – ότι η υποψηφιότητά του είναι η πιο «ώριμη» από όλες τις γειτονικές χώρες.

ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Το αίτημα ένταξης στην ΕΕ από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη – κράτος το οποίο προέκυψε από τη Συμφωνία του Ντέιτον – υποβλήθηκε το 2016, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της αναγνώρισε το καθεστώς του υποψήφιου κράτους-μέλους το 2022. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχουν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εξαιτίας των σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων που υπάρχουν, κυρίως από την πλευρά της Σερβικής Δημοκρατίας, η οποία δεν κρύβει τις αποσχιστικές τάσεις της.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζεύει η Κουμουνδούρου τις… τρεις διαγραφές Κασσελάκη

admin

Φωτεινή Πιπιλή: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι επιδειξιομανής – Δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο»

admin

Τι πιστεύουν οι πολίτες για την πορεία της χώρας

admin

Πλεύρης: Από Οκτώβριο και σε δύο φάσεις τα επικαιροποιημένα εμβόλια

admin

Η ΝΔ, η νεολαία και το μέτωπο των ΑΕΙ

admin

Στις 5 Μαΐου η ημερομηνία «κλειδί» για το κόμμα του Κασιδιάρη

admin

Σπίρτζης: Αν γίνω μέλος στον ΣΥΡΙΖΑ-Σταλινική συμμαχία θα παίρνω άδεια για τα κανάλια

admin

Πελοπόννησος: Τα βλέμματα σε Κορινθία και Μεσσηνία

admin

Χαρτογραφώντας τη νέα γενιά: Μια συγκριτική ανάλυση

admin