Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές με το βλέμμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο

Παρότι αιφνιδιαστικές, οι αλλαγές που έφερε ο μίνι ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε χθες ακολουθούν ένα γνώριμο μοντέλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια τακτική έχουμε ξαναδεί να εφαρμόζει στην πρώτη τετραετία της ΝΔ στην κυβέρνηση: οι μετακινήσεις αντικατοπτρίζουν το ευρύτερο ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται η ηγεσία της γαλάζιας παράταξης, καθώς περιλαμβάνουν νεοδημοκράτες, τεχνοκράτες, έμπειρους και νεότερους, σε μια μείξη που παρακάμπτει μεν την κομματική επετηρίδα, όμως στέλνει μήνυμα πως το Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνει υπόψη και εσωκομματικές ισορροπίες.

Οι δύο επιλογές για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δείχνουν την έμφαση που η κυβέρνηση λέει πως θέλει να δώσει σε δύο νευραλγικούς τομείς – και τα δύο πρόσωπα δεν μαθαίνουν πρόσωπα και πράγματα από το μηδέν, καθώς έχουν την εμπειρία της ίδιας ακριβώς θέσης σε κομβικές και δύσκολες στιγμές τα προηγούμενα χρόνια. Τόσο ο Γεωργιάδης όσο και ο Χρυσοχοΐδης θεωρείται πως έχουν αποδείξει τη μεταρρυθμιστική τους συνέπεια, την οποία φαίνεται πως θα χρειαστούν το ερχόμενο διάστημα στα νέα τους πόστα. Από εκεί και πέρα, οι διορθώσεις του κυβερνητικού σχήματος έχουν άρωμα ανανέωσης και επιβράβευσης.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου το 2019, ως υφυπουργός Εργασίας με κοινωνικές αρμοδιότητες, ήταν μια εκ των νεότερων της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη και επιστρέφει σε ένα γνώριμο υπουργείο, με το Μέγαρο Μαξίμου να κρίνει και την παρουσία της στο υπουργείο Παιδείας ως θετική – εξού και η αναβάθμιση. Παράλληλα, δύο νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν υφυπουργοί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο υπουργείο Παιδείας: ο γαλάζιος βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος από την Ηλεία και η τεχνοκράτισσα Ιωάννα Λυτρίβη, που καλύπτουν τις θέσεις αντίστοιχα, αποτελούν τις δύο πλευρές που θέλει να αναδείξει ο Πρωθυπουργός, κάνοντας παράλληλα ανοίγματα προς το προοδευτικό Κέντρο και κλείνοντας το μάτι στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα για αξιοποίηση. Και ο Νικολακόπουλος και η Λυτρίβη είναι πρόσωπα της νεότερης γενιάς που ανέδειξε ο ίδιος ο Μητσοτάκης – ο πρώτος εξελέγη για πρώτη φορά το 2019 και η δεύτερη, που κατατάσσεται στους μετριοπαθείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τοποθετήθηκε σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του τελευταίου καλοκαιριού. Υπό μια έννοια, υπενθυμίζεται πως ο Μητσοτάκης αναζητεί νέα πρόσωπα μέσα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χωρίς να διστάζει να προσπεράσει κι άλλους που ενδεχομένως περίμεναν την αξιοποίησή τους, την ώρα που παραμένει πιστός στο δόγμα «το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση».

Οι αντιδράσεις

«Η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών σε μια σειρά από γεγονότα και χρειάστηκαν έξι μήνες στον κ. Μητσοτάκη για να το ομολογήσει», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ περιέγραψε τον ανασχηματισμό ως «ανασχηματισμό επιτάχυνσης της «μεταρρυθμιστικής ατζέντας» με νέα βάρη στον λαό». Στις δηλώσεις τού βουλευτή Αγγελου Συρίγου περί «παρωχημένης» Συνθήκης της Λωζάννης επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να τις καλύψει» και καλώντας τον Πρωθυπουργό «να απαντήσει αν τις στηρίζει». Για «αδιέξοδο του συστήματος Μητσοτάκη» έκαναν λόγο στη Νέα Αριστερά, περιγράφοντας τις αλλαγές ως «ανακύκλωση κυβερνητικής αποτυχίας».

Related posts

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο αλλά και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της

admin

Στο Αγιον Ορος με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες ο Ελπιδοφόρος

admin

Ερντογάν: Γιατί ανέβασε την ένταση – Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και οι τουρκικές εκλογές

admin

Κασσελάκης: Kαιρός να μάθουμε ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα – Ο Μητσοτάκης λέει ψέματα

admin

Συνειδητή επιλογή προόδου

admin

Το «Πεντάγωνο» ετοιμάζεται για τον χορό των κρίσεων

admin

Την Τετάρτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο – Κυρίαρχο θέμα ο γάμος ομοφύλων

admin

Επιστολική ψήφος: Ιστορικό μέτρο λέει η Κεραμέως – Χρόνο για συζήτηση ζητεί η αντιπολίτευση

admin

Κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Τριντό: Η φιλία Ελλάδας και Καναδά αντανακλάται στους στενούς δεσμούς των δυο χωρών

admin