Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε… «η ώρα του προέδρου»: Τα επόμενα βήματα Κασσελάκη μετά την εκρηκτική ΚΕ και η επιχείρηση «εξωστρέφεια»

Το επόμενο διάστημα οι ακροατές του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ («Στο Κόκκινο») θα έχουν ένα σταθερό ραντεβού με τον Στέφανο Κασσελάκη και μια διαδραστική σχέση μαζί του, αφού θα βρίσκεται στο ραδιοφωνικό στούντιο με την ιδιότητα του παραγωγού ανοίγοντας γραμμές. Θα είναι μια όψη της στρατηγικής εξωστρέφειας που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να προσδώσει στον χώρο του μετά τη διάσπαση της Κυριακής στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και μια σοβούσα εσωστρέφεια που μοιάζει να μην έχει τέλος από την ημέρα της εκλογής του.

Μαζί με αυτό προφανώς ο επόμενος στόχος «προεδρικής κυριαρχίας» δεν θα είναι απλώς το συνέδριο του Φεβρουαρίου, αλλά ο σταθμός των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Εκεί θα μετρηθεί ακόμη πιο στρατηγικά και υπαρξιακά το κόμμα υπό τον Κασσελάκη και βέβαια υπό το άτυπο μπρα ντε φερ στον προοδευτικό χώρο και με επίδοξους μνηστήρες το ΠαΣοΚ και πλέον και το ΚΚΕ, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις.

Η επιχείρηση «εξωστρέφεια» ξεκίνησε ήδη από χθες, στα απομεινάρια μιας περιπετειώδους και επεισοδιακής ΚΕ που κλόνισε τον χώρο με την αποχώρηση πολλών και ιστορικών στελεχών – χθες είχαμε παραιτήσεις από την ΚΕ των Γιώργου Κυρίτση και Τριαντάφυλλου Μηταφίδη αλλά και της Ολγας Στέφου – αλλά και το μετέωρο βήμα άλλων.

Χθες ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοδευόμενος από τους Νίκο Παππά και Σωκράτη Φάμελλο πήγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όπου και εκτόξευσε τις βολές του στην κυβέρνηση λέγοντας πως ήταν «άλλη μία επίσκεψη σε άλλη μία Ανεξάρτητη Αρχή που είναι υποστελεχωμένη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση 60% υποστελεχωμένη παρά την υψηλή κατάρτιση που χρειάζεται το έργο της». Ο Κασσελάκης σήμερα θα συναντηθεί με τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη στο γραφείο του στη Βουλή.​

Πηγές της Κουμουνδούρου επιχειρούν να ξορκίσουν την εσωτερική δίνη και τόνιζαν χθες πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά μπροστά, προσηλωμένος στα προβλήματα της κοινωνίας και των απλών πολιτών, όπως είναι τα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας (θέλουν να τα αναδείξουν πολύ το επόμενο διάστημα). Κάνουν και αναφορά στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος και σημειώνοντας με έμφαση πως ξεκινούν ήδη την προετοιμασία για μια ανοιχτή και συμπεριληπτική κορυφαία διαδικασία και με απεύθυνση στην κοινωνία και τις ανάγκες της.

Μπρα ντε φερ με τους αποχωρήσαντες

Εν τω μεταξύ χθες συνεχίστηκε το μπρα ντε φερ με τους αποχωρήσαντες από το κόμμα. Και κυρίως με τους δύο βουλευτές Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα. Στη «γραμμή» της καταληκτήριας ομιλίας του Κασσελάκη στην ΚΕ η ηγεσία επέμεινε πως πρέπει να «επιστρέψουν τις έδρες» αμφότεροι και μάλιστα επικαλέστηκαν όσα έλεγε παλιότερα για τον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και βέβαια ό,τι προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών.

Με επιστολή, πάντως που έστειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωνε τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι και οι δύο μετά τις δηλώσεις αποχώρησής τους από το κόμμα τίθενται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μένει να αποσαφηνιστεί πόση περαιτέρω πολιτική πίεση θα τους ασκηθεί, αν και οι δύο έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να παραμείνουν ανεξάρτητοι βουλευτές και να μη δώσουν τις έδρες πίσω.

Ο Τσακαλώτος πάντως δημοσιοποίησε χθες την επιστολή που εκείνος θα έστελνε στον Πρόεδρο της Βουλής και που αναφέρει πως «όπως διαβάζουμε στο Bhagavad-Gita, είναι καλύτερο να υπηρετεί κανείς το δικό του καθήκον (dharma), έστω και ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Πυρά από Πολάκη – Παππά

Βολές ο Τσακαλώτος δέχθηκε από τον Παύλο Πολάκη ενώ σκληρή κριτική σε όσους αποχώρησαν έκανε και ο Νίκος Παππάς. «Δεν περίμενα τέτοιο έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας. Περίμενα την αναγνώριση ενός αποτελέσματος που μας εξέπληξε θετικά ως προς τη συμμετοχή. Από τη μια ακούμε πως εγκαταλείπουμε την Αριστερά και από την άλλη, στην ίδια παράγραφο, ότι χάσαμε επειδή δεν ακολουθήσαμε το παράδειγμα του Τόνι Μπλερ και του τρίτου δρόμου, που έχει δείξει ποια είναι τα όριά του» είπε χθες, με τις τελευταίες βολές να είναι προς τον Γιώργο Σταθάκη.

Related posts

Τραγωδία στη Λιβύη: Το χρονικό και τα ερωτήματα γύρω από το τροχαίο με πέντε Έλληνες νεκρούς

admin

Τέμπη: Το χρέος της αντιπολίτευσης, η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση και το λαϊκό αίσθημα

admin

Μενδώνη: Δεν υπάρχει διαβάθμιση πτυχίων στην καλλιτεχνική Παιδεία

admin

Ευρωεκλογές: Ενόχληση Μαξίμου για την «πράσινη» μεταγραφή Ζαγοράκη

admin

Η Ομπρέλα ετοιμάζεται για μάχη στην κάλπη

admin

«Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται την εκλογική νίκη του 41%»

admin

ΝΑΤΟ: Τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη ζητά η Ελλάδα

admin

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών»

admin

«Παγώνουν» τα εξοπλιστικά προγράμματα

admin