Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

JP Morgan: Τι δεν βλέπει η αγορά στις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο για την πλήρη ανάκαμψη, σημειώνει η JP Morgan σε έκθεσή της με την οποία ξεκινά κάλυψη για τον κλάδο.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, τα πρώτα βήματα είναι ενθαρρυντικά. Εκτιμά δε ότι η αγορά υποτιμά την κλίμακα της μείωσης των κόκκινων δανείων και το πόσο σύντομα θα μεταφραστεί σε υψηλότερα μεγέθη για τον κλάδο.

Η ίδια εκτιμά ότι ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση της απόδοσης έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) σε επίπεδα 7 – 10% ως το 2022 για την Εθνική και τη Eurobank, που αποτελούν και την προτίμησή της μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Εξαίρεση αποτελεί η Τράπεζα Πειραιώς, όπου η πιο αδύναμη κεφαλαιακή δομή ενέχει το ρίσκο ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αραίωση (dilution) στους υφιστάμενους μετόχους, επισκιάζοντας το κατά τα άλλα εντυπωσιακό λειτουργικό της turnaround.

Ο οίκος ξεκινά κάλυψη με σύσταση overweight για Εθνική Τράπεζα και Eurobank, θέτοντας τιμή στόχο στα 3,9 ευρώ για την πρώτη (έναντι τιμής 2,65 ευρώ στο ταμπλό) και στα 1,3 ευρώ για τη δεύτερη (από 0,83 ευρώ στο ταμπλό).

Παράλληλα, θέτει σύσταση neutral για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο στο 1,5 ευρώ (στο 1,72 ευρώ η τιμή στο ταμπλό), ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς ο στόχος διαμορφώνεται στα 2,4 ευρώ (κάτω από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, που βρίσκεται στα 3,10 ευρώ), με σύσταση “underweight”.

Τα κόκκινα δάνεια

Η δεκαετία πρωτοφανούς ύφεσης στην Ελλάδα οδήγησε τα τραπεζικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕs) ως το ρεκόρ του 60% του συνόλου. Η ανάκαμψη έκτοτε είναι ήπια, ωστόσο, η δυναμική πλέον εμφανίζεται πιο υποσχόμενη. Ο οίκος εκτιμά ότι οι δείκτες NPEs θα υποχωρήσουν πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 12% ως το 2022, κυρίως λόγω του σχεδιασμού των τραπεζών αλλά και της βελτίωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος, ενώ αναμένονται πλέον οι συστημικές μεταρρυθμίσεις για την επόμενη ώθηση.

Η ομαλοποίηση στο κόστος ρίσκου είναι η βασική πηγή αξίας, με τις προβλέψεις να μειώνονται για τη Eurobank και την Εθνική που εκτιμάται ότι το 2022 θα διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες NPEs. 

Εκτιμήσεις για τα κέρδη 

Η κεφαλαιοποίηση προσφέρει εύλογα μαξιλάρια για μείωση των NPEs κατά 63 δισ. ευρώ έως το 2022, αν και η Πειραιώς «ακροβατεί», υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος, ο οποίος βλέπει τα κεφάλαια που προβλέπει ότι θα έχουν οι τράπεζες εκείνη την χρονιά σε ικανοποιητικά επίπεδα (στηριγμένα από εκδόσεις χρέους περίπου 15 δισ. ευρώ), αν και εκτιμά ότι στην περίπτωση της Πειραιώς η περισσότερη από την κερδοφορία θα απορροφηθεί από το σχηματισμό προβλέψεων και τα κουπόνια για τα CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό και η JP Morgan αναφέρεται (αν όλα τα άλλα στοιχεία παραμείνουν σταθερά) σε αυξημένο ρίσκο κεφαλαιακών δράσεων που θα προκαλέσουν διάχυση (dilutive) με ύψους 1 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια καθώς και μερική μετατροπή των CoCos, αν η διοίκηση στοχεύει να λειτουργεί με κεφαλαιακό μαξιλάρι 200 μονάδων βάσης πάνω από τα ελάχιστα όρια. Όπως εξηγεί αυτός είναι και βασικός λόγος που διατηρεί σύσταση «Underweight».

Όπως σημειώνει ο οίκος βραχυπρόθεσμα τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) παραμένουν πρόκληση για τον κλάδο. Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που θα παραμείνει για περισσότερο και η μείωση συνεισφορά από τα NPEs των κόκκινων δανείων σημαίνει ότι τα NII παραμένουν «πρόκληση» για τον κλάδο ως το 2021, πριν ανακάμψουν το 2022 εξαιτίας των καλύτερων όγκων.

Σε ότι αφορά την αύξηση στα προ προβλέψεων λειτουργικά κέρδη, σημειώνει ότι εξαρτώνται και από την αποτελεσματικότητα των τραπεζών καθώς εκλογικεύουν το δίκτυο και τον αριθμό προσωπικού. Κατά μέσο όρο βελτίωση 25 μονάδων βάσης στην σχέση κόστους/ενεργητικού έως το 2022 προσφέρει πλήρες αντιστάθμισμα στα χαμηλότερα περιθώρια σε ότι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Η JP Morgan δηλώνει ότι στηρίζει την ανάλυσή της στην οικονομική ανάκαμψη, που είναι σε πρώϊμο στάδιο και ευάλωτη. Μια συστημική προσέγγιση σε ότι αφορά την διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτελεί κλειδί για αναβάθμιση των τιμών στόχων, ειδικά για την Πειραιώς, δεδομένης της δυνητικής ανακούφισης σε ότι αφορά τα κεφάλαια.

Related posts

Πρώτη πληρωμή για την επιδότηση πρώτης κατοικίας

banksnews

Σε ρυθμούς… road shows επανέρχονται τράπεζες και εισηγμένες

banksnews

Τρια καμπανάκια από ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

banksnews

Leave a Comment