Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» σε χαμηλό 5μήνου μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Ευρύτατες απώλειες καταγράφονται τη Δευτέρα στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, εν μέσω της βαθιάς κλιμάκωσης των γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και της εν γένει αδυναμίας ανάκαμψης από τη μεγάλη βουτιά του φθινοπώρου. Αποτέλεσμα είναι η ελληνική αγορά να κατέρχεται απότομα στη ζώνη των 1.110 μονάδων, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.

Οι ξένοι συνεχίζουν τις πωλήσεις, καθώς η ανάφλεξη των συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλέστερα «καταφύγια». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, βλέπουμε διεθνώς μια γενικευμένη πτωτική τάση στις μετοχές, η οποία συνδυάζεται με σημαντική άνοδο σε χρυσό, εμπορεύματα, δολάριο και γεν.

Αυτή η κατάσταση εύλογα επηρεάζει και το ελληνικό ταμπλό, επιτείνοντας την ορμή του καθοδικού κύκλου, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη του Αυγούστου. Ενδεικτικά, οι απώλειες στις τράπεζες αγγίζουν το 4%, ενώ οι Mytilineos – ΔΕΗ – Motor Oil διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 3%. Βουτιά άνω του 5% εμφανίζει και η Aegean.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κάμψη κατά 1,98% και διαμορφώνεται στις 1.114,15 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 22,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.125,79 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.113,10 έως 1.125,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 104 εκατ. ευρώ, λόγω του πακέτου των μετοχών του ΤΧΣ στη Eurobank (93,7 εκατ. ευρώ για το 1,4% των μετοχών).

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την καθοδική πορεία, υποχωρώντας στο -2,59% και τις 859 μονάδες, ενόσω το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προχωρά κανονικά την υλοποίηση του σχεδίου αποεπένδυσης.

Η μετοχή της Eurobank, συγκεκριμένα, κατέρχεται στο -3,1% και το 1,37 ευρώ, με το ΤΧΣ να ολοκληρώνει την πώληση του 1,4% των μετοχών, μέσω πακέτου που πέρασε στο άνοιγμα της συνεδρίασης (αξίας 93,7 εκατ. ευρώ). Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς βουλιάζει στο -3,7% και τα 2,57 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται κατά 1,90% και πέφτει κάτω των 5 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, τέλος, διαπραγματεύεται στο -2% και το 1,19 ευρώ.

Alpha Bank -2,01% 1,1955 ευρώ

Eurobank -3,15% 1,37 ευρώ

Εθνική Τράπεζα -1,90% 4,968 ευρώ

Πειραιώς -3,75% 2,57 ευρώ

Διαβάστε αναλυτικά στο --.grΕιδήσεις σήμεραΠολιτική κυριαρχία της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Κοντά στο «13 3» – Συνεχίζεται η κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ

Η μάχη του σταυρού σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη: Ποιοι προηγούνταιΚαβγάς Μπέου – Μπογιόπουλου στον «αέρα»: «Είσαι ένα λουμπεναριό» – «Είσαι νούμερο» (βίντεο)

Related posts

Όλες οι φορολογικές αλλαγές: Δωρεάν εκδήλωση στις 6 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του ΕΒΕΑ

admin

Κομισιόν: «Πράσινο φως» στην τελευταία δόση €748 εκατ. για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους

admin

Έκτακτο bonus έως 7.200 ευρώ στους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ

admin

Συντάξεις: Πότε θα καταβληθούν οι αυξημένες κατά 3% – Ποιοι είναι διπλά κερδισμένοι

admin

Οι πράσινες επενδύσεις στο επίκεντρο

admin

Εκκαθαρίστηκαν 780.000 συντάξεις σε 28 μήνες – Περίπου 24.000 οι εκκρεμείς

admin

Από τη Δευτέρα στα ράφια των σούπερ μάρκετ η σήμανση για τα προϊόντα με έκπτωση 5% για έξι μήνες

admin

Bαριά καμπάνα για e-shop – Έπαιρνε λεφτά και δεν παρέδιδε τα προϊόντα!

admin

ΕΝΦΙΑ με -εκ των υστέρων- διορθώσεις στα εκκαθαριστικά και πληρωμή έως 24 δόσεις

admin