Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Κέρδη για τους δείκτες με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων

Με κέρδη έκλεισε η

Wall Street

στη συνεδρίαση της Πέμπτης,

έχοντας καταφέρει να ανακτήσει ένα μέρος από το χαμένο έδαφος του Σεπτεμβρίου

, ο οποίος αναμένεται να κλείσει με απώλειες για τους δείκτες σε επίπεδο μήνα, αλλά και γ’ τριμήνου.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν ξανά τα υψηλά επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων, που υποχώρησαν ελαφρώς από τα υψηλά 16 ετών, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά πάνω από το 4,688%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 116 μονάδες ή 0,35% κλείνοντας στις 33.666 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,59% και διαμορφώθηκε στις 4.299 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 0,83% ανεβαίνοντας στις 13.201 μονάδες.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών σημείωσε άλμα 1,2% ενισχυμένος από την άνοδο 2,09% που κατέγραψε η μετοχή της Meta και δίνοντας ώθηση στον S&P 500, ο οποίος για λίγη ώρα ξεπέρασε τις 4.300 μονάδες. Κέρδη 1,66% και 1,28% αντίστοιχα κατέγραψαν οι Intel και Cisco Systems ανεβάζοντας τον Dow Jones, ο οποίος για αρκετή ώρα της συνεδρίασης σημείωνε άνοδο τουλάχιστον 220 μονάδων.

Το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street εξακολουθεί να επιβαρύνεται από την προοπτική διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα (5,25% – 5,5%) για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο ενισχύθηκε από τη μικρή υποχώρηση των ομολογιακών αποδόσεων. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό 10ετές βρέθηκε σε χαμηλό 15 ετών φτάνοντας στο 4,579%, ενώ το 2ετές έπεσε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,087%.

Τα παραπάνω οδηγούν τη Wall Street σε αρνητικό έδαφος για τον Σεπτέμβριο, με τις απώλειες για τον Dow Jones να αναμένονται τουλάχιστον στο -2% και στο -1% σε επίπεδο τριμήνου. Ο S&P 500 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 4% τον Σεπτέμβριο και περίπου 3% στο τρίμηνο, ενώ οι αντίστοιχες μεταβολές για τον Nasdaq αναμένονται στο -5% και 3%.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στην Ουάσινγκτον, και τις ελπίδες ότι το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου θα επιτευχθεί συμφωνία για το ύψος των κρατικών δαπανών, προκειμένου να αποτραπεί το προσωρινό κλείσιμο της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει «λευκός καπνός», η λειτουργία του δημοσίου θα ανασταλεί εν μέρει, λόγω των αυτόματων περικοπών στα έξοδα του δημοσίου.

Εξάλλου, σε υψηλό 23 ετών βρέθηκαν τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ, με το μέσο επιτόκιο για ένα σταθερό 30ετές στεγαστικό δάνειο να ανέρχεται πλέον στο 7,31%, από το 7,19% που βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Freddie Mac, πριν από έναν χρόνο το μέσο επιτόκιο ενός 30ετούς κυμαινόταν στο 6,7%. Σε ό,τι αφορά τα 15ετή, το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε στο 6,72% από 6,54% μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ πριν από έναν χρόνο κυμαινόταν στο 5,96%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Micron Technology βυθίστηκε κατά 4,41%, εξαιτίας των αδύναμων προοπτικών για τα τελευταία τρίμηνα του 2023. Από την πλευρά της, η μετοχή της Peloton έκλεισε με άνοδο 5,3%, έχοντας εκτοξευτεί νωρίτερα κατά 13%, χάρη στην έναρξη της 5ετούς συνεργασίας με τη Lululemon.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο --.grΕιδήσεις σήμερα:Κακοκαιρία Elias: Το πριν και το μετά της καταστροφής – Δείτε πώς έγινε ο δρόμος που οδηγεί στον Άνω ΒόλοΣτέφανος Κασσελάκης: Η πρώτη συνέντευξή του – Βεβαίως και είμαι αριστερός, εννοείται ότι θα πάω στρατό, είναι τιμή μουΆκαρπες οι έρευνες για τον πιλότο του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη Βόρεια Εύβοια

Related posts

Συμφωνία «μαμούθ» θυγατρικής της Shell με την Σωληνουργεία Κορίνθου

admin

Ελληνικό: Ανοίγει το Experience Park, το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο πάρκο στον κόσμο

admin

Οι 5 αλλαγές στην επιστρεπτέα προκαταβολή -Ποιοι θα λάβουν τουλάχιστον 1.000-2.000 ευρώ έως τον Δεκέμβριο

admin

Αναλένα Μπέρμποκ: Η φράση της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας που έβαλε «φωτιά» στο φυσικό αέριο

admin

Σωσίβιο ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις

admin

Μισθοί: Πόσο αυξάνονται το 2024 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει με τις τριετίες

admin

Ενεργειακή κρίση: Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ εισαγωγές φυσικού αερίου από Αίγυπτο και Ισραήλ

admin

myHomeEnter: Το νέο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης

admin