Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Τι σημαίνει το νέο business plan για μετοχή και όμιλο

Σε ποσοτικοποίηση των στόχων του για την επόμενη τριετία (2024-2026) προχώρησε χθες ο Όμιλος Τιτάν, παρουσιάζοντας στους θεσμικούς επενδυτές ένα Business Plan που αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε θα μιλάμε:

α) Για μια μετοχή που θα διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία και με ένα έντονα μονοψήφιο δείκτη P/E, καθώς και 

β) για μια εισηγμένη που θα διακρίνεται για την ισχυρή της ρευστότητα και το σημαντικό συγκριτικό της πλεονέκτημα στο μέτωπο της «βιωσιμότητας» και της πράσινης μετάβασης των προϊόντων της.

Τη βούλησή του για ταχεία στροφή προς τα πράσινα προϊόντα, τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και την ψηφιοποίηση της συνολικής του λειτουργίας ο εισηγμένος όμιλος έχει ξεκινήσει να τη δημοσιοποιεί εδώ και περίπου μια πενταετία, πλην όμως κατά τη χθεσινή του παρουσίαση στους εκπροσώπους των θεσμικών επενδυτών, ποσοτικοποίησε τους στόχους της επόμενης τριετίας.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε για στόχο επίτευξης πωλήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ (2,28 δισ. το 2022, 1,714 δισ. το 2021) και βασικών κερδών 3 ευρώ μετοχή το 2026, όταν το 2022 είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη (111 εκατ. ευρώ) ανά μετοχή 1,45 ευρώ ( 111%). Με δεδομένο ότι η τρέχουσα τιμή του τίτλου κυμαίνεται στα 17,02 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο), θα μιλάμε για ένα δείκτη P/E γύρω στο 5,7.

Με δεδομένο ότι ακόμη και σήμερα η μετοχή της Τιτάν ήδη διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας λίγο χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία (1,33 έναντι 1,4 δισ. ευρώ της 30ης/6/2023) o δείκτης P/BV θα έχει υποχωρήσει σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, παρά τις συνεχιζόμενες επενδύσεις και κόντρα στην πολιτική διανομής μετρητών που θα συνεχιστεί.

Το κυριότερο όμως σημείο του business plan είναι ότι όλα αυτά προβλέπεται να γίνουν μέσα σε ένα περιβάλλον ισχυρής ρευστότητας (καθαρός δανεισμός προς EBITDA μεταξύ του 1,5 και του 2) και ταχείας προόδου στα μέτωπα της ψηφιοποίησης και της πράσινης μετάβασης (διπλασιασμός των πωλήσεων τσιμέντου με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και μείωση εκπομπών /τόνο κατά περισσότερο από 18%).

Η διοίκηση της Τιτάν στα πλαίσια της χθεσινής ενημέρωσης προς τους αναλυτές αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

  • Στο γενικότερα ευνοϊκό περιβάλλον των επόμενων ετών, με τις βασικές αγορές που είναι εγκατεστημένος ο Όμιλος να προβλέπεται ότι θα κινηθούν ανοδικά.
  • Στις επενδύσεις που υλοποιεί ο Όμιλος προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική του δυναμικότητα και να βελτιώσει την παραγωγικότητά του.
  • Στις καλές επιδόσεις και στις πολύ καλύτερες προοπτικές στα μέτωπα της παραγωγής πράσινων προϊόντων (αυξανόμενη τάση ζήτησης στις αναπτυγμένες αγορές) και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ενδεικτικά στοιχεία είναι ότι: α) Οι εκπομπές CO2 ανά τόνο παραγόμενου προϊόντος έχουν υποχωρήσει από τα 682 κιλά του 2018, στα 619 το 2022 και προβλέπεται να συρρικνωθούν στα 550 το 2026 β) Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων από το 11,8% του 2018 σκαρφάλωσε το 2022 στο 17,5% και αναμένεται να κυμανθεί στο 30,7% του 2026 γ) Η αναλογία παραγωγής κλίνκερ/τσιμέντου από το 83,1% του 2018 αποκλιμακώθηκε στο 78,4% πέρυσι και εκτιμάται ότι θα προσγειωθεί στο 73,2% το 2026.
  • Στη διαφοροποίηση (αναβάθμιση) του προϊοντικού μίγματος του Ομίλου, με τη συμμετοχή του τσιμέντου να υποχωρεί από το 60% του 2022 σε κάτω από 45% το 2026, με τα αδρανή υλικά να αυξάνουν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα τη συμμετοχή τους από το 5% σε άνω του 12% και με το έτοιμο σκυρόδεμα από το 30% να υπερβαίνει το 35%.

Related posts

ΙΑΣΩ: Αίτημα στην Ε.Κ. για squeeze out από την OCM

admin

Optima Bank: Τα ποσοστά Ι. Βαρδινογιάννη και Motor Oil μετά την ΑΜΚ

admin

Φουρλής: Στις 22/7 η ΓΣ για πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε στελέχη

admin

Αύξηση κερδοφορίας για τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ

admin

EY: Πώς θα γίνει η Ελλάδα διεθνές εμπορευματικό κέντρο

admin

Ψάχνει ιδιοκτήτη το πρώην Grande Mare στις Μπενίτσες της Κέρκυρας

admin

ΑΔΜΗΕ: Καλώδιο οπτικών ινών Andromeda διασυνδέει Ελλάδα με Σ. Αραβία

admin

Πωλητήριο στα δάνεια 75 ξενοδοχείων βάζει η Intrum

admin

Συνεργασία Coffee Island με Autogrill στο ΣΕΑ Ακράτας

admin