Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Optima Bank: Με cornerstone investor το IPO

Σε συζητήσεις με επενδυτές, που θα αναλάβουν ρόλο cornerstone investor (βασικού επενδυτή) στην κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, για την εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank στην Κύρια Αγορά του Χ.Α, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκησή της, σε ανοικτή γραμμή με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να συμμετάσχει στην κάλυψη της προσφοράς ένας τουλάχιστον βασικός επενδυτής, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το ήδη αυξημένο ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών για το IPO. Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες περί συζητήσεων με την πλευρά Henry Holterman της Reggeborgh, οι οποίες, όμως, ενδέχεται να αποτελούν προβολές, ως απόρροια της μετοχικής σύμπραξης των δύο πλευρών στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το σχήμα αναδόχων ετοιμάζεται για IPO στα τέλη Σεπτεμβρίου και αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός από τις 4 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις. Είναι πιθανόν ως το IPO να δημοσιευτούν αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η τιμή διάθεσης να εδράζεται στα εκτιμώμενα κέρδη της φετινής χρήσης. Το ύψος των κεφαλαίων που επιδιώκεται να αντληθούν κινείται στα 130 εκατ. ευρώ.

Δεν έχει επίσης ξεκαθαριστεί, αν θα πρόκειται περί συνδυασμένης προσφοράς. Αν περιλαμβάνει, δηλαδή, εκτός της έκδοσης και διάθεσης νέων μετοχών και διάθεση υφιστάμενων μετοχών, εκ μέρους υφιστάμενων μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil έχει αφήσει να εννοηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ότι προτίθεται να αποεπενδυθεί από την Optima ( σ.σ. κατέχει το 10,52%), κατά την εισαγωγή στο Χ.Α.

Πέρσι, η Optima έκλεισε τη χρονιά με κέρδη 42,4 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση στις 31/12/2023 253 εκατ. ευρώ, σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό 1,8 δισ. ευρώ και συνολικό ενεργητικό 2,6 δισ. ευρώ. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε, κατά την ίδια ημερομηνία, σε 13,50% (13,77% για τον Όμιλο), ο CET1 σε 10,18% (σ.σ. προσμετρούνται τα κέρδη χρήσης 2022) και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 180,55%.

Κατά την περίοδο προεργασίας για το IPO, διενεργήθηκε split της μετοχής, μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας και ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού των μετοχών από 7.524.840 σε 37.624.200 κοινές ονομαστικές. Επιπρόσθετα, λόγω της μετατροπής του ομολογιακού δανείου σε μετοχές, εκδόθηκαν 14.084.435 νέες κοινές ονομαστικές και μετά ψήφου μετοχές.

Τέλος, το σώμα των μετόχων εξουσιοδότησε το Δ.Σ της τράπεζας, ώστε να μπορεί να αποφασίζει αύξηση κεφαλαίου για την εισαγωγή στο Χ.Α, με περιορισμό ή και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Η εξουσιοδότηση παρέχει στο Δ.Σ τη δυνατότητα -κατά τη διακριτική του ευχέρεια- να διαθέσει νέες μετοχές της τράπεζας και σε υφιστάμενους μετόχους, που το ίδιο θα καθορίσει, ακόμη και αν έχει αποφασισθεί προηγουμένως κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης.

Related posts

ΕΥΔΑΠ: Εκπρόσωποι των μετόχων μειοψηφίας οι Χρ. Μηστριώτης και Π. Σκουλαρίκης

admin

Χάρτινα καλαμάκια και πιατάκια από ζαχαροκάλαμο στα καταστήματα Γρηγόρης

admin

Εως 14 Ιουλίου οι αιτήσεις ΜμΕ για το ΟΠΑΠ Forward

admin

Δυο πλοία μεταφοράς υγρού C02 παρήγγειλε η Capital Gas στα ναυπηγεία της Hyundai

admin

Αυτοματοποιημένα διαγνωστικά εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από Βιοϊατρική

admin

Τη νέα στρατηγική της παρουσίασε η Public-MediaMarkt

admin

Cenergy: Πάνω από €1 δισ. οι πωλήσεις στο 9μηνο

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινοί πίνακες προσληπτέων για την προκήρυξη χειριστών μηχανημάτων έργων

admin

Alpha Bank: Ποια είναι τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης για τους μικρομεσαίους

admin