O Mario Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξέρει ότι τελικά θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια.
Αλλά δικαιολογημένα είναι αποφασισμένος, όσο μεγάλη πίεση κι αν ασκεί η Γερμανία, να αναβάλλει αυτή την ημέρα για όσο περισσότερο μπορεί –το οποίο καθιστά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους περίοδο μηδενικών εξελίξεων ως προς τις αλλαγές στην πολιτική της Ευρωζώνης.
Και η πίεση αυτή αυξάνεται. Με το γερμανικό πληθωρισμό να “σκαρφαλώνει” στο 2,2% τον περασμένο μήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble αύξησε τις πιέσεις για τον Draghi με ομιλία του την Πέμπτη, λίγο πριν ο Κεντρικός Τραπεζίτης δώσει τη δική του συνέντευξη Τύπου:
Προσπαθώ να πείσω –με την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση λόγω της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών- για έγκαιρη εκκίνηση της εξόδου από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Θα είναι αρκετά δύσκολο, αλλά πρέπει να γίνει.
Ο Draghi, ωστόσο, είπε ότι δεν είναι πεπεισμένος πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης πληροί τα τέσσερα κριτήρια που έχει ορίσει ως τεστ προτού κηρύξει τη νίκη της επίτευξης του στόχου: η άνοδος των τιμών καταναλωτή να είναι διαρκής μεσοπρόθεσμα, να είναι βιώσιμη αντί για παροδική, να είναι αρκετά ισχυρή για να επιβιώσει από την απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης και να επηρεάζει την Ευρωζώνη ως σύνολο:
Δεν βλέπουμε ακόμη σημάδια μιας πειστικής ανοδικής τάσης του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει κοντά στο 2% τους επόμενους μήνες, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις του ετήσιου ρυθμού μεταβολής των τιμών της ενέργειας. Τα μέτρα του βασικού πληθωρισμού, ωστόσο, έχουν παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθούν μόνο σταδιακά μεσοπρόθεσμα.
Οι τιμές καταναλωτή έχουν κινηθεί ανοδικά το τελευταίο διάστημα. Η άνοδος των τιμών στην Ευρωζώνη ως σύνολο έφθασ το 2% το Φεβρουάριο, ενώ στην Ισπανία ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3%. Ακόμη και στη Γερμανία, ωστόσο, το outlook για τον πληθωρισμό τον οδηγεί πάλι κάτω από το στόχο, που είναι ο λόγος για τον οποίο ο Draghi ορθώς αντιστέκεται σε μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσε να αφανίσει την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη των τιμών στο μπλοκ του ευρώ:
Σύγκλιση κάτω από το στόχο
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το στόχο της ΕΚΤ τα προσεχή τρίμηνα
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ πραγματοποίησε αυτό που ο Draghi αποκάλεσε “μια βιαστική συζήτηση για το αν θα αφαιρέσει τη λέξη ‘χαμηλότερα’ από την πρόβλεψή της για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Αντ’αυτού, επέλεξε να διατηρήσει τη δέσμευσή της ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν “στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα”. Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, ωστόσο, έχει αποσύρει τα στοιχήματα υπέρ της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, αν και αναμένει μόνο μέτρια αύξηση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε διάστημα ενός έτους. Ακόμα και τότε, το επίπεδο φαίνεται να παραμένει κάτω από το μηδέν για τα επόμενα τρία χρόνια:
Μία ήρεμη άνοδος προς το μηδέν
Το outlook της αγοράς για το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (σήμερα στο -0,4%)
Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για το τρέχον έτος σε 1,7%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για 1,3%, προβλέπει επιβράδυνση στο 1,6% το επόμενο έτος και επιστροφή στο 1,7% το 2019.
Η ΕΚΤ προφανώς δεν βιάζεται να ευθυγραμμιστεί με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην αύξηση του κόστους δανεισμού. Εκτός εάν και έως ότου οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίσουν να αυξάνονται, ο Draghi ορθώς ανθίσταται στις γερμανικές εκκλήσεις να μπει τέλος στη νομισματική τόνωση στην περιοχή του ευρώ.
