Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live η συζήτηση στη Βουλή για τη Θεσσαλία και τον Έβρο

Τεταμένο αναμένεται να είναι το κλίμα κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Τετάρτης αναφορικά με «την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Μετά την εισαγωγή του προέδρου της Βουλής, κ. Τασούλα, ο πρωθυπουργός έλαβε τον λόγο αναφερόμενος στη αρχή στην συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς. «Εκφράζω την ικανοποίηση για τη συμφωνία στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ισραηλινών ομήρων που συνδυάζεται με μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Είναι κάτι που επεδίωκε η ελληνική διπλωματία. Μένουν πολλά που έχουν να γίνουν για την αποκλιμάκωση της κρίσης και η κυβέρνηση θα συνεχίζει να συζητά με όλα τα μέρη.» είπε στην αρχή.

Στην συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Βρίσκομαι εδώ για να ενημερώσω τη Βουλή για το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης, που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη. Το θέμα αυτό απαιτεί και ρεαλιστικές δράσεις και συναινέσεις. Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «O Daniel που προκάλεσε τόσες καταστροφές στη χώρα μας, χτύπησε αργότερα και τη Λιβύη». «Όταν μας είχε χτυπήσει ο Ιανός, μιλούσαμε για μία πρωτοφανή θεομηνία, τα ποσοστά στον Daniel είναι 20πλάσια σε σχέση με τον Ιανό. Όλα αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν το σύνολο των δραστηριοτήτων μιας χώρας.», επεσήμανε.

Κατόπιν τούτου, ο Μητσοτάκης επεσήμανε πως «Θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του 112, ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «Στις πλημμύρες η στάνταρ οδηγία κ. Ανδρουλάκη είναι πήγαινε στο υψηλότερο σημείο.»

«Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας»

«Ξέρουμε ότι παγκόσμια ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 2010 έως το 2020 τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Φέτος αντιμετωπίσαμε το θερμότερο καλοκαίρι και φθινόπωρο του πλανήτη», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ανέφερε ότι «Η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι παγκόσμια υπόθεση και όχι μόνο ελληνική. Οι νέες συνθήκες ξεπερνούν το μέγεθος των υποδομών που είχαν όλες οι χώρες. Χρέος της πολιτικής είναι να παρακολουθεί νέα μέτρα αντίδρασης ώστε να εξασφαλιστεί η κρίσιμη έννοια της ανθεκτικότητας.

Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο ότι στη Μεσόγειο την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού κατά 2 βαθμούς Κελσίου τα επομενα 5 χρόνια και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τροπικών καταιγίδων για κάθε ένα βαθμό που ανεβαίνει.»

«Δεν υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό εμπειρία για το πώς αντιμετωπίζεται»

«Η αλληλεγγύη και η τεχνολογία στη Θεσσαλία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Πράγματι, δεν υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό εμπειρία για το πώς αντιμετωπίζεται μία τόσο πολύπλοκη κατάσταση, μία καθόλου εύκολη επιχείρηση».

«Έχουν εγκριθεί 120 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί το 80% κάθε πλημμυρισμένου κτηρίου»

«Η καταστροφή δεν πλήγωσε μόνο περιουσίες, αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων», τόνισε. «Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης. Θέλουμε να στηρίξουμε τους πλημμυροπαθείς, ώστε να φτιάξουν το σπίτι τους, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Έχουν διατεθεί 50 πρώτο οικίσκοι και έχουν παραγγελθεί συνολικά 700», δήλωσε.

Στην συνέχεια ανέφερε ότι «Πρέπει συνέχεια να διεξάγουμε νέες αυτοψίες και ελέγχους. Εντοπίστηκαν καλοπροαίρετα λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Κατάκτηση και πρόοδος η πρώτη αρωγή με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και εκταμιεύσεις.»

«Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.»

Ως προς τους κτηνοτρόφους, ανέφερε ότι «Θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν και να επισκευάσουν τους στάβλους τους με νέες προδιαγραφές. Για τις επιχειρήσεις δε, προχωράμε πριν τις γιορτές στη καταβολή του 35% από το 70% που θα καλυφθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους.»

Σε ότι αφορά δε τον Έβρο ανέφερε πως «θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους παραγωγούς να ανασυστήσουν τα κοπάδια τους και τους μελισσουργούς να αποκαταστήσουν τα μελίσσια τους».

Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Τα σχολεία θα γίνουν καλύτερα από ό,τι ήταν πριν», τονίζοντας δε ότι αναμένεται να κατασκευαστούν ξανά 25 σχολεία.

Τρεις προτεραιότητες

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως  «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους επιστήμονες. Το κάνουμε ήδη στον Έβρο με το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο. Για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας έχουμε ήδη ζητήσει βοήθεια ειδικής ολλανδικής εταιρείας, η οποία τον Φεβρουάριο αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεση της.»

Αναφέρθηκε δε ότι η Κυβέρνηση έχει τρεις προτεραιότητες:

Πρώτον, Την πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών σε θεομηνίες που θα αντιμετωπίσουμε στο εξής,

Δεύτερον, την εξασφάλιση μεγαλύτερων πόρων και

Τρίτον, ένα συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση

«Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος»

Ως προς το κόστος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ανέρχεται στα 3,3 δις, όπου το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαικοί πόροι και από τον προυπολογισμό με την ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη είσπραξη εσόδων. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

Θα είμαστε δίπλα τους, ξέρω ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Το κάναμε με τον Ιανό και θα το κάνουμε με τον Daniel. Είναι αφορμή για μεγάλες αλλαγές που συζητούσαμε για δεκαετίες.»

Δείτε live τη συζήτηση

Πολιτική κόντρα

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί σφοδρή κριτική από όλη την αντιπολίτευση. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος αναμένεται να δώσει έμφαση στη μη καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ θα παρουσιάσει το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει και εκείνος το σχέδιο του κόμματος για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας και της Δαδιάς.

Σημειώνεται δε ότι η συζήτηση στη Βουλή διεξάγεται με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, στο πλαίσιο της οποίας, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να μιλήσουν σχετικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της κυβέρνησης.

Related posts

Υψηλό το ετήσιο κόστος για να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί

admin

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35

admin

Κουτσούμπας: Χωρίς την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική, δεν θα υπήρχε διερεύνηση

admin

Πλωτό τείχος στο Αιγαίο με δώδεκα πολεμικά

admin

Σπύρος Πνευματικός: Συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή ζητά μετά την κυνική δήλωση για τους καρκινοπαθείς

admin

«Πράσινο φως» για 17.942 μονίμους και 22.344 συμβασιούχους το 2023

admin

Το παρασκήνιο του «εμφυλίου», οι διαγραφές και οι αλληλοκατηγορίες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη αντίδραση μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου – «Η ιστορία θα τους κρίνει»

admin

Πρόταση Μητσοτάκη για συμφωνία – «πακέτο» Μεταναστευτικού και Ουκρανικού

admin