Image default
ΚΟΣΜΟΣ

JPMorgan: Η Τουρκία μπορεί να σημειώσει ρεκόρ στις πωλήσεις χρέους διεθνώς το 2024

Η επιστροφή της Τουρκίας στις ορθολογικές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσε να αποδώσει, με την έκδοση ρεκόρ χρέους και τη συνέχιση της επιστροφής ξένων επενδυτών το 2024, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Στέφαν Βάιλερ.

Οι διεθνείς επενδυτές είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία, καθώς επί πολλά έτη η χώρα επεδίωξε μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό, όπως και έναν περίπλοκο ιστό χρηματοοικονομικών κανονισμών και συναλλαγματικών ελέγχων, μέτρα που αποσκοπούσαν σε πρόσκαιρη προστασία από προβλήματα.

Αλλά μετά από μια ισχυρή εκλογική νίκη έκπληξη τον Μάιο, η επιστροφή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς ορθόδοξες νομισματικές πολιτικές άρχισε να προσελκύει πίσω το διεθνές κεφάλαιο.

“Από την πλευρά μας, βλέπουμε την Τουρκία ως μια πιθανή μεγάλη ιστορία για το επόμενο έτος”, δήλωσε στο Reuters ο Βάιλερ, επικεφαλής των κεφαλαιαγορών χρέους CEEMEA της JPMorgan. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε εύκολα να δει την έκδοση από τη χώρα να ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.

Η Κεντρική Τράπεζα (TCMB) υπό τη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η οποία διορίστηκε διοικητής τον Ιούνιο, άρχισε αμέσως να “μαζεύει” τα επιτόκια. Όμως, ήταν οι μεγαλύτερες, πιο επιθετικές φθινοπωρινές αυξήσεις της τράπεζας που ξεκίνησαν εκ νέου τις πωλήσεις χρέους, με την εγχώρια εταιρεία κατασκευής συσκευών Arcelik τον Σεπτέμβριο να πουλά το πρώτο διεθνές ομόλογο από τις αρχές του 2022.

Οι εκδόσεις από εταιρείες, τράπεζες και κυβέρνηση για το 2023 ξεπερνούν τα 18 δισ. δολάρια, το δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPMorgan.

Το βασικό επιτόκιο, το οποίο διαμορφώθηκε στο 8,5% προεκλογικά, ανέρχεται πλέον στο 40%, με νέα αύξηση στο 42,5% να αναμένεται την Πέμπτη.

Το 2024, η κυβέρνηση αναμένεται να εκδώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή ομόλογα, αντίστοιχα με τον αριθμό του τρέχοντος έτους. Ο Weiler είπε ότι περίμενε μια “σημαντική ανάκαμψη” στον δανεισμό από εταιρείες και τράπεζες που διψούν για μετρητά.

“Εφόσον οι συνθήκες της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εποικοδομητικές και όσο δεν υπάρχει αντιστροφή ορισμένων από τις περιστροφές που έγιναν, η Τουρκία θα έχει την πιο “φορωμένη” χρονιά από άποψη εκδοτικής δραστηριότητας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές”, είπε ο Βάιλερ.

Πρόσθεσε ότι δεν περίμεναν ότι η χώρα θα υποχωρήσει από την πρόσφατη δημοσιονομική στροφή, παρά την ιστορική τάση του Ερντογάν να απολύει χωρίς εξηγήσεις διευθυντές κεντρικών τραπεζών και να αντιστρέφει την πολιτική.

“Το ξένο κεφάλαιο έχει ήδη αρχίσει να ρέει πίσω και φαίνεται ότι το ρεύμα έχει αλλάξει για την Τουρκία”, είπε. “Θα εκπλησσόμουν αν αυτό αναιρούνταν και νιώθω ότι οι επερχόμενες τοπικές εκλογές θα επισημάνουν περαιτέρω την κατεύθυνση της Τουρκίας”, είπε, αναφερόμενος στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Ευρύτερα, η JPMorgan αναμένει ανάκαμψη της παγκόσμιας έκδοσης χρέους σε σκληρό νόμισμα αναδυόμενων αγορών το επόμενο έτος, αλλά ο Βάιλερ είπε ότι με μια πτώση στην έκδοση από την Κίνα, το συνολικό επίπεδο δεν θα πλησιάσει σε μια ιστορική κορύφωση.

Related posts

Καύσωνας: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στο Μαρόκο

admin

Σούνακ: Πιθανότατα από πύραυλο από τη Γάζα το χτύπημα στο νοσοκομείο

admin

Γερμανία: Οι ΥΠΕΞ της G7 τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι

admin

Titan: Αντικείμενα που πιστεύεται ότι είναι ανθρώπινα λείψανα εντοπίστηκαν στα συντρίμμια του βαθυσκάφους

admin

Domino’s: Απροσδόκητη μείωση τζίρου στο τρίμηνο – Βουτιά 5% η μετοχή

admin

Τραμπ: Οι πολιτείες θα πρέπει να αποφασίζουν τους νόμους για την άμβλωση

admin

Παραδόθηκαν δύο Ισραηλινές όμηροι από τη Χαμάς, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός

admin

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα εναντιώνεται σε κάθε “οικονομικό εξαναγκασμό” και “αποσύνδεση”

admin

Ιταλία: Tουλάχιστον τρεις νεκροί από την έκρηξη σε κέντρο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας

admin