Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Growth story και μέρισμα υπόσχεται η Optima Bank

Με ζηλευτό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης συνεχίζει να «τρέχει» στο εννεάμηνο η Optima Bank, εξέλιξη που ενισχύει σημαντικά το αφήγημα, το οποίο συνοδεύει το εγχείρημα εισαγωγής των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, μέσω δημόσιας προσφοράς 19.950.000 νέων μετοχών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης, το υπόλοιπο χορηγήσεων προσεγγίζει, σήμερα, τα 2,2 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ στις 30/06. Από την αρχή της χρονιάς ως τις 22 Σεπτεμβρίου η Optima καταγράφει πιστωτική επέκταση της τάξης των 530 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι μεγάλες αποπληρωμές καθήλωσαν ή μείωσαν τα εν Ελλάδι υπόλοιπα χορηγήσεων των συστημικών τραπεζών, βάσει και των τελευταίων στοιχείων Ιουλίου της ΤτΕ.

Οι καταθέσεις της Optima προσεγγίζουν σήμερα, σύμφωνα με τη διοίκησή της, τα 3 δισ. ευρώ, με το υπόλοιπο χορηγήσεων να αντιστοιχεί σε 72,6% των καταθέσεων. Στις 30 Ιουνίου το 46,7% των καταθέσεων ήταν προθεσμιακές. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα δουλεύει με υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης σε σχέση με τις συστημικές, αλλά πολύ υψηλότερα περιθώρια χορηγήσεων, προκειμένου να αντισταθμίζει το ακριβότερο κόστος πρόσκτησης καταθέσεων.

Η γεωμετρική αύξηση της «πίτας» χορηγήσεων, σε συνδυασμό με το υψηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της εγχώριας αγοράς (net interest margin 4,5% στο Α΄ εξάμηνο 2023) αποτελούν τον «πυρήνα» του επενδυτικού αφηγήματος της τράπεζας, εν όψει της δημόσιας προσφοράς καθώς θέτει τις βάσεις περαιτέρω αύξησης της κερδοφορίας της, το 2024.

H τράπεζα έκλεισε το Α΄ εξάμηνο της φετινής χρήσης με κέρδη 44,1 εκατ. ευρώ. Χάρη στην πιστωτική επέκταση η χρονιά θα κλείσει, σύμφωνα με αναλυτές, με καθαρά κέρδη, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ. Εφόσον δεν προκύψει βαθιά ύφεση στην Ευρώπη, η οποία να συμπαρασύρει την ελληνική οικονομία, η κερδοφορία του 2024 θα είναι υψηλότερη της φετινής, ακόμη και αν μείνει στάσιμη η «πίτα» των ενήμερων δανείων στα τρέχοντα επίπεδα. Oι εκτιμήσεις των αναλυτών προβλέπουν κέρδη 2024 άνω των 100 εκατ. ευρώ, στελέχη, όμως, του ομίλου εκτιμούν ότι μπορεί να αποβούν συντηρητικές.

Η διοίκηση της Optima επιβεβαίωσε, επιπρόσθετα, τις πληροφορίες για διανομή μερίσματος από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης, αποφεύγοντας, πάντως, να απαντήσει αν ευσταθούν οι πληροφορίες περί πρόθεσης διανομής ποσού της τάξης των 30 με 35 εκατ. ευρώ.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Optima περιλαμβάνεται, επίσης, το καθαρό από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs) βιβλίο της. Στις 30 Ιουνίου ο λόγος δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των χορηγήσεων ανερχόταν σε 0,35%. Το καθαρό βιβλίο οδηγεί σε χαμηλότερη κεφαλαιακή απαίτηση από τον επόπτη, εξέλιξη που υποβοηθά την πιστωτική επέκταση. Για κάθε δάνειο 100 ευρώ, που χορηγεί η τράπεζα, χρειάζεται ίδια κεφάλαια μόλις 13,95 ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δ. Κυπαρίσσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά έσοδα της ΑΜΚ (143,9 εκατ. ευρώ, εφόσον η τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών διαμορφωθεί στο υψηλό των 7,20 ευρώ) θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση των κεφαλαίων και των σχετικών δεικτών και τη χρηματοδότηση της πιστωτικής επέκτασης. Στόχος της τράπεζας σε βάθος τριετίας είναι να διπλασιάσει την «πίτα» των ενήμερων δανείων της σε σχέση με την 30η Ιουνίου.

Η τράπεζα πέτυχε το Α΄ εξάμηνο ROE 29,6% και το κλειδί επιτυχίας, σύμφωνα πάντα με τον Δ. Κυπαρίσση έγκειται στους υψηλούς δείκτες ικανοποίησης των πελατών της από το επίπεδο εξυπηρέτησης, εξέλιξη που διασφαλίζει πιστότητα πελατολογίου και δημιουργία συνθηκών για προσέλκυση νέων.

Στόχος να επιτευχθεί υψηλή υπερκάλυψη

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η τράπεζα επιδιώκει το IPO να αποτελέσει ένα success story για το σύνολο της αγοράς, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και νέων ιδιωτών επενδυτών, που δεν διαθέτουν -ενεργούς- κωδικούς στο Χ.Α. Παρ’ ότι επισήμως δεν τίθενται στόχοι, ανεπίσημα δηλώνεται από πλευράς τράπεζας η αισιοδοξία ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει ως και 3 φορές την προσφορά. Ήτοι, να συγκεντρωθεί ποσό από τις εγγραφές της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. «Θέλουμε υψηλή υπερκάλυψη, όχι μόνο για εμάς αλλά για την αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της τράπεζας, Γ. Τανισκίδης (φωτ.).

Υπενθυμίζεται ότι θα εκδοθούν 21.000.000 νέες κοινές μετοχές. Εξ αυτών ως 1.050.000 μετοχές θα διατεθούν, μέσω παράλληλης διάθεσης, σε περιορισμένο κύκλο προσώπων (μέλη Δ.Σ, στελέχη τράπεζας-θυγατρικών και προσωπικό καθώς και σε λιγότερους από 100 πελάτες και προμηθευτές της τράπεζας) και 19.950.000 θα διατεθούν, μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό. Τυχόν αδιάθετες της παράλληλης διάθεσης θα αυξήσουν το σκέλος της δημόσιας προσφοράς.

Ως 6,7 εκατ. μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές

Με βάση τα στοιχεία της κατανομής ως το 70% των μετοχών της δημόσιας προσφοράς, δηλαδή ως 13.695.000 νέες μετοχές θα κατανεμηθούν σε ειδικούς επενδυτές. Σε αυτούς, όμως, συμπεριλαμβάνονται και οι βασικοί επενδυτές (cornerstone investors) όπως και η Motor Oil. Οι cornerstone αν προκύψει τιμή διάθεσης 7,20 ευρώ (ανώτατο του εύρους) θα μοιραστούν 5,69 εκατ. μετοχές. Η Motor Oil θα λάβει περίπου 1,38 εκατ. μετοχές. Επομένως 7 εκατ. νέες μετοχές θα κατανεμηθούν στους τέσσερις σωματοφύλακες. Για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και μεγάλα ιδιωτικά πορτοφόλια θα μείνουν ως 6,7 εκατ. τεμάχια.

Τουλάχιστον 5.985.000 νέες μετοχές στο retail

Στους ιδιώτες επενδυτές θα κατανεμηθεί τουλάχιστον το 30% των 19.950.000 νέων μετοχών (5.985.000. Στην πιθανή περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, θα πραγματοποιηθεί κατανομή αναλογικά (pro-rata) με βάση το ύψος της ζήτησης.

Related posts

Συνεργασία Uni Systems & ΕΚΕΤΑ για ανάπτυξη λύσεων ΑΙ

admin

Διπλή διάκριση για την Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας

admin

Χρυσά κέρδη από τα οικόπεδα για τον Αστέρας Βουλιαγμένης

admin

Οι ανατιμήσεις αύξησαν τον τζίρο της Γιώτης

admin

Γ. Καντώρος (Interamerican): Σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία

admin

Διπλή βράβευση για Office Line-Groupama στα Cyber Security Awards

admin

Alumil: Νέο Showroom στο Σεράγεβο, διεθνής διεύρυνση

admin

Πωλητήριο στον κλάδο χύτευσης βάζει η Αλουμύλ

admin

Η Hellenic Cables προμηθεύει inter-array καλώδια σε δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ

admin