Image default
ΚΟΣΜΟΣ

G20: Η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Αιγύπτιο Σίσι, έπειτα από μία δεκαετία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί, σηματοδοτώντας το τέλος μίας δεκαετίας τεταμένων διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν ζωντανά τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν παρουσία πολλών μελών των αντιπροσωπειών τους.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο την αποκατάσταση των πρώτων διπλωματικών επαφών της με την Αίγυπτο από το 2013.

Οι σχέσεις Άγκυρας- Καΐρου είχαν διαρραγεί μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, από τον στρατό, το 2013, υπό την ηγεσία του Σίσι.

Τότε ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα μιλήσει “ποτέ” “σε κάποιον όπως” ο Σίσι.

Μία ημέρα μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία, οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Αντάλλαξαν μάλιστα την πρώτη τους χειραψία τον Νοέμβριο του 2022 στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, μία ακόμη χώρα με την οποία η Αίγυπτος ανανέωσε πρόσφατα τις διπλωματικές της σχέσεις.

G20: Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 επισκέφθηκαν το μνημείο αφιερωμένο στον Μαχάτμα Γκάντι

Οι ηγέτες της G20, που συνεδριάζουν στο Νέο Δελχί της Ινδίας, επισκέφθηκαν σήμερα το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Μαχάτμα Γκάντι, ήρωα των Ινδών στον αγώνα τους για την ανεξαρτησία από τη Βρετανία, για να του αποτίσουν φόρο τιμής.

Ο οικοδεσπότης τους, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, υποδέχθηκε τους ηγέτες έναν προς έναν είτε με μια αγκαλιά είτε με μια θερμή χειραψία στο Ραζ Γκατ, τον χώρο όπου αποτεφρώθηκε ο Μαχάτμα Γκάντι τον Ιανουάριο του 1948, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του από εθνικιστή ινδουιστή.

Κάθε ένας από τους ηγέτες έσκυψε το κεφάλι μπροστά από τον Μόντι ώστε αυτός να του τοποθετήσει μια λευκή σάρπα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός τους περίμενε μπροστά από μια τεράστια έγχρωμη φωτογραφία του Άσραμ Σαμπαρμάτι, όπου έζησε επί χρόνια ο Γκάντι και το οποίο βρίσκεται στο κρατίδιο Γκουτζαράτ από όπου κατάγεται και ο ίδιος ο Μόντι.

Το άσραμ αυτό έχουν επισκεφθεί πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες κατά την επίσκεψή τους στην Ινδία, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια το 2020 ή ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον το 2022.

Οι ηγέτες της G20, ανάμεσά τους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έβγαλαν στη συνέχεια τα παπούτσια τους και ακολούθησαν τον Μόντι μπροστά από τη μεγάλη μαρμάρινη, μαύρη πλάκα, στολισμένη με πορτοκαλί και λευκά λουλούδια. Εκεί μια = φλόγα που δεν σβήνει ποτέ τιμά τη μνήμη του Μαχάτμα Γκάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν μεταξύ των ηγετών που επέλεξαν να φορέσουν τσόχινες παντόφλες και να μην περπατήσουν ξυπόλυτοι στο μνημείο, όπου απαγορεύονται τα παπούτσια σε ένδειξη σεβασμού.

Έπειτα από έναν ινδουιστικό ύμνο οι ηγέτες τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Το μνημείο αυτό είναι από τους πιο ιερούς χώρους της ινδικής πρωτεύουσας και εκεί έχουν αποτεφρωθεί πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ινδίας.

Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε από τον Ναθουράμ Γκόντσε, έναν φανατικό ινδουιστή που ήταν αντίθετος στην πολιτική κατευνασμού που υιοθετούσε ο Ινδός ηγέτης έναντι των μουσουλμάνων της χώρας.

Η συντριπτική πλειονότητα των 1,4 δισεκ. κατοίκων της Ινδίας είναι ινδουιστές, όμως υπάρχουν πολλές θρησκευτικές μειονότητες, ανάμεσά τους και 200 εκατ. μουσουλμάνοι οι οποίοι ανησυχούν τον τελευταίο καιρό ότι ο Μόντι προσπαθεί να μετατρέψει τη χώρα σε ινδουιστικό κράτος.

Related posts

Ρωσία: Σβήστηκε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο Uralmash στη Γεκατερίνμπουργκ

admin

Ρωσία: Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ ανακοίνωσε την άρση των “αντιτρομοκρατικών” μέτρων στην περιοχή

admin

Ουκρανία και Ινδία αποφάσισαν επάνοδο των σχέσεών τους στα προ ρωσικής εισβολής επίπεδα

admin

Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι πιστεύει πως θα επιτευχθεί συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες μέχρι το τέλος του έτους

admin

Ο Σολτς παραδέχτηκε τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα και ανέλαβε την προσωπική του ευθύνη σε συνέντευξή του στην Die Zeit

admin

Ο Στόλτενμπεργκ αναμένει πως η Ουγγαρία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στα τέλη Φεβρουαρίου

admin

Στόλτενμπεργκ: “Το Κίεβο έχει επείγουσα ανάγκη για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας”

admin

Βρετανία: Τα πολεμοφόδια από την Βόρειο Κορέα φθάνουν ήδη στην Ρωσία

admin

Γερμανία: Σε παρακμή η “ατμομηχανή της Ευρώπης”

admin