Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Donohoe – Yellen: Αταλάντευτη η στήριξη μας στην Ουκρανία

Την αταλάντευτη στήριξη τους στην Ουκρανία επανέλαβαν σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Pascal Donohoe και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας “τις φρικιαστικές επιθέσεις στο Ισραήλ” και πρόσθεσε: “η συζήτησή μας σήμερα επικεντρώθηκε στις οικονομικές προοπτικές και τις προκλήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που αλλάζει γρήγορα. Σε αυτό το υπόβαθρο και εξετάζοντας τις διαφορετικές αλληλένδετες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είμαστε αποφασισμένοι και είμαστε βέβαιοι ότι θα περάσουμε μαζί αυτή την καταιγίδα”, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Για την Ουκρανία ο Donohoe ανέφερε ότι “συμφωνήσαμε πως θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε στενά τις προσπάθειές μας. Στεκόμαστε ενωμένοι στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία απέναντι στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας και την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.

Σήμερα, λοιπόν, επαναλάβαμε την αποφασιστικότητά μας, την κοινή μας δέσμευση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους φίλους μας, με τους εταίρους μας στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις αλληλένδετες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, αλλά και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που έχουμε επιδιώκουν μαζί”, πρόσθεσε.

“Επαναβεβαιώνουμε σήμερα ότι ο συνασπισμός μας θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί”, ανέφερε από την  πλευρά της η Yellen και πρόσθεσε: “Κοιτάζοντας το μέλλον, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διακοπεί η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να λάβει η Ουκρανία τη βοήθεια που χρειάζεται για να πολεμήσει αυτόν τον πόλεμο και να στηρίξει τον λαό της. Αυτό προάγει την εθνική μας ασφάλεια και προστατεύει τις αξίες που μοιραζόμαστε εμείς και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό πακέτο για την Ουκρανία.”

Στρέφοντας την προσοχή της στην Κίνα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι η συνεργασία με την Ευρώπη είναι κρίσιμη, επισημαίνοντας ότι “βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού”. 

Η πλήρης “αποσύνδεση από την Κίνα δεν αποτελεί επιλογή για τις ΗΠΑ ή την ΕΕ. Αντίθετα, ο καθένας μας επιδιώκει προσεγγίσεις που εστιάζουν στη διαφοροποίηση ή την απομάκρυνση του κινδύνου και έχουμε πολλά να κερδίσουμε από τη συνεργασία εδώ”, πρόσθεσε. 

“Σε τελική ανάλυση, η επίτευξη των κοινών προτεραιοτήτων των ΗΠΑ και της ΕΕ και η ισχύς της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτώνται από τις αρχές και το συντονισμένο έργο μας” κατέληξε. 

Related posts

Μνημόνιο συνεργασίας του ΕΒΕΘ με το τουρκικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο του Τσερκέζκιοϊ

admin

Γιατί η Κίνα στρώνει το χαλί στον Άσαντ

admin

Η Evergrande Property Services λέει ότι έχει επαρκές κεφάλαιο κίνησης μέχρι το 2024

admin

H Κύπρος υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροποποίηση των έργων του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

admin

Βουλγαρία – BTA: Η Βουλγαρία έχει σταθερό πληθυσμό κραυγαετών, σύμφωνα με έρευνα

admin

Η Βρετανία ζητά από εταιρείες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

admin

ΕΕ για φράγμα Καχόβκα: Δείχνει τη βάρβαρη φύση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

admin

Ισπανία: Αρνήθηκε να παραιτηθεί ο πρώην υπουργός Μεταφορών στον απόηχο του φερόμενου σκανδάλου με τις μάσκες

admin

Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας τα βασικά θέματα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

admin