Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Cenergy: Αγώνας δρόμου για τη μείωση του δανεισμού- Οι προοπτικές

Cenergy: Αγώνας δρόμου για τη μείωση του δανεισμού- Οι προοπτικές

Ικανοποίηση επικρατεί στη διοίκηση του ομίλου της Cenergy Holdings για τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου, με το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών να υπερβαίνει το όριο των 3 δισ. ευρώ και να τροφοδοτεί νέα επενδυτικά σχέδια. Συγκεκριμένα, το ανεκτέλεστο του ομίλου ανήλθε στα 3,076 δισ. ευρώ, με τις νέες παραγγελίες κατά το γ’ τρίμηνο του 2023 να έχουν ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων σε αναλυτές, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Αλέξανδρος Μπένος, έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό τρίμηνο και πρόσθεσε πως από τη μέχρι τώρα πορεία έχει επιτευχθεί η δέσμευση για το σύνολο του 2023 σε θέμα κερδοφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, επικαιροποιήθηκε η εκτίμηση για το αναπροσαρμοσμένο EBITDA (α-EBITDA) το οποίο αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 190 και 200 εκατ. ευρώ.

Όσο για το 2024, ο κ. Μπένος έκανε λόγο για ευοίωνες προβλέψεις με υψηλότερο περιθώριο EBITDA, αλλά και μεγαλύτερο μέρισμα. Πιο συγκεκριμένα, για το μέρισμα που θα διανεμηθεί το 2024, από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης, εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο του φετινού. Επίσης, προβλέπεται αύξηση του α-EBITDA σε περίπου 240 με 250 εκατ. ευρώ και υψηλότερος τζίρος με ανάλογα περιθώρια. Η αισιοδοξία για τα μεγέθη του 2024 αντλείται τόσο από το ανεκτέλεστο ρεκόρ, όσο και από την ισχυρή διεθνή ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα. Αναφορικά με τις επενδύσεις, αναμένεται να κυμανθούν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2023, ενώ ανάλογο ποσό εκτιμάται και για το επόμενο έτος.

Μεγάλη προσπάθεια γίνεται για τη μείωση του καθαρού δανεισμού της Cenergy Holdings, ο οποίος προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στα περίπου 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023. Σύμφωνα με τον κ. Μπένο η διοίκηση του ομίλου κάνει ό,τι μπορεί για την περαιτέρω μείωση του δανεισμού, χαρακτηρίζοντάς την ως μία δύσκολη διαδικασία. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι επενδύσεις και η αύξηση του όγκου των εργασιών επηρεάζουν το κεφάλαιο κίνησης. Καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αναφορικά με τις προοπτικές του ομίλου ανά κλάδου, αυτές έχουν συνοπτικά ως εξής:

Καλώδια

– διατήρηση βελτιωμένου μείγματος προϊόντων και περιθωρίων κέρδους

– αξιοποίηση υψηλής χωρητικότητας – παραγωγικής ικανότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους

– νέα επενδυτικά σχέδια για την αντιμετώπιση των megatrends και της ανάπτυξης της αγοράς

Σωλήνες χάλυβα

– ισχυρό μομέντουμ

– αυξημένη ορατότητα λόγω των υφιστάμενων καθυστερήσεων

– διαφοροποίηση σε προϊόντα και ηπείρους

– ο κλάδος των καυσίμων φυσικού αερίου να συνεχίσει τη δυναμική ανάπτυξή του

Αριστοτέλης Παππάς

#Cenergy_Holdings_SA #καθαρός_δανεισμός #ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ_ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ #ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ_ΥΠΟΛΟΙΠΟ_ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ #EBITDA #ΚΑΛΩΔΙΑ #Σωλήνες_χάλυβα #ΜΕΡΙΣΜΑ #Αλέξανδρος_Μπένος

Related posts

Aegean: Στα top picks της Optima- Τιμή-στόχος τα €14,7

admin

Το νέο ΔΣ της Δρομέας – Παπαπαναγιώτου Α.Β.Ε.Ε.Α.

admin

Βιοκαρπέτ: Κατέχει πλέον το 100% της Albio Data

admin

Ιστορικά υψηλά έσοδα και κέρδη για τη CNL CAPITAL

admin

Ευρωπαϊκή αγορά συλλογικών επενδύσεων: Ενισχύθηκαν οι καθαρές εισροές τον Αύγουστο

admin

Ideal Holdings: Στο 7,8839% το ποσοστό της Blantyre Capital

admin

Eurobank Equities για Quest: Η πληροφορική τροφοδοτεί την ανάπτυξη

admin

Η πρόβλεψη της Optima για το μέρισμα της ΔΕΗ

admin

NBG: Τιμή-στόχος €31,2 με οδηγό τις ΑΠΕ για τη MYTILINEOS

admin