Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Blame game για τη ματαίωση των εσωκομματικών εκλογών

Την ώρα που το σοκ από τα σκαμπανεβάσματα του συνεδρίου δεν είχε ακόμα κοπάσει, το βασικό ερώτημα ήταν ένα: γιατί δεν έγιναν τελικά εσωκομματικές εκλογές; Μετά τις τοποθετήσεις Κασσελάκη, Γεροβασίλη και Φάμελλου, το Σώμα ήταν έτοιμο να ψηφίσει ανάμεσα σε τρεις προτάσεις: η πρώτη (του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ) αφορούσε εκλογές στις 10 Μαρτίου ηλεκτρονικά, η δεύτερη (της Ολγας Γεροβασίλη) έκανε λόγο για στήσιμο κανονικών καλπών σε έναν μήνα και η τρίτη (των Φάμελλου – Παππά – Γ. Τσίπρα) μιλούσε για ακύρωση των εκλογών. Η τρίτη πρόταση ήταν η μοναδική που ξεκίνησε να ψηφίζεται, με τους συνέδρους να σηκώνουν τα καρτελάκια τους – τα οποία, πριν καν καταμετρηθούν, φάνηκαν να αποτελούν την κυρίαρχη πλειοψηφία του σώματος. Τότε πήρε τον λόγο ο Κασσελάκης, που ζήτησε από το προεδρείο να μιλήσει λίγο αφότου η διαδικασία είχε ξεκινήσει, λέγοντας «οι μάσκες έπεσαν, εκλογές δεν θα γίνουν, πάμε μπροστά» – η ψηφοφορία δεν προχώρησε παραπάνω.

Τι λέει η κάθε πλευρά

Αυτά είναι τα γεγονότα. Από εκεί και πέρα ξεκινάει η ερμηνεία τους: η πλευρά Κασσελάκη σημειώνει πως καμία ψηφοφορία δεν έλαβε χώρα γιατί η Ολγα Γεροβασίλη ήταν εκείνη που απέσυρε την υποψηφιότητά της («Δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος (…) Αν θες να κάνεις εκλογές σε δέκα μέρες, κάντες μόνος σου») – ως εκ τούτου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη, «παρέλκει οποιαδήποτε συζήτηση για τις εκλογές». Από το περιβάλλον της αντιπροέδρου της Βουλής ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπήρξε καμία δήλωση απόσυρσης της υποψηφιότητάς της, παρά μόνο σχολιασμός των δεδομένων της πρότασης Κασσελάκη: «Ο Στέφανος Κασσελάκης στη πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές. Είναι προφανές ότι είχε την πλειοψηφία σε ένα συνέδριο 2.800 συνέδρων που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εκλέχτηκαν αλλά ορίστηκαν» σημείωναν χθες. «Είχαμε συνεπώς το εξής ευτράπελο: Ο Στέφανος Κασσελάκης να προκαλεί εκλογές από τη βάση και οι άνθρωποι του Κασσελάκη να δουλεύουν για το αντίθετο».

Για ποιους μιλούσε η πλευρά Γεροβασίλη, η οποία έκανε λόγο και για «μάσκες που έπεσαν» και αφορούσαν «μια σειρά από στελέχη που υποκριτικά στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη με ημερομηνία λήξης»; Για την ομάδα των ουδέτερων (πέραν του «θεσμικού» Σωκράτη Φάμελλου, οι Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας αλλά και στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης) που στάθηκαν διακριτικά, αλλά επικριτικά τις προηγούμενες μέρες απέναντι στον Κασσελάκη, «κόβοντας» και στην ΠΓ και στο συνέδριο τη «λευκή επιταγή» που ζητούσε ο πρόεδρος, αλλά μην αφήνοντας περιθώρια στήριξης της ευθείας αμφισβήτησής του, είτε με πρόταση μομφής από την Κεντρική Επιτροπή (που τελικά δεν συγκλήθηκε ποτέ) είτε με τη στήριξη εσωκομματικού αντιπάλου – ακόμα κι αν κάποιοι εξ αυτών γνώριζαν τις προθέσεις της πλευράς Τσίπρα.

Ο στενός πυρήνας

Στο πλευρό του Κασσελάκη στάθηκαν επίσης στελέχη του στενού του πυρήνα, όπως η Δώρα Αυγέρη και ο Γιάννης Μπουρνούς, ενώ στη λογική «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο, δεν χρειάζονται εκλογές» ήταν η Ρένα Δούρου, η Νίνα Κασιμάτη, η Χαρά Καφαντάρη, η Κυριακή Μάλαμα, ο Γιάννης Μουζάλας και ο Πέτρος Παππάς. Με τη Γεροβασίλη συντάχθηκαν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ σε σημείο συνεννόησης ήταν και με τον Διονύση Τεμπονέρα, με τον οποίο είχε συνάντηση μια μέρα πριν δηλώσει παρούσα σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση – στην ομιλία της, το «παρών» έδωσαν, χειροκροτώντας τη θερμά, και δύο πρόσωπα του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ο Μιχάλης Καλογήρου και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης. Για «blame game προεξοφλημένης ήττας» έκανε λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης στη δική του ομιλία, ενώ θεσμικά μεν, με ήπια παρέκκλιση δε, κινήθηκε το δίδυμο των γραμματέων Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Related posts

Κοροναϊός: Τα δύο σενάρια που εξετάζονται για τα μέτρα από Σεπτέμβριο – Τι είπε ο Πλεύρης

admin

Παύλος Μαρινάκης: Την Πέμπτη οι προγραμματικές της νέας κυβέρνησης

admin

Μύθοι και πραγματικότητα για το τουρκικό γεωτρύπανο

admin

Βορίδης: «Η νομοθετική ρύθμιση δούλεψε γιατί ο Κασιδιάρης είναι εκτός Βουλής»

admin

Υπουργοί με… προεκλογικό «φύλλο πορείας» για τις περιφέρειες

admin

Η υποκρισία ως συνθήκη του πολιτεύματος

admin

Παραιτήθηκε από τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ η Αθηνά Λινού

admin

Κόβονται οι άδειες από τη σημαία στο Δημόσιο

admin

Ολες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ σε θέση μάχης

admin