Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση στα Δωδεκάνησα

«Φωτιά» πήραν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, καθώς δύο φρεγάτες, μία κορβέτα και δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού στόλου, συγκεντρώθηκαν από το βράδυ της Δευτέρας στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου, στη βάση του ισχυρισμού της Τουρκίας ότι μέρος της περιοχής στην οποία θα κινηθεί μέχρι και σήμερα το υπό ιταλική σημαία ερευνητικό σκάφος «IEVOLI RELUME», είναι σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Με τη σχετική αντιNAVTEX που εξέδωσε χθες η Τουρκία, ακολουθώντας την ελληνική NAVTEX για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους στην περιοχή, παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς και στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που καλύπτει την περιοχή στην οποία κινούνται τα πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το ιταλικό σκάφος διενεργεί μετρήσεις για την πόντιση καλωδίου που θα διασυνδέει ενεργειακά την Κρήτη με την Κύπρο. Τα πέντε τουρκικά πλοία αποσπάστηκαν από την αρμάδα των 50 πλοίων που είχαν κατέβει στην Κύπρο για τη φαραωνική φιέστα στα Κατεχόμενα, στο πλαίσιο των τουρκικών εορτασμών για τα 50 χρόνια από την εισβολή του 1974. Αμέσως το ελληνικό Πεντάγωνο τέθηκε σε επιφυλακή στέλνοντας στην περιοχή τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ ήδη εκεί βρισκόταν  μια κανονιοφόρος και ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές τόνισαν πως η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων, συμπληρώνοντας: «Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού». Πράγματι σε νεότερη ενημέρωση από τις ίδιες πηγές επισημάνθηκε πως οι δίαυλοι λειτούργησαν και το ερευνητικό σκάφος θα ολοκληρώσει το έργο του κανονικά και δεν θα υπάρξει κλιμάκωση.

Νέα παράβαση από τουρκικό UAV

Μέχρι και αργά χθες το απόγευμα τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κάσου, ενώ η Τουρκία έστειλε και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να κατοπτεύσει την περιοχή, καταγράφοντας μια παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, με τα τρία ελληνικά σκάφη να παρακολουθούν τις κινήσεις τους ευρισκόμενα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων της Κάσου και της Καρπάθου.

Με αφορμή το σκηνικό έντασης που επιχειρεί να στήσει η Αγκυρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε (Σκάι) ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είναι αισιόδοξη για αυτό». «Διάλογος – πρόσθεσε – δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από κει και πέρα στον διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Σε ρητορικό επίπεδο την ανθελληνική επίθεση συνέχισε ο πρόεδρος του εθνικιστικού MHP και κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έριξε τα βέλη του τόσο στον Νίκο Δένδια όσο και στη… Δέσποινα Βανδή, θέτοντας παράλληλα θέμα νησιών στο Αιγαίο. «Εκφράζοντας την ενόχλησή του για την παρουσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, έδειξε την αγένεια, τη δειλία του και πρέπει να αξιολογείται ως καθαρή αυθάδεια, ενός ξεδιάντροπου» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαχτσελί για να προσθέσει: «Η ασέβεια που επέδειξε ένας έλληνας τραγουδιστής προς την τουρκική σημαία και την αφίσα του Ατατούρκ στο Τσεσμέ της Σμύρνης και η de facto κατάσταση που δημιουργήθηκε σε ορισμένα νησιά υπό την κυριαρχία μας είναι ένα άλλο παράδειγμα πρωτόγονης και επεμβατικής ανηθικότητας που δοκιμάζει την υπομονή μας».

Related posts

Οι ΗΠΑ κρατούν στο «ψυγείο» τα τουρκικά F-16

admin

Νέα μηνύματα στην Αθήνα από την ευρωπαία εισαγγελέα

admin

ΚΚΕ: Να μην αποσταλεί ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Αποστολάκης: Δεν αποκλείω τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι και καταστροφή

admin

Gov.gr: Ηλεκτρονικά η δήλωση απώλειας ταυτότητας και άλλες υπηρεσίες

admin

Ιερά Μονή Φιλοθέου: Δεν έχουμε σχέση με το κόμμα ΝΙΚΗ

admin

Μεταρρυθμίσεις αντίβαρο στην ακρίβεια

admin

Σπουδή στο ροζ

admin

Τα «ψυχολογικά» όρια των πολιτικών αρχηγών

admin