Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταρρυθμίσεις αντίβαρο στην ακρίβεια

Η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν η δεύτερη μέσα σε έναν μήνα – μάλιστα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το επισήμανε, αποδίδοντάς το στη «μεταρρυθμιστική δυναμική» που έχει αποκτήσει η κυβέρνησή του και σημειώνοντας ότι «η πυξίδα δείχνει σταθερά στις μεταρρυθμίσεις». Το Νο 1 θέμα στην ατζέντα της ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση ενός χρόνιου προβλήματος – της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, το σύνολο των σχεδίων νόμων που παρουσιάστηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς στους συναδέλφους τους ήταν τέτοιο ώστε να σηματοδοτεί μια σαφή στροφή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος στη διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Η βελτίωση της τελευταίας είναι, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού – για την επίτευξη του οποίου έχει δεσμευτεί με τις προγραμματικές της δηλώσεις η κυβέρνηση.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από τις ίδιες πηγές ως ένα σημαντικό βήμα για την απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης, μια κι όπως το έθεσε επί λέξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης η φοροδιαφυγή είναι μια «βαθιά αντικοινωνική στάση». Για να δώσει ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην πτυχή της ισότιμης μεταχείρισης όλων των φορολογουμένων όσο και στη σημασία που έχουν οι πόροι οι οποίοι θα προκύψουν για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο. Είναι δέσμευσή μου να επιστρέψουν στην κοινωνία, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα».

Η μεγάλη πρόκληση

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα της ακρίβειας, μια και η ανακούφιση των πολιτών από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση προκειμένου να εμφανιστεί πιστή στις υποσχέσεις που έχει δώσει για κοινωνική δικαιοσύνη και αναβάθμιση της καθημερινότητας. Ετσι, ανακοινώθηκε η επιδότηση όσων νοικοκυριών θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα και εξετάστηκαν τρία ακόμη μέτρα για στήριξη στις τιμές της ενέργειας. Οι κυβερνητικοί επιθυμούν να εκπέμψουν το σήμα ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών τους.

Παράλληλα, βέβαια, στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου έπεσαν όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της Δικαιοσύνης και της Πολιτικής Προστασίας το επόμενο χρονικό διάστημα – σε τομείς, δηλαδή, που οι πολίτες παραδοσιακά λαμβάνουν υπόψη τους τις επιδόσεις των εκάστοτε κυβερνώντων προτού τους βαθμολογήσουν στις δημοσκοπήσεις ή τους κρίνουν σε μια κάλπη.

«Δύναμη σταθερότητας»

Μετά τα προειδοποιητικά μηνύματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να φιλοτεχνήσει εκ νέου το προφίλ της διαχειριστικής επάρκειας για το κυβερνητικό σχήμα αλλά ταυτόχρονα δεν αποστρέφει το βλέμμα του από το εξαιρετικά ρευστό διεθνές σκηνικό που έχει δημιουργήσει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε και πάλι, ενώπιον των υπουργών του, τη θέση της Αθήνας λέγοντας «ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, διαχωρίζει ωστόσο τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και σε συνεργασία με άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Κύπρος εξετάζουμε διόδους μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης και υποστηρίζουμε οριστική λύση του Παλαιστινιακού μέσω της λύσης δύο κρατών».

Related posts

Ορκωμοσία υπουργών: Τα βουνά του Μητσοτάκη, ο ανασχηματισμός και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

admin

Ανδρέας Πάτσης: Την άρση της ασυλίας του αποφάσισε η Βουλή

admin

Ολγα Κεφαλογιάννη: «Πρέπει να προστατέψουμε τη φήμη της Ρόδου»

admin

Εμφάνιση – έκπληξη Κασσελάκη στην εκδήλωση με Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου

admin

«“Παρών” στον χώρο του Κέντρου», δηλώνει ο Λοβέρδος

admin

Τέμπη: Αυτός είναι ο νέος πίνακας τηλεδιοίκησης στη Λάρισα – Φωτογραφίες από τον Γεραπετρίτη

admin

Live η ομιλία Μητσοτάκη στην COP28 για την κλιματική αλλαγή

admin

Καμπουρίδης: Η απομυθοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην άσκηση «EFES – ΕΦΕΣΟΣ – 2022»

admin

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

admin