Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Δεν χαίρονται όλοι στα διάσημα ελληνικά νησιά με τον υπερτουρισμό

Οι ασβεστωμένοι δρόμοι της

Σαντορίνης

θα πλημμυρίσουν από εκατομμύρια επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει το

Bloomberg

από ένα οδοιπορικό του στη Θήρα, στο ελληνικό νησί δεν θα χαρούν όλοι που θα τους δουν να καταφθάνουν…


«Ο τουρισμός καταστρέφει τους αμπελώνες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο οινοπαραγωγός Ματθαίος Αργυρός. «Σηκώνω κόκκινη σημαία για το νησί». Το οικογενειακό του οινοποιείο, που ιδρύθηκε το 1903, παράγει κρασί από το ένα τέταρτο περίπου των αμπελώνων του νησιού, και προειδοποιεί ότι οι τιμές της γεωργικής γης έχουν εκτοξευθεί, καθώς οι εργολάβοι ζητούν χώρο για να χτίσουν περισσότερες τουριστικές κατοικίες.





Η παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία 20 χρόνια, με μέση πτώση 2,7% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ένωση Οινοποιών Σαντορίνης. Η παραγωγή, σύμφωνα με τους οινοποιούς του νησιού, κινδυνεύει να μηδενιστεί μέχρι το 2041, αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση. Η έλλειψη νερού δυσχεραίνει την καλλιέργεια των αμπελιών, ενώ έχουν χάσει τους περισσότερους από τους εργαζομένους τους στην τουριστική βιομηχανία μέσα στα χρόνια, δήλωσε ο Αργυρός.


Από το μπαλκόνι της στο χωριό Πύργος, στην κορυφή του λόφου, η Αντωνία Νούσια μπορούσε κάποτε να δει τα σταφύλια να μεγαλώνουν μέχρι την ακτή. Τώρα, λέει, έχουν απομείνει «μόνο μικρά κομμάτια αμπελώνων».





«Μπορείς να δεις ανθρώπους να κουβαλούν σεντόνια, προμήθειες για πρωινό και δεν μοιάζει με κατοικημένο χωριό», δήλωσε η κα. Νούσια, αναπληρώτρια καθηγήτρια αστικού σχεδιασμού και προγραμματισμού στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου, η οποία ζει το μισό χρόνο στο νησί όπου πέρασε όλα τα καλοκαίρια της μεγαλώνοντας. Όταν οι τουρίστες εξαφανίζονται το χειμώνα, οι ντόπιοι βασίζονται σε ένα μόνο μικρό παντοπωλείο.


Ο

τουρισμός

έχει επιταχυνθεί σε όλη την Ευρώπη μετά την πανδημία, επιδεινώνοντας τα προβλήματα εφοδιασμού, τους γεμάτους κίνηση δρόμους και τις οικονομικές ανισορροπίες σε αρκετά hotspots όπως η Σαντορίνη. Ορισμένα μέρη προσπαθούν να μειώσουν την πίεση επιβάλλοντας τέλη επισκεπτών, ανώτατα όρια και ακόμη και προσωρινές απαγορεύσεις – με περιορισμένα σημάδια επιτυχίας, καθώς ξεκινάει ένα καλοκαίρι με αφίξεις ρεκόρ.





«Θα είναι μια πολύ κακή χρονιά για τη Σαντορίνη», σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Ζώρζο. Το νησί δεν μπορεί να αντέξει «ούτε ένα κρεβάτι παραπάνω» για διαμονή, πρόσθεσε – τονίζοντας ότι αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει ακόμη και αν βελτιωθούν οι υποδομές για να βοηθηθεί το νησί να αντιμετωπίσει τους υψηλότερους αριθμούς. Ο δήμος δεν είναι σε θέση να επιβάλει απαγόρευση στις κατασκευές, γι’ αυτό και θέλει να δράσει η κεντρική κυβέρνηση.


Η Σαντορίνη αναμένει 3,4 εκατομμύρια τουρίστες αυτό το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές ζητούν να τεθούν αριθμητικά όρια από το 2012, δήλωσε ο κ. Ζώρζος.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα «υπερτουρισμού». Τον Ιούνιο ανακοίνωσε σχέδια για τον περιορισμό των

κρουαζιερόπλοιων

για τα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας. «Νομίζω ότι θα το κάνουμε του χρόνου», δήλωσε τότε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του.






Διαβάστε περισσότερα στο --.gr





Ειδήσεις σήμερα:





H Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία γιατί οι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ





Συγκλονιστικό βίντεο: 58χρονη πνίγηκε στα ρηχά πισίνας και οι άλλοι λουόμενοι απλά αδιαφορούσαν





Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η «παραγγελιά» του Κοεμτζή που έβαψε με αίμα τις απόκριες του 1973 για ένα ζεμπέκικο

Related posts

Ζαχαριάδης: «Τα ορυκτά καύσιμα θα χρησιμοποιούνται για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμα από τη ναυτιλία»

admin

Τιμολόγια ρεύματος: Από 1η Μαΐου έρχονται νέες αυξήσεις στα πάγια των παρόχων μονοφασικών

admin

Τέλος στη λάμψη: Γιατί η Ευρώπη απαγορεύει το γκλίτερ

admin

Κωστής Χατζηδάκης: Ξεκίνησαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα δημιουργήσουν φέτος 86.000 νέες δουλειές

admin

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωτοστατεί στην Πράσινη Ανάπτυξη

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έσβησε» ένα μέρος της διόρθωσης – «Εκρηκτικός» τζίρος λόγω Πειραιώς

admin

ΔΕΗ: Η αλήθεια για τις αποκοπές ρεύματος

admin

Η σύσκεψη και τα μέτρα του Μαξίμου, το ποδαρικό της Εθνικής, οι επενδύσεις στην Πάρο, ο Σωκράτης, η ΔΕΗ και οι δουλειές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

admin

Έρευνα της Manpower: Στο 77% η έλλειψη ταλέντων στην αγορά εργασίας

admin